Srbija u Sarajevu samo ako Kosovo učestvuje uz UNMIK

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Sarajevu samo ako Kosovo učestvuje uz UNMIK

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović izjavio je danas da će Srbija 2. juna u Sarajevu učestvovati na konferenciji EU-Zapadni Balkan ukoliko organizatori obezbede elemente asimetrije za delegaciju Prištine i poštovanje Rezolucije 1244, što Beograd očekuje da će se dogoditi. Bez državnih simbola Kosova na skupu u Sarajevu

Stefanović je agenciji Tanjug izjavio da je to moguće ostvariti po takozvanoj "Gimnih formuli".

"Delegacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privremenih vlasti Kosova, ako dođe u Sarajevo, a mi se nadamo da hoće, biće asimetrična samim tim što će biti u pratnji šefa UNMIK-a, koji bi govorio pre delegacije privremenih institucija", objasnio je Stefanović.

Problem pločice

Ispred svih učesnika konferencije biće pločica sa ličnim imenom, a ne imenom države ili organizacije koju predstavljaju, što je element "Gimnih formule", objašnjava Borko Stefanović

Dodatni elemenat asimetričnosti prisustva, prema njegovim rečima, biće i to što će za stolom biti prisutni predstavnici drugih međunarodnih organizacija, čime bi dodatno bila naglašena činjenica da za stolom ne sede samo predstavnici država.

"U ovom trenutku još nije izvesno da li će delegacija privremenih organa iz Prištine doći u Sarajevo, ali ohrabreni smo prvim signalima i samim tim što se potvrđuje Rezolucija 1244 i garantuje asimetričnost prisustva delegacije sa Kosova", rekao je Stefanović.

"Naš stav je jasan, Kosovo bez UNMIK-a ne može da učestvuje nigde jer bi to bilo kršenje Rezolucije 1244", ponovio je Stafanović.

On je objasnio da će u Sarajevu, za razliku od nedavne konferencije na Brdu kod Kranja, biti obezbedjena asimetričnosti učešća delegacije iz Prištine.

Koštunica: Poraz vlasti

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da "pristanak da Srbija na skupu u Sarajevu učestvuje kao zemlja bez imena predstavlja nov i težak poraz sadašnje vlasti i njene politike da Evrospka unija nema alternativu".

"U Kranju je bio sastanak šefova država i vlada na koji se ne može primeniti Gimnih formula, a i Priština nije bila u pratnji UNMIK-a", rekao je Stefanović.

Gimnih formulu ministri spoljnih poslova EU katkad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.

Prvi takav sastanak je održan 1974. godine, u zamku Gimnih u zapadnom delu ondašnje Savezne Republike Nemačke.

Vejvoda: Važan napor svih strana

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda ocenio je da je veoma važno što sve strane ulažu napor u uspešno održavanje konferencije EU-Zapadni Balkan u Sarajevu 2. juna i izrazio očekivanje da će, ukoliko bude postignut dogovor, konferencija biti održana u "Gimnih formatu" uz prisustvo UNMIK-a.

"Mislim da i u Beogradu i u Prištini postoji svest o tome da je prvi susret kad tad neminovan i da se upravo zato što je ovo prvi put, postavlja toliko pitanja oko samog modaliteta," rekao je on.

"Gimnih format"

"Gimnih format" je model koji ministri spoljnih poslova EU koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke. Zvaničnici na takvim sastancima nisu predstavljeni državnim simbolima i atributima, već samo imenima.

Vejvoda smatra da sve mora biti izrežirano tako da svaka strane ostane pri svojim načelnim stavovima, a da, istovremeno, pokažu dobru volju da se nađu pod istim krovom.

"Predsedavanje Španije je tu izuzetno važno, podrška Italije, koju smo videli, je takođe bitna. Mislim da bi održavanje konferencije predstavljalo još jedan dokaz da se situacija i odnosi u regionu poboljšavaju," zaključio je Vejvoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.