Šoškić: Zakonom zaštititi bankarske klijente

Izvor: Glas javnosti, 12.Maj.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Zakonom zaštititi bankarske klijente

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da banke i drugi davaoci finansijskih usluga neće moći jednostrano da menjaju visinu kamatne stope, a to će se posle usvajanja Predloga zakona o zaštiti finansijskih usluga odnositi na sve kredite i druge finansijske usluge, bez obzira kada su zaključeni.

Obrazlažući poslanicima predloženi zakon Šoškić je rekao da je NBS predložila taj zakon u cilju uređivanja zaštite korisnika bankarskih usluga, finansijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << lizinga i finansijskih pogodbi, tako što će se davaoci tih usluga prema klijentima odnositi na fer i transparentan način, uz istinito informisanje.

"Iako aktivnosti NBS na zaštiti klijenata daje pozitivne rezultate ocenili smo da bi posebnim zakonom trebalo odrediti obavezne elemente ugovora, prava i obaveza kako finansijskih institucija, tako i klijenata", rekao je Šoškić i dodao da su prava klijenata naročito bila ugrožena u periodu ekonomske krize.

Prema Šoškićevim rečima, predloženim zakonom se u pravni sistem uvode osnovna načela zaštite - pravo na ravnopravan odnos s davaocem usluge, na zaštitu od diskriminacije, na informisanje, na određenost ili odredivost ugovorne obaveze i na zaštitu prava i interesa.

Guverner NBS je precizirao da su predloženim zakonom obuhvaćeni svi krediti, pa i stambeni, kao i druge finansijske usluge, poput iznajmljivanja sefova.

Visina kamatne stope, prema objašnjenju Šoškića, vezana je za referentne vrednosti koje su javno dostupne, a na njihovu visinu ne može uticati jednostrana volja bilo koje strane, ni davaoca finansijske usluge, ni klijenta.

Predložena rešenja, pošto budu usvojena i pošto stupe na snagu, biće obavezna i za obaveze koje dospevaju posle njihove primene, bez obzira kada je ugovorena finansijska odluka.

Davaocima finansijskih usluga zabranjeno je da usluge oglašavaju besplatnim ukoliko je njihovo odobrenje uslovljeno zaključenjem ugovora ili bilo čime što iziskuje trošak klijenata.

Predloženim zakonom je detaljno uređeno pravo da se odustane od ugovora, pa je tako utvrđeno da korisnik ima pravo da odustane od kredita, prekoračenja računa, korišćenja kreditne kartice i drugih usluga u roku od 14 dana od zaključenja ugovora bez navođenja razloga za to.

On je dužan da u roku od 30 dana banci vrati glavnicu, predmet lizinga, plati ugovorenu kamatu, dok kod stambenih kredita korisnik može koristiti to pravo samo pod uslovom da mu sredstva nisu stavljena u funkciju.

Predloženim zakonom je regulisana i prevremena otplata kredita, tako što će klijentima biti omogućeno da u svakom momentu, u potpunosti ili delimično, mogu to da urade, a definisano je i da banka može proglasiti zastoj u otplati kredita, ukoliko se, na primer pojave okolnosti koje korisnika dovode u teško imovno stanje.

Pored prava na prevremenu otplatu, primenu istog tipa kursa i metoda obračuna kamate, predloženim zakonom su utvrđena i korisnička prava koja se tiču revolving kredita, kao i pravo prenosa potraživanja.

Takođe je, između ostalog, propisano da banke ne mogu naplaćivati gašenje kartica.

Od kada je Soskic postao Guverner NBS inflacija skocila sa 2 na 20 %. On i NBS rade isto sto su radili za vreme Slobe - stampaju dinare i izvlace preko inflacije novac iz dzepa svima koji posteno rade i prebacuje ga tajkunima, politicarima i parazitima u administraciji i drzavnim preduzecima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.