Sporazumi vredni oko 700 miliona evra za borbu protiv kovida i zelenu ekonomiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 12:58

Sporazumi vredni oko 700 miliona evra za borbu protiv kovida i zelenu ekonomiju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se ratifikacijom sedam sporazuma u Skupštini Srbije, o kojima se danas raspravlja, obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv kovida-19, kao i za podizanje energetske efikasnosti i za takozvanu zelenu ekonomiju.

Mali je precizirao da se to odnosi na nabavku medicinske opreme, izgradnju laboratorija za testiranje, unapređenje takozvane zelene ekonomije i rad na izgradnji vodovodne i kanalizacione >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mreže u 60 lokalnih samouprava.

"Ovim sporazumima još više ćemo gurati rast BDP-a naredne godine. Njihovom ratifikacijom u skupštini oni postaju mogući za realizaciju odmah i već naredne godine možemo da očekujemo prve efekte", rekao je Mali i parlamentu.

Sporazum između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vredan je 92 milione evra i njime se obezbeđuju sredstva za nabavku dodatne medicinske opremu, radiće se na obuci medicinskih radnika, za izgradnju regionalnih kovid laboratorija u KCV u Novom Sadu i u Kragujevcu.

Kada je reč o zakonu o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, taj zajam se, kaže, Mali, koristi za finansiranje javnog sektora, tačnije kako bi se pokrili uvećani troškovi za nabavku lekova i medicinske opreme. Vrednost sporazuma je oko 200 miliona evra i može se koristiti do kraja ove godine i sledeće godine.

Sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije u vrednosti od 44,5 miliona evra obuhvata unapređenje efikasnosti u 28 zgrada, rekao je Mali i dodao da je sa istom bankom napravljen sporazum kojim će se obezbediti sredstva da se u 60 opština unapredi kanalizaciona i vodovodna mreža.

Prema njegovim rečima, to se uklapa i u program Srbija 2020-2025, ističući da se već naredne godine kreće se u izgradnju nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u preko 70 lokalnih samouprava, a vrednost sporazuma je 300 miliona evra.

"Već u budžetu za 2021.godinu imamo obezbeđenih preko tri milijarde evra da u narednih pet godina za 70 lokalnih samouprava završimo nedostajuću vodovodnu i kanalizacionu mrežu", poručio je Mali.

Pred poslanicima je i sporazum o zajmu između Nemačke razvojne banke i Srbije za projekat rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u vrednosti od 30 miliona evra, kao i sporazum sa istom bankom vrednosti 20 miliona evra za sanaciju između 50 i 60 objekata javne namene širom zemlje.

Mali je naveo da se Zakonom o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika sfrj, predlaže da se poveća efikasnost i smanji broj članova komisije sa 11 na 5.

Podrška vladajuće većina borbi protiv kovida i zelenoj ekonomiji

Poslanici vladajuće koalicije podržale su danas u raspravi set sporazuma kojima se obezbeđuje oko 700 miliona evra koji će biti usmereni na podršku u borbi protiv kovida 19 i takozvanoj zelenoj ekonomiji.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović je ukazao na dva važna sporazuma koji se konkretno tiču odgovora na krizu sa kovidom 19, navodeći da će se uz usvojene sporazume Srbija lakše boriti i lakše pronalaziti rešenja u borbi protiv epidemije.

Jovanović je primetio da zdravstveni sistem funkcioniše u vanrednim okolnostima, ali da funkcioniše dobro i da nijedan pacijent nije vraćen kući ili nije ostao zbrinut.

"Sada smo iskusniji nego na početku pandemije. Otklonili smo i eventualne propuste i bolje je organizovan rad lekara i medicinskih sestara", rekao je Jovanović i dodao da su u pojedinim zemljama kao što su Italija i Španija zdravstveni sistemi "poklekli".

Kada je reč o sporazumima koji se tiču uštede energije, Jovanović kaže da podaci govore da 90 odsto objekata u domaćinstvima u stambenim zgradama nije izgrađeno u skladu sa standardima iz oblasti energetske efikasnosti.

"Rezultat toga je očigledan, trošimo mnogo skupe energije", rekao je Jovanović i dodao da je potrebno uložiti ogromna sredstva kako bi se nedostaci u tom smislu otklonili.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da se govori o zajmovima, odnosno zaduživanjima, ali da se zapravo ne ostavlja obaveza generacijama koje dolaze, već se, kaže, ulaže u nešto konkretno.

"U pitanju su zajmovi koji su projektovani budžetom Srbije, Zakona o javnom dugu, zajmovi koji ne remete budžetske okvire, niti projektovani nivo javnog duga, što govori o ozbiljnom pristupu", rekao je Milićević.

Milićević je primetio da deo opozicije želi da profitira na temi korone, navodeći da su to isti oni koji nisu imali hrabrosti da učestvuju na izborima i opredelili se za gubitnički potez - bojkot.

"To su isti oni koji su najpre kritikovali nas koji smo podržavali rigoroznije mere, pa kada smo uveli te mere, onda sui h kršili, a potom su nas kritikovali zašto ne uvodimo rigidnije mere", naveo je Milićević.

Poslanik SNS Đorđe Dabić je istakao da se u ovim vremenima videlo da je bila bitna finansijska stabilnost Srbije i ovaj set zakona samo nastavlja tu proaktivnu politiku Vlade.

"Mi smo za borbu protiv kovida izdvojili više nego mnoge druge zemlje u svetu i Srbija je pokazala da može bolje i više od regiona", rekao je Dabić.

Dabić je apelovao na građane da nose maske i pridržavaju se preporuka, mada smatra da je Srbija ipak pokazala odgovornost u borbi protiv bolesti kovid 19.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mali: Sporazumi vredni 700 miliona evra za borbu protiv pandemije i bolji kvalitet života građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2020

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas će ratifikacijom šest sporazuma o zajmovima koje Vlada Srbije potpisala sa međunarodnim finansijskim institucijama biti obezbeđeno oko 700 miliona evra za jačanaje kapaciteta u borbi protiv pandmije korona virusa, zatim nabavku medicinske opreme,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.