Srđa Popović: Kako bismo se mi osećali da je neko bojkotovao Andrića

Izvor: Blic, 09.Dec.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđa Popović: Kako bismo se mi osećali da je neko bojkotovao Andrića

Bojkot Nobelove nagrade za mir ne doprinosi ugledu naše zemlje, kaže Srđa Popović, koji je sa Slobodanom Đinovićem iz beogradskog Centra za primenjenu nenasilnu akciju juče dobio nagradu za ljudska prava i demokratiju koju dodeljuje danski Fond Pol Lauritzen.

- Kako bismo se mi osećali da je neko bojkotovao našeg Ivu Andrića kad je

dobio nagradu za književnost. Ovde u Kopenhagenu su svi zaprepašćeni našom odlukom - kaže Srđa Popović.

Dvojicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << laureata vest o bojkotu zatekla je u Kopenhagenu i, kako kažu, zaprepastila je i njih i njihove domaćine.

- Ovde nikome nije jasno zašto Srbija to radi, jer niko ne povezuje Nobelovu nagradu za mir sa dnevno-političkim odnosima i politikom prema Kosovu. Imam utisak da su svi začuđeni kako se Srbija našla u grupi zemalja koje bojkotuju nagradu, pogotovo što nas ovde doživljavaju kao zemlju poznatu po nenasilnoj promeni vlasti i demokratskoj tranziciji - kaže Slobodan Đinović.

Nagrada Fonda Pol Lauritzen se već 26 godina dodeljuje pojedincima koji su nenasilnim metodima doprineli ostvarenju ciljeva iz Univerzalne povelje ljudskih prava UN, a Popović i Đinović su je dobili za knjigu "Nenasilna borba” u kojoj su opisani događaji iz okrobra 2000- te godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.