Skupština Srbije: Završena rasprava o zaštiti podataka ličnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Završena rasprava o zaštiti podataka ličnosti

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras nešto posle 18.30 sati pretres o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti u pojedinostima, a nastavak sednice zakazan je za sutra u 10 sati. Poslanici su u toku današnje rasprave razmatrali amandmane na Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a veći deo popodnevnog rada obeležilo je javljanje po Poslovniku.

U toku poslepodneva poslanici SRS nastavili su negodovanje zbog nerešenog pitanja njihovih mandata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Poslanici su ocenili tokom rasprave da bi zakon o zaštiti podataka o ličnosti trebalo precizirati amandmanima kako bi se sprečile moguće zloupotrebe.

Na ovaj zakonski predlog podneto je 32 amandmana, od kojih je vlada prihvatila 11, ali su poslanici opozicije, ali i pozicije, ukazivali da je potrebno usvojiti i one kojima bi pojedina rešenja bila potpunije definisana, kao što su slučajevi kada se zainteresovanom licu može uskratiti pravo na uvid u lične podatke.

Tokom raspave o zakonskom predlogu Zaštitnik građana Saša Janković zamerio je što vlada nije usvojila jedan od njegovih amandmana koji se odnosi na nadležnosti poverenika za informacije od javnog značaja

Janković je podsetio da je vlada prihvatila amandman kojim se briše odredba kojom je bila predviđena zabrana prava povereniku na pristup, odnosno uvid u određene podatke, zbirke, prostorije i opremu bez "odobrenja", pri čemu se nigde nije pominjalo ko bi i zašto takvo odobrenje davao.

Zaštitnik je ukazao da vlada nije prihvatila drugi njegov amandman koji je u vezi sa prvim, a kojim se traži brisanje odredbe, koja prema njegovim rečima, onemogućava povereniku potpunu i delotvornu zaštitu prava građana kad god bilo koji obrađivač podataka proceni da bi to moglo ugroziti interes nacionalne ili javne bezbednosti.

Janković je rekao da neće odustati od svog amandmana, mada je vlada ranije danas prihvatila amandman Odbora za pravosuđe, kojim je ovo zakonsko rešenje ipak poboljšano. Odbor je naime predložio amandman po kome rukovodilac obrade podataka o razlozima da ogranici pravo poverenika na pristup informacijama mora najpre da zatraži mišljenje od predsendika Vrhovnog kasacionog suda. Jankovićev amandman podržali su i poslanici SRS.

Poslanici bi sutra trebalo da razmotre amandmane na Predlog zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao i amandmane na Predlog zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična dela.

Pored ovih zakona na tekućoj sednici na dnevnom redu su i amandmani na Predloge zakona koji bi Srbiju trebalo da stave na belu šengen listu, kao i amandmani na Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.