Smeniti predsednika Privrednog suda zbog Vojvođanske akademije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smeniti predsednika Privrednog suda zbog Vojvođanske akademije"

Ekspertkinja za ustavno pravo Mirjana Jovanović Tomić optužila je danas Privredni sud u Novom Sadu za nezakonito postupanje u slučaju registracije Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), zbog odluke tog suda da od Vlade Srbije zatraži dodatno mišljenje o postupku registrovanja VANUK-a.

Mirjana Jovanović Tomić je ocenila da Visoki savet sudstva mora da pokrene disciplinski postupak i zahteva razrešenje Slobodana Sremčeva dužnosti predsednika Privrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suda u Novom Sadu i sudije tog suda.

VANUK je 21. jula podneo Privrednom sudu u Novom Sadu prijavu za upis u sudski registar, a taj sud je u oktobru mesecu zatražio od Vlade Srbije da da svoje mišljenje o postupku registracije VANUK, odnosno zatražio je od vlade da podnese predlog Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine Vojvodine o osnivanju VANUK-a.

"Privredni sud je bio dužan ili da donese rešenje o upisu u registar osnivanje javne ustanove VANUK, ili da odbije taj zahtev", kazala je Mirjana Jovanović Tomić za Autonomiju.

Prema njenim rečima, podnošenje obrazloženog predloga Vladi Srbije za postupanje po članu 67. Zakona o Ustavnom sudu Srbije predstavlja nezakonito postupanje Privrednog suda i njegovog predsednika Slobodana Sremčeva.

Skupština Vojvodine donela je odluku o osnivanju VANUK-a, a ta odluka je stupila na snagu 15. jula ove godine, kada je objavljena u Službenom listu Vojvodine.

Mirjana Jovanović Tomić je kazala da ta odluka ispunjava sve uslove za upis u sudski registar i dodala da Privredni sud, kao ni jedan drugi sud opšte ili posebne nadležnosti, nije nadležan za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Ona je optužila Privredni sud u Novom Sadu da je u ovom slučaju diskriminisao VANUK, a sudiju Slobodana Sremčeva da je u saopštenju za javnost izneo svoj politički a ne pravni stav, čime je povredio načelo nezavisnosti sudije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.