Skupština Srbije: Odblokiran rad, rasprava o zamenicima ombdusmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Odblokiran rad, rasprava o zamenicima ombdusmana

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o izboru četiri zamenika ombudsmana, a parlament će rad nastaviti sutra raspravom o predlogu odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija. Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli raspravu o drugoj tački sednice - izboru četiri zamenika zaštitnika građana, čime je posle dvodnevne blokade normalizovan rad parlamenta.

Zaštitnik građana Saša Janković predložio je parlametnu da izabere četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamenika ombudsmana koji će biti specijalizovani za praćenje prava određenih društvenih grupa.

Janković je za zamenike predložio politikologa Tamaru Lukšić Orlandić, koja ima veliko sručno iskustvo u promociji prava deteta i radu u državnoj upravi, kao i diplomiranog pravnika Miloša Jankovića, koji ima dobre reference kao direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Diplomirani pravnik Zorica Mršević predložena je kao stručnjak iz oblasti rodne ravnopravnosti i prava osoba sa invaliditetom, a dr političkih nauka Goran Bašić kao dobar poznavalac međuetničkih odnosa.

Zamenici ombudsmana treba da pruže zaštitu posebno ranjivim grupama građana kao što su zatvorene i privedene osobe, nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom, a baviće se i pravima deteta i ravnopravnošću polova, objasnio je Janković.

On je istakao da predloženi kandidati ispunjavaju sve uslove za bavljanje tim poslovima, navodeći da stručna javnost za godinu dana od kada su predloženi, nije osporila njihove kvalitete.

Izborom zamenika zbog njihovih stručnih i ljudskih kvaliteta građani treba u potpunosti da ostvare svoje potrebe i prava, rekao je Janković.

On je podsetio da je insitucija ombudsmana u Srbiji uspostavljena Ustavom i zakonom, sa ciljem da se uvede zaštita građana I kontrola rada državnih organa i predstavnika vlasti.

Janković je ocenio da je institucija zaštitnika građana zaživela u društvenoj praksi i pokazala da Srbija ima demokratske kapacitete.

Ovlašćeni predstavnik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da ta stranka ne može da prihvati predložene kandidate i tražio od ombudsmana da ih povuče i predloži nove.

On je zamerio što svi kandidati nisu pravnici, kao i to što neki od njih dolaze iz nevladinih organizacija.

Krasiću je zasmetalo što je kao zamenik za zaštitu prava lica lišenih slobode predložen bivši direktor Uprave za zavodske sankcije.

Slobodan Maraš najavio je da će LDP podržati predlog za izbor zamenika, smatrajući da njihove biografije predstavljaju dobru osnovu i uslov za izbor na te položaje.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor u ime te poslaničke grupe i Saveza vojvođanskih Mađara podržao predlog zaštitnika građana, navodeći da je za građane važno da se steknu svi uslovi da bi zaštitnik mogao da obavljao sve poslove za koje je nadležan.

Pastor je ocenio da je funckionisanje institucije ombudsmana pre svega u interesu građana Srbije, a ne evropskih integracija, naglašavajući da je važno što će se jedan od zamenika baviti specificnim pravima pripadnika nacionalnih manjina. On je apelovao i da se što pre donese zakon o izboru saveta nacionalnih manjina.

Šef poslaničke grupe PUPS Moma Čolaković takođe je podržao pedlog za izbor zamenika, ali je ukazao na potrebu zaštite prava penzionera.

Radikali su i na početku današnje sednice, posle dvodnevne rasprave o tome, ponovo isticali problem mandata poslanika koji su osnovali poslanički klub "Napred Srbijo."

Krasić je intervenisao navodeći da su podaci na sajtu skupštine o toj poslaničkoj grupi netačni, kao i da poslanickoj grupi SRS treba da se vrati vreme za raspravu koje im je oduzeto u korist poslaničke grupe "Napred Srbijo."

On je predložio da se toj poslaničkoj grupi, koju je nazvao građanima, vreme za raspravu obezbedi "na osnovu vremena koje imaju DS i SPS".

Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković izjavio je da je predloženi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije izuzetno važan, jer sadrži mehanizme za sprečavanje korupcije i usklađen je sa evropskim zakonodavstvom. Ratković je novinarima u parlamentu rekao da su dosadašnja rešenja u vezi sa borbom protiv korupcije prevaziđena i da će predloženi propis biti efikasniji.

On je podsetio da će sve grane vlasti, Vlada Srbije, Skupština, Advokatska komora i Kasacioni sud, imati svoje predstavnike u Agenciji za borbu protiv korupcije. Ratković je rekao da će zakon početi da se primenjuje od 1. oktobra 2009. godine, a da će do tada biti obavljeni tehnički i drugi poslovi koji će omogućiti početak rada Agencije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sutra nastaviti konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa o novoj reozoluciji o Kosovu. Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da će ministar Bogdanović nastaviti odvojene konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa.

"Demokratska stranka Srbije ne odustaje od svog predloga rezolucije, ali je potrebno pokušati da se približimo jedni drugima i da imamo jednu rezoluciju", rekla je predsednica parlamenta.

Prema njenim rečima, dogovor o jednom tekstu rezolucije bila bi dobra poruka i za Srbiju i za svet. Bogdanović je pre desetak dana počeo konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa o tekstu nove rezolucije o Kosovu, ali dogovor nije postignut. Prethodno je vlada iz skupštinske procedure povukla prvobitni predlog rezolucije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak sednice Skupštine Srbije

Izvor: RTS, 29.Sep.2008

Skupština Srbije nastaviće danas sednicu na čijem su dnevnom redu izbor zamenika zaštitnika građana, imenovanje zamenika sekretara Skupštine i predlozi odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija. .Sednica na čijem dnevnom redu su kadrovska...

Nastavak na RTS...

Konsultacije o rezoluciji

Izvor: RTV Pink, 29.Sep.2008

. . . Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović nastavlja konsultacije sa predstavnicima. poslaničkih grupa opozicije o novoj skupštinskoj rezoluciji oKosovu. . . .

Nastavak na RTV Pink...

Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Izvor: RTS, 29.Sep.2008

Skupština Srbije nastavila je sednicu na čijem su dnevnom redu izbor zamenika zaštitnika građana, imenovanje zamenika sekretara Skupštine i predlozi odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija. .Poslanici Skupštine Srbije danas su...

Nastavak na RTS...

Radikali i posle podne o stranačkim problemima

Izvor: Kurir, 29.Sep.2008

BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) - Skupština Srbije nastavila je posle podne sednicu na čijem dnevnom redu je razmatranje predloga za izbor četiri zamenika zaštitnika građana i više drugih kadrovskih rešenja, ali su poslanici SRS ponovo poceli da govore o problemima svoje stranke. Radikal Zoran...

Nastavak na Kurir...

Poslanici završili raspravu o zamenicima ombudsmana

Izvor: Kurir, 29.Sep.2008

BEOGRAD, 29. septembra (Tanjug) - Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o izboru četiri zamenika ombudsmana, a parlament će rad nastaviti sutra raspravom o predlogu odluka o prestanku dužnosti nosilaca pravosudnih funkcija. U nastavku popodnevnog zasedanja, poslanici SRS zatražili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.