Savet bezbednosti UN: Srbija pozdravlja, Priština odbacuje izveštaj Ban Ki Muna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN: Srbija pozdravlja, Priština odbacuje izveštaj Ban Ki Muna

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozdravio je na sednici Saveta bezbednosti izveštaj generalnog sekretara UN, kojim je potrđena statusna neutralnost misije EU na Kosovu i Metohiji, koja će raditi pod kišobranom UN i u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost Euleksovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << , koji je Republika Srbija odbila, i koji 'Savet bezbednosti nikad nije odobrio', kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je ključni uslov da Srbija prihvati rekonfiguraciju Misije UN na Kosovu i Metohiji oduvek bio jasno preuzimanje obaveze od strane EU, potvrđeno od strane Saveta bezbednosti, da će Euleks biti statusno neutralan, izražavajući zadovoljstvo što su ovi zahtevi ispunjeni.

"Ipak, vrlo je značajno da će do primene šest tačaka - kao i do raspoređivanja Euleksa koji će, da citiram izveštaj, 'u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 i delovati pod okriljem i u statusno-neutralnim okvirima Ujedinjenih nacija' - uprkos svemu doći. I da će se to odvijati u dogovoru sa relevantnim činiocima, među kojima je i Republika Srbija", rekao je Jeremić.

On je pozvao vlasti u Prištini da se, odbijanjem plana u šest tačaka, ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice, niti obavezujućoj rešenosti Saveta bezbednosti.

Šef srpske diplomatije još jednom je poručio da Srbija "nikada i ni pod kakvim okolnostima neće prihvatiti nezavisnost Kosova".

Jeremić se zahvalio svim zemljama članicama UN koje podržavaju stav Srbije po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, istakavši, "kao prvu među jednakima" Rusiju.

"Naše države stoje na istim pozicijama, posvećene očuvanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija".

Jeremić je ponovio da Srbija ostaje nepokolebljiva u rešenosti da mirnim putem brani svoj principijelni stav o Kosovu, koristeći sva politička, diplomatska i pravna sredstva koja su joj na raspolaganju.

On je istako da insistiranje Srbije da se pitanje budućeg statusa Kosova rešava u skladu sa međunarodnim pravom nije motivisano samo očuvanjem vitalnog nacionalnog interesa i odbranom Ustava, niti samo istinskom posvećenošću miru i stabilnosti u regionu, već i zabrinutošću opasnim posledicama koje bi kosovski presedan mogao da ima po opstanak sistema UN.

"Argument da je Kosovo sui generis- drugim rečima, jedinstven slučaj - smatramo potpuno neodrživim. Ta tvrdnja se svodi se na to da bi Kosovo valjalo tretirati kao izuzetak od međunarodnog prava - da bi slučaj budućeg statusa Kosova trebalo da bude iznad pravila koja uređuju odnose u međunarodnoj zajednici", naglasio je Jeremić..

Šef srpske diplomatije je ponovio da je stav Srbije ostao nepromenjen i da je jedini način da se izbegne da teritorijalni integritet bilo koje članice UN bude doveden u pitanje - zajednički konstruktivan rad na rešavanju ovog problema kroz međunarodne institucije neosporivog i univerzalnog legitimiteta.

On je podsetio da je usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN, kojom je pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova upućeno Međunarodnom sudu pravde, jedan izuzetno složen problem po prvi put izmešten iz domena u kojem postoji opasnost od upotrebe oružane sile.

"Premeštajući ovo pitanje u pravnu arenu, međunarodna zajednica je reafirmisala strateški izbor Srbije da na jednostrano proglašenu nezavisnost odgovori mirno, uz najviši mogući stepen uzdržanosti", istakao je Jeremić.

Zanijer: Kosovo i dalje podeljeno društvo

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer upozorio je večaras da Kosovo i deset godina po okončanju sukoba ostaje podeljeno društvo.

Zanijer je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN o preoblikovanju civilne misije na Kosovu i Metohiji, pozvao međunarodnu zajednicu da udvostruči napore u cilju povratka interno raseljenih.

"Iako se vlasti u Prištini deklarativno zalažu za multietničko društvo, Albanci i Srbi žive u paralelnim svetovima. Potencijal za sukobe je veliki i sve su brojniji mali incidenti na severu (Kosova)", rekao je šef UNMIk-a.

"Međunarodna zajednica treba da udvostruci napore za povratak, koji su na najniže,m nivou od 2000. godine, kao i da im se omogući sloboda kretanja", rekao je Zanijer.

On je objasnio da izveštaj Ban Ki Muna opisuje uslove rekonfiguracije UNMIK-a i raspoređivanja Euleksa i aranžman dogovoren sa Beogradom u šest tačaka.

Zanijer je naglasio da "UNMIK ostaje glavni međunarodni garant vladavine prava na Kosovu".

"Savet bezbednosti je svestan volje EU da rasporedi sopstvenu misiju vladavine prava i kada to bude učinjeno UNMIK će revidirati svoje prisustvo", rekao je Zanijer.

Predstavljajući izveštaj, Zanijer je rekao da Kosovo prolazi kroz period tranzicije posle proglasenja nezavisnosti i istakao da je ritam priznavanja nezavisnosti usporen tokom leta. On je rekao da upravo ta činjenica u pogledu priznavanja sprečava Kosovo da postane članica međunarodnih institucija, ali i da onemogućava jačanje kosovskih institucija.

Hiseni: Plan za Prištinu neprihvatljiv

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni odbacio je večeras, na sednici Saveta bezbedmosti, plan generalnog sekretara UN kao neprihvatljiv i suprotan ustavu Kosova.

Hiseni je istovremeno rekao da Priština podržava raspoređivanje misije EU u pokrajini, ali ne kao statusno neutralne, kako to izveštajem predlaže generalni sekretar svetske organizacije.

"Kosovo podržava brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, sa Ahtisarijevim planom , ustavom Kosova, akcionim planom, kao i pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", rekao je Hiseni.

On je ponovio spremnost Prištine da sarađuje sa EU, SAD i NATO, ne pominjući UN.

Hiseniju je pred samo zasedanje uvažen zahtev da se obrati Savetu bezbednosti.

Ambasadori: Misija Euleks će biti u skladu s Rezolucijom SB

Ambasadori Francuske, SAD i Italije u UN kazali su da će misija Evropske unije, Euleks, na Kosovu raditi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, neutralno i potuno transparentno.

Francuski ambasador Žan Moris Riper pozdravio je na sednici Saveta bezbednosti "konstruktivan pristup Beograda" u pregovorima o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna kojim se u šest tačaka predlaže preoblikovanje misije UNMIK-a na Kosovu i uvođenje misije Euleks.

Riper je dodao da će biti uzet u obzir i stav Prištine i kosovskog ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija, koji je u svom govoru odbacio predlog Ban Ki Muna.

Kako bi se prevazišle podele iz prošlosti, predložili smo zajedničku budućnost za ceo region Zapadnog Balkana i ponudili jasnu evropsku budućnost i za Kosovo, rekao je Riper i dodao da u tom kontekstu treba posmatrati i razmeštanje misije Euleksa na Kosovu.

Ambasadorka SAD Rozmari Dikarlo podsetila je da je od proglašenja nezavisnosti Kosovo priznalo 52 države i izrazila očekivanje da će se proces, za koji je ocenila da je nepovratan, nastaviti.

Dodala je da je nivo etničkog nasilja značajno smanjen i ohrabrila prištinske vlasti da nastave put izgradnje multietničkog društva.

Ona je pozdravila izveštaj Ban Ki Muna i pozvala na raspoređivanje misije Euleksa bez odlaganja. Dodala je da će vlasti u Prištini imati glavnu ulogu u sprovođenju vladavine prava na Kosovu.

Dikarlo je naglasila da su SAD takođe posvećene razvoju dobrih odnosa sa Srbijom, za koju je rekla da treba da ima jasnu evropsku budućnost.

Italijanski ambasador Aldo Mantovani izrazio je uverenje da će misija Euleksa pomoći dalji razvoj Kosova i podsetio da članovi te misije već sarađuju na terenu sa predstavnicima UNMIK-a.

On je dodao da je cilj misije da se na Kosovu stvori konstruktivna klima bez podela, uključujući tu i sever Kosova. Mantovani je rekao da je Italija zainteresovana za stabilnost regiona i u tom kontekstu podvukao evropsku budućost Zapadnog Balkana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.