Sprega političara i tajkuna održava korupciju

Izvor: Blic, Tanjug, 19.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprega političara i tajkuna održava korupciju

Bez rešenog pitanja korupcije Srbija neće moći da postane članica EU i sve više će zaostajati za drugim zemljama u privlačenju stranih investitora. Uprkos visokoj ceni koju država plaća, vladajuća politička elita uporno odbija da promeni Zakon o finansiranju stranaka koji im omogućava da sakriju svoje finansijere i da svoj odnos sa biznismenima i tajkunima nekažnjeno razvijaju na poznatom principu „daj mi - dam ti".

Sve glasnije se spekuliše i sumnja da su veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biznismeni u Srbiji uspeli da višestruko uvećaju svoje bogatstvo upravo zahvaljujući tome što su im se stranke za finansijsku pomoć oduživale dajući im, mimo tendera i zakona, najatraktivnije zemljište ili mogućnost da neku javnu imovinu kupe ispod svake cene. Utoliko je veoma značajna izjava koju je Ivica Dačić, ministar policije i zamenik premijera, dao juče u intervjuu Tanjugu.

- Potrebno je promeniti Zakon o finansiranju političkih stranaka, jer tu postoji puno demagogije. U Srbiji se mnogi plaše da budu legalni donatori ili sponzori nekim strankama, iako je to u svetu normalno i uobičajeno, zato što ih je strah političkog revanšizma od drugih stranaka ukoliko njihova partija, za koju navijaju, ne dođe na vlast - rekao je Dačić i ocenio da je tu u pitanju crno tržište.

Dačić je prvi od lidera vladajuće koalicije veoma jasno rekao ono na šta nezavisni stručnjaci i mediji odavno upozoravaju, da „mnogi biznismeni pomažu sve stranke kako bi se unapred obezbedili". Ministar policije je ukazao i na veoma opasan oblik korupcije, određene vrste „pomoći" u slučaju odobravanja pojedinih projekata, dodeljivanja parcela, tendera.

- Dačićeva izjava je sjajna i spreman sam da potpišem sve što je rekao - reagovao je iznenađeno, ali pozitivno Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a. - Nakon ovoga očekujem da izvršna vlast da zeleno svetlo da se pripremi novi zakon o finansiranju partija - kaže Blagojević za „Blic".

On naglašava da je neophodno da se donese zakon koji bi bio veoma liberalan u pogledu određivanja količine novca koje stranke mogu da skupe donacijama, a konzervativan u pogledu transparentnosti finansiranja stranaka. Što se tiče drugih osnovnih principa koji bi bili ugrađeni u zakon, to su pre svega obaveza partija da finansije učine transparentnim i imenovanje tela koje bi bilo politički nezavisno i koje bi kontrolisalo da li stranke poštuju princip transparentnosti i da li ima nezakonitih postupanja.

Kos: Usluge donatorima obično van zakona

- Osnovno pravilo jednog evropskog i demokratskog zakona o finansiranju stranaka jeste transparentnost. Neophodno je uvesti zabranu anonimnih donacija, finansiranja iz inostranstva i cepkanje velikih donacija na male delove kako bi se sakrio jedan veliki donator. Takođe, neophodni su efikasni mehanizmi kontrole i oštre i efektivne sankcije za kršenje zakona. Ako se ne zna ko su finansijeri stranaka, onda protivusluge stranaka najčešće nisu u skladu sa zakonom, a stranke im se odužuju ne po kriterijumu efikasnosti nego zahvalnosti - kaže za „Blic" Drago Kos, direktor Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.