Skupština Srbije usvojila rebalans i zakone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila rebalans i zakone

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu, kojim su budžetski prihodi smanjeni na 649,3 milijardi dinara, a rashodi na 719,8 milijardi dinara.

Usvojenim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda za 28,9 milijardi dinara od prvobitno planiranih za ovu godinu, a budžetski deficit je povećan sa 49,9 milijardi dinara na oko 70 milijardi dinara.

Tesna većina

Za rebalans je glasalo 127 poslanika vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većine, uključujući četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dok se protiv njegovog donošenja izjasnilo 16 poslanika.

Skupština je odlučila da rebalans stupi na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Budžetski deficit je povećan sa 49,9 milijardi dinara na oko 70 milijardi dinara, tako da će deficit državne kase iznositi 2,3 odsto Bruto-društvenog proizvoda.

Ekonomske mere koje je vlada formulisala kroz zakonske predloge treba da dovedu do smanjenja izdataka za 65,4 milijarde dinara, a da povećaju prihode za 30,4 milijarde dinara.

Najveće uštede očekuju se od smanjenja diskrecionih rashoda korisnika budžeta - 40 milijardi dinara, smanjenja transfera lokalnim samoupravama - 15 milijardi dinara i neutrošenih sopstvenih prihoda korisnika - 12 milijardi dinara.

Manje zdravstvu i administraciji

Vlada je predvidela smanjenje troškova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (Fond za zdravstvo), što će doprineti smanjenju troškova u budžetu od četiri milijarde dinara, dok bi zamrzavanjem plata u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, kao i penzija trebalo da se uštedi dodatnih 13 milijardi dinara.

Prema rebalansu budžeta, najveće uštede planirane su u Skupštini Srbije, kabinetima predsednika Vlade i četvorice potpredsednika Vlade, u proseku za više od 50 odsto.

Rebalansom je izdatak Skupštine Srbije za ovu godinu sveden na oko 1,6 milijardi dinara.

Kabinet premijera smanjiće izdatke sa 61,5 miliona dinara na oko 34,7 miliona, prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića sa 71,9 na oko 34 miliona, vicepremijera Božidara Đelića sa 67 miliona na 39 miliona dinara, dok će kabinet potpredsednika Mlađana Dinkića raspolagati sa 31,7 miliona dinara, umesto 59,7 miliona dinara, koliko je bilo predviđeno budžetom za 2009. godinu.

Krkobabiću srezano 50 odsto

Kabinet potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića imaće na raspolaganju za 54 odsto manje sredstava, odnosno posle rebalansa 19,9 miliona dinara.

Od ministarstava, jedino će Ministarstvo finansija imati povećane rashode, sa 301,5 na oko 424,7 milijardi dinara, što je skoro 23 milijarde dinara, a objašnjenje leži u planu Vlade da se kreditima u inostranstvu, zatim od domaćih banaka, kao i prihodima od emisije kratkoročnih hartija od vrednosti, pokrije budžetski deficit u tekućoj godini.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu moći će da računa na 468 miliona, umesto na 1,5 milijardi dinara, jer je vlada odustala od planiranih milijardu dinara za otpremnine u lokalnim administracijama, a Ministarstvo zdravlja, posle rebalansa, imaće na raspolaganju oko 3,8 milijardi umesto 7,6 milijardi dinara.

Ministarstvo prosvete imaće na raspolaganju oko 107,6 milijardi dinara, što je za oko jedan odsto manje u odnosu na budžet za 2009. godinu, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku ostvarilo je uštede koliko je vlada tražila, ali su izdaci za socijalna davanja uvećani, tako da je ukupna cifra posle rebalansa skoro ista - oko 87 milijardi dinara.

Troškovi Ministarstva odbrane smanjeni su sa oko 70 milijardi dinara na oko 65,7 milijardi dinara, a Ministarstva unutrašnjih poslova za oko tri milijarde dinara, na 40 milijardi dinara.

Ministarstvu spoljnih poslova su smanjeni izdaci za više od 700 miliona dinara, od čega su troškovi samog ministarstva sniženi sa 2,1 na 1,8 milijardi dinara, dok su sredstva za diplomatsko - konzularna predstavništava u inostranstvu umanjeni sa 3,7 na 3,2 milijarde dinara.

Dinkić ostao bez 20 odsto

Budžet Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja smanjen je za 20 odsto i sveden na 35 milijardi dinara, a Ministarstvu poljoprivrede su smanjena sredstva za 25 odsto, na oko 16 milijardi dinara, dok su Ministarstvu za infrastrukturu sredstva umanjena za više od tri milijarde dinara, na 13,2 milijarde.

Za Ministarstvo pravde predviđeno je smanjenje budžeta za nešto više od 10 procenata, sa prvobitnih 6,3 milijardi na 5,6 milijardi dinara posle rebalansa.

Ministarstvo kulture je uspelo da poveća sredstva predviđena rebalansom, za 50 miliona dinara, na ukupno 5,35 milijardi dinara.

Izdaci predsednika Republike i njegovog kabineta rebalansom su smanjeni sa 187 miliona na 158 miliona dinara.

Usvojeni i prateći zakoni

Skupština Srbije usvojila je danas i šest pratećih zakona za ublažavanje posledica ekonomske krize. Usvojene su izmene zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o porezu na dohodak građana, o akcizama i o sudskim taksama.

Usvojene su i izmene zakona o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i o smanjenju plata, naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru.

Utvrđeno je smanjenje plata većih od 40.000 dinara za zaposlene u državnoj administraciji i svim agencijama i organizacijama gde je država vlasnik 100 odsto, a na tom spisku su i Narodna banka Srbije, Skupština Srbije, kao i privredne komore.

Za plate veće od 40.000 dinara neto smanjenje će biti 10 odsto, a plate veće od 100.000 dinara biće smanjene za 15 odsto na razliku iznad 40.000 dinara.

Takođe je utvrđeno povećanje poreza koji će godišnje plaćati vlasnici vozila koja imaju motore veće od 2.000 kubika, kao i jahti, luksuznih čamaca i motora velike snage.

Vrući impulsi i sudske takse

Uvodi se i porez od 10 odsto na impulse u mobilnoj telefoniji.

Za dva dinara biće povećana akcize na gorivo, tečni naftni gas, a za četiri dinara na dizel, dok će specifična akciza na cigarete biti povećana za jedan dinar po paklici.

Usvajanjem izmena Zakona o sudskim taksama, one su povećane za 50 odsto.

Skupština je potvrdila i sporazum o bezviznom režimu sa Rusijom. Za ratifikaciju tog sporazuma glasao je 151 poslanik vladajuće koalicije ali i opozicione Demokratske stranke Srbije i Srpska napredna stranka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen rebalans budžeta u načelu

Izvor: RTS, 29.Apr.2009

Poslanici Skupštine Srbije usvojili rebalans budžeta, kojim su budžetski prihodi smanjeni na 649,3 milijardi dinara, a rashodi na 719,8 milijardi dinara. Za rebalans glasalo 127 poslanika, uključujući i poslanike Saveza vojvođanskih Mađara. Skupština usvojila šest pratećih budžetskih zakona...

Nastavak na RTS...

Budžet izglasan uz podršku SVM

Izvor: Blic, 30.Apr.2009, 03:37

Skupština Srbije usvojila je sinoć rebalans budžeta kojim je predviđen deficit od 70,5 milijardi dinara. Za usvajanje rebalansa budžeta glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije, uključujući četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara. Protiv je bilo 16 poslanika opozicije...Predviđeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.