Skupština Srbije: Stari pasoši važe i naredne godine!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Stari pasoši važe i naredne godine!

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras raspravu u pojedinostima o izmenama Zakona o putnim ispravama kojima se produžava važenja starih pasoša do 31. decembra naredne godine i time okončala današnji rad.

Ministar policije Ivica Dačić pozvao je poslanike da ubrzaju rad na usvajanju izmena tog propisa i tako omoguće građanima da nesmetano putuju, podsetivši da će zakon stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je odbacio kritike opozicije zbog kašnjenja na izradi novih, biometrijskih pasoša, rekavši da je prethodna valda kasnila sa početkom njihove izrade.

"Nije pomeren početak izrade pasoša posle dolaska nove vlade, već u vreme tehničke vlade, ali i da se počelo na vreme, ne bi se stiglo. Ovo je posao koji moramo da obavimo i zamolio bih sve da, nezavisno od partijskih razlika, ne izazivamo novu dezinformisanost građana", poručio je Dačić, odgovarajući na pitanje poslanika radikala da li će građani od 1. januara naredne godine imati probleme na granici.

"Građani neće imati problema ako usvojite ovaj zakon", odgovorio je Dačić i dodao da nije bila dobra odluka Vlade da izradu novih pasoša poveri Zavodu za izradu novčanica.

On je naglasio da ni jedan dinar od taksi, koje građani plaćaju pri preuzimanju biometrijskih pasoša, ne ide MUP-u Srbije.

Tokom popodnevne rasrpave posalnik Milorad Buha (SRS) obrazložio je jedini amandman na predloženi zakon kojim je tražio da se rok važenja starih pasoša produži za šest meseci, a ne na godinu dana, ocenivši da kašnjenje novih pasoša nije bilo samo zbog tehničkih problema.

On je dodao da je oprema za nove pasoše koštala 30 miliona evra, a da je i pored obezbeđene opreme izdavanje novih biometrijskih pasoša kasnilo.

"Tražim da javno obećate građanima da neće imati nikakav problem kada se posle Nove godine pojave na nekoj granici. Recite ministre šta nas očekuje 1. januara s pasošima koji imaju rok važnosti za nas, a možda neće imati za Evropu", rekao je on.

Kratkotrajnu polemiku tokom rasprave izazvalo je obraćanje posalnika DHS-a Vladana Batića koji je rekao da je jutros zamolio predsednika parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović da u ime srpskog parlamenta čestita Skupštini Crne Gore aplikaciju za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Da priznamo da su ljudi uspešniji od nas, ma šta mislili o njima. Da nam i to bude podsticaj i motiv, a ne da se ljutimo i durimo", rekao je Batić.

Za reč se zatim javio predsednik poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić koji je ocenio da je "Batić pokusao da nagovori poslanike parlamenta da iskažu svoje poštovanje prema Skupštini Crne Gore i samoj Crnoj Gori, čak i vladi Crne Gore zbog aplikacije za članstvo u EU, koja je priznala nezavisnost Kosova i Metohije".

"Mislim da ovo može da uradi samo neko ko ima stan na Svetom Stefanu i koga nešto vezuje za Vladu Crne Gore", rekao je Nikolić.

On je dodao da "običan građanin Srbije koji misli dobro svojoj državi, onaj ko se bori protiv nametnute nezavisnosti Kosova i Metohije, oni poslanici koji se bore za prava Srba u Crnoj Gori, nikako ne bi trebalo da podrže taj zahtev".

Sednica će biti nastavljena sutra raspravom u pojedinostima na izmene Zakona o državnim službenicima, na koji je uloženo sedam amandmana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.