Skupština Srbije: Sporna funkcija zamenika i pravo zlatnog glasa premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Sporna funkcija zamenika i pravo "zlatnog glasa" premijera

BEOGRAD - Poslanici opozicionih stranka zatražili su da se uvaže njihovi amandmani na Zakon o vladi o brisanju odredbi koje se odnose na uvođenje funkcije zamenika predsednika vlade koji bi imao skoro ista ovlašćenja kao predsednik vlade i da se briše odredba kojom se premijeru daje pravo "zlatnog glasa".

Izmene zakona predviđaju da prvi potpredsednik vlade ujedno bude i zamenik predsednika koji bi imao sva ovlaštenja koja ima i premijer, izuzev ovlašćenja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predlaganje izbora ili razrešenje člana Vlade.

Predloženim izmenama se definiše način donošenja odluka u slučaju jednakog broja glasova članova vlade, tako da se odluka smatra usvojenom ukoliko za nju glasa pola ministara među kojima se nalazi i premijer.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić je naglasio da se Srbija nalazi u situaciji da se neko ko nije mogao da pređe cenzus priključi Demokratskoj stranci da bi ponovo mogao da odlučuje o budžetu i drugim važnim pitanjima u državi.

Šef poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija Miloš Aligrudić je rekao da su predložene odredbe Zakona o vladi neustavne i da će ih osporiti Ustavni sud Srbije.

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić je ocenio da sujeta nije jedini razlog da budući potpredsednik vlade dobije tako velika ovlaštenja.

Sa druge strane, Vladan Batić iz LDP-DHSS je upitao šta će se desiti ako Ustavni sud odluči da su ove odredbe neustavne, a zamenik predsednika u međuvremenu bude donosio protivustavne odluke.Batić je rekao da je u pitanju politička nagodba koju nije trebalo institucionalizovati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.