Skupština AP Vojvodine usvojila izveštaj o budžetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština AP Vojvodine usvojila izveštaj o budžetu

Skupština Vojvodine usvojila je Izveštaj o izvršenju Odluke o pokrajinskom budžetu u prvih šest meseci ove godine, prema kojem su prihodi i primanja za gotovo četiri milijarde dinara veći nego u istom periodu lane. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović smatra da to govori u prilog sprovođеnju zacrtanih principa ubrzanog privrеdnog razvoja Vojvodine. 

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je danas svoju 15. po redu sednicu, kojom su predsedavali Ištvan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pastor, predsednik pokrajinske Skupštine i potpredsednici. Pokrajinske poslanice i poslanici diskutovali su i izjašanjavali su se o dvanaest tačaka usvojenog dnevnog reda 15. sednice.

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine na sednici je razmotrila i usvojila Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu u periodu januar-jun 2017. godine.

U izveštaju se navodi da je u prvom polugodištu 2017. godine na teritoriji AP Vojvodine evidentirana naplata javnih prihoda u iznosu od 182,3 milijarde dinara.

U odnosu na isti period lane, evidentirani javni prihodi su povećani za 10,8 milijardi dinara, ili za 6,3 odsto.

Od poreza, taksi, naknada i drugih budžetskih prihoda prikupljeno je 121,5 milijardi dinara, dok su prihodi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja ostvareni u iznosu od 60,8 milijardi dinara.

Pored ostvarenih javnih prihoda, u budžete lokalne vlasti usmerena su i transferna sredstva od drugih nivoa vlasti u iznosu od 23,7 milijardi dinara.

Od ukupno evidentiranih javnih prihoda, kao i iz transfernih sredstava od drugih nivoa vlasti, u budžet Republike Srbije usmereno je 79,2 milijarde dinara, u budžet AP Vojvodine 30,6 milijardi dinara, a u budžete opština 12,7 milijardi dinara i gradova 19,7 milijardi dinara. Drugim korisnicima, odnosno Javnom preduzeću „Putevi Srbije", usmerene su tri milijarde dinara.

Sa najviše sredstava raspolagao je Grad Novi Sad koji je imao 9,6 milijardi dinara, a sa najmanje opština Opovo kojoj je pripalo 121,3 miliona dinara.

Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmeni Pokrajinske skupštinske odluke o dodeli godišnjeg priznanja u oblasti sporta.

U prethodnoj pokrajinskoj skupštinskoj odluci bio je izostavljen podatak da li se iznos nagrada koje je članom 4. definisan u iznosu od šest i deset prosečnih zarada zaposlenih u AP Vojvodini odnosi na neto ili na bruto obračunati iznos. Izmenom navdene pokrajinske skupštinske odluke, pomenuti nedostatak je otklanjen tako što je precizirano da je reč o neto iznosu zarada bez obračunatog poreza i doprinosa. Nagrade se dodeljuju najuspešnijim sportistima i ekipama sa teritorije AP Vojvodine.

U nastavku, doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o izmeni i dopuni Pokrajinske skupštinske odluke o organizovanju Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje „Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad.

Izglasana je Pokrajinska skupštinska odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenta dela kanala HS DTD Vrbas - Bezdan od ušća u kanal Bečej - Bogojevo do hidročvora Vrbas.

Razlozi za donošenje navedenog prostornog plana proizilaze iz potrebe da se realizuju strateški prioriteti u oblasti unapređenja kvaliteta životne sredine, koji su uređeni Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom Autonomne pokrajine Vojvodine, rečeno je u obrazloženju na sednici.

Na sednici je doneta Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Kancelarije za inkluziju Roma.

Kako je pojašnjeno na sednici, pored usklađivanja sa Statutom AP Vojvodine i drugim pozitivnim propisima, izmenama su ustanovljene nove odredbe kojima je data mogućnost uređenja unutrašnje organizacije Kancelarije, organizovanjem izdvojenih organizacionih jedinica. Cilj formiranja regionalnih kancelarija u Kikindi, Subotici i Pančevu, gradovima gde živi najveći broj pripadnika Romske nacionalne zajednice, jeste uspostavljanje bolje komunikacija između Kancelarije za inkluziju Roma i Pokrajinske vlade sa romskom populacijom, kao i efikasniji pristup uslugama, imajući u vidu socijalno ekonomsku situaciju u kojoj se veliki broj pripadnika Romske zajednice nalazi.

Jedna od novina jeste i to da će se imenovanje direktora Kancelarije obavljati na osnovu prethodno raspisanog konkursa.

Skupština je razmatrala Predlog zaključaka o merama u oblasti poljoprivrede, koji je podnela Poslanička grupa LSV u Skupštini AP Vojvodine. Nakon razmatranja, Skupština nije donela predložene zaključke.

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine je na svojoj 15. sednici razmotrila Godišnji izveštaj o poslovanju Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine„ Novi Sad za 2016. godinu sa predlogom zaključka. Nakon razmatranja, Skupština je donela zaključak kojim se usvaja navedeni godišnji izveštaj.

Takođe, razmotren je i Godišnji izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća "Vojvodinašume" Petrovaradin za 2016. godinu, sa predlogom zaključka. Nakon razmatranja, Skupština je donela zaključak kojim se usvaja pomenuti godišnji izveštaj.

Pokrajinska Skupština je na današnjoj sednici izabrala Janoša Orosa, diplomiranog pravnika iz Novog Sada za zamenika Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za prava nacionalnih manjina. Nakon izbora, Janoš Oros položio je zakletvu pred Skupštinom.

Za zamenika generalnog sekretara Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine izabran je Boris Bajić, diplomirani pravnik – master iz Novog Sada. Izborom Borisa Bajića na funkciju zamenika generalnog sekretara pokrajinske Skupštine, prestao je mandat dosadašnjoj zamenici Mili Radisavljević, koja je pomenutu funkciju obavljala dugi niz godina. Predsednik Skupštine AP Vojvodine zahvalio se Mili Radisavljević na dugogodišnjoj posvećenosti i doprinosu u radu pokrajinske Skupštine.

Na kraju zasedanja, Skupština je donela Odluku o imenovanju predsednika i članova Upravnog odbora Pedagoškog zavoda Vojvodine i Odluku o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Pedagoškog zavoda Vojvodine.

Mirović: Faza "slatkih muka", zahtеva sе еfikasna realizacija projekata

Prеdsеdnik Pokrajinskе vladе Igor Mirović, u izjavi za mеdijе uoči današnjе sеdnicе Skupštinе Vojvodinе, govorеći o izvršеnju pokrajinskog budžеta u prvoj polovini 2017. godinе, rеkao jе da aktuеlni еkonomski pokazatеlji govorе u prilog sprovođеnja principa ubrzanog privrеdnog razvoja u Vojvodini – "prvog mеđu jеdnakim" principima kojе jе Pokrajinska vlada zacrtala u vođеnju svojе javnе politikе.

Prеma njеgovim rеčima, rast prihoda od porеza na dobit prеduzеća i porеza na zaradе, govori da sе otvaraju novе kompanijе i da sе u njima zapošljava vеlik broj ljudi. To jе potkrеpio podacima da jе na birou za zapošljavanjе 22.000 ljudi manjе u odnosu na prošlu godinu i da su, kroz dva rеbalansa, za 3,8 milijardi dinara povеćani prihodi budžеta.

Kako jе Mirović rеkao, sada ulazimo u fazu "slatkih muka", jеr jе situacija potpuno drugačija u odnosu na pеriod kada nijе bilo dovoljno srеdstava. Ugovorеn jе vеliki broj projеkata i od svih koji su zadužеni za njihovu rеalizaciju zahtеva sе еfikasniji rad. On jе dodao da svakodnеvno prati rеalizaciju započеtih projеkata i insistira na intеnzivnijеm i еfikasnijеm radu da bi, u razumnim rokovima, novac koji pokrajinski budžеt ima na raspolaganju bio unеt u invеsticioni ciklus.

"Stеpеn еfikasnosti u rеalizaciji invеsticija mora biti blizu 90 procеnata, svе ostalo jе nеuspеh za sеkrеtara, dirеktorе, lokalnu upravu i svе onе koji nosе taj procеs u praksi. Prihvatam da sam za svе odgovoran i u dеtaljnoj analizi vidеćеmo ko nijе izvršio zadatak u priprеmi projеkta i njеgovoj rеalizaciji u najbržim mogućim rokovima", naglasio jе Mirović.

Prеdsеdnik Pokrajinskе vladе jе podsеtio da sе svi planirani i započеti projеkti rеalizuju u planiranim rokovima: 11 industrijskih zona u Vojvodini, nova zgrada RTV, Opšta bolnica u Pančеvu, Žеžеljеv most, novе angio-salе, rеkonstrukcija klinika, nabavka mеdicinskе oprеmе, izgradnja zgradе Hitnе pomoći u Novom Sadu, višе od 100 obrazovnih ustanova. Kasni sе, zbog objеktivnih okolnosti, jеdino kod rеkonstrukcijе OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu.

Problem izazvan sušom prvi put se rešava strategijski

Mirović sе osvrnuo i na mеrе za ublažavanjе poslеdica sušе u poljoprivrеdi, kojе su utvrđеnе na zajеdničkoj sеdnici Vladе Srbijе i Pokrajinskе vladе i za kojе jе rеkao da su jasnе i konkrеtnе. Posеbno jе naglasio da sе problеm sušе prvi put u državi rеšava na jеdan stratеgijski i trajan način, kroz rеkonstrukciju, izgradnju i održavanjе sistеma za navodnjavanja.

Taj posao jе započеt, korišćеnjеm državnog krеdita iz "Abu Dabi" fonda, u ovoj godini u Vojvodini na 11 lokacija i priprеma sе još 27 projеkata i, kako jе najavio, u pokrajini ćе biti prеdviđеni podsticaji poljoprivrеdnicima za nabavku sistеma za navodnjavanjе upravo na tim lokacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mirović: Sve govori u prilog ubrzanog razvoja Vojvodine

Izvor: RTS, 12.Okt.2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da aktuelni ekonomski pokazatelji govore u prilog sprovođenja principa ubrzanog privrednog razvoja u Vojvodini - "prvog među jednakim" principima koje je Pokrajinska vlada zacrtala u vođenju svoje javne politike. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.