Poslanici potrošili 600 minuta, sutra glasanje o budžetu za 2018.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2017, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici potrošili 600 minuta, sutra glasanje o budžetu za 2018.

Poslanici Skupštine Srbije noćas su završili raspravu o amandmanina na izmene Zakona o budžetskom sistemu, pošto je isteklo vreme od ukupno 600 minuta koliko je bilo predviđeno za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda. Glasanje o Predlogu budžeta za 2018. godinu je zakazano za sutra 10 sati, a osim o predlogu budžeta za iduću godinu, poslanici će se izjasniti i o još 30 tačaka dnevnog reda sednice koja je počela 6. decembra.

Skupština je danas radila do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 23 sata, a od 20 sati predsedavajući sednici Vladimir Marinković i Veroljub Arsić su se smenjivali i do kraja rada iščitavali poslaničke amandmane na predloge više zakona.

Poslanici su danas, trećeg dana rasprave o amandmanima, oko 17 sati potrošili predviđeno vreme od 600 minuta za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda.

Ukupno vreme od 600 minuta za raspravu danas je isteklo i pre nego što su razmotreni svi amandmani na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Sledeća tačka bila je rasprava o amandmanima na predloženi budžet za iduću godinu.

Nakon što je isteklo tih 600 minuta, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da se rad nastavlja, ali samo po vremenu koje je preostalo poslaničkim grupama i ovlašćenim predstavnicima.

Tada je vreme za raspravu imala vladajuća koalicija, a od opozicije DJB i Dveri i to ukupno oko 18 minuta za te dve poslaničke grupe.

Opozicija je prethodnih dana negodovala što su poslanici vladajuće koalicije podneli ogroman broj amandmana na dopunu Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu, te što je na to potrošeno sve vreme predviđeno za raspravu o amandmanima jer sui h obrazlagali.

Upozoravali su da zbog toga neće biti vremena za raspravu o amandmanima na budžet, te da će to biti prvi put da će se najvažniji zakon koji donosi Skupština usvojiti bez rasprave.

Poslanici vladajuće koalicije kažu da i oni imaju pravo da podnose amandmane, te da rasprava o budžetu ne može da se svede na dijalog Vlade i opozicije.

Inače, ukupno vreme od 600 minuta za raspravu danas je isteklo i pre nego što su razmotreni svi amandmani na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Nakon toga, predsedavajući sednici Veroljub Arsić iščitao je do kraja koji su amandmani podneti, pa se prešlo na amandmane na budžet za iduću godinu.

Potom su govorili šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović, koji je danas najavio krivične prijave zbog "krađe" vremena za raspravu, i poslanik Dveri Srđan Nogo.

Usledilo je i javljanje pojedinih poslanika vlasti po povredi Poslovnika i za replike, a reč je uzeo i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vladajuća koalicija ima još vremena na raspolaganju koje je predviđeno za poslaničke grupe i ovlašćene predstavnike.

O Đilasu, energentima i "beznadežnom slučaju"...

Poslanici Skupštine Srbije su u popodnevnom delu sednice, na kojoj se raspravlja o amandmanima na budžet za 2018. godinu, polemisali i o izbornoj noći 2016. godine, Draganu Đilasu, ceni energenata, kao i o tome ko je "beznadežan slučaj".

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović prvo je primetio da su poslanici "konačno stigli" do budžeta pošto su, kako smatra, poslanici vladajuće koalicije "ispričali" amandmane za koje "ni sami neće glasati".

Kritikujući ekonomsku politiku vlade, uz komentar da su napravljene uštede na pogrešan način, Radulović je kazao da je Srbija, prema izveštaju MMF, ostvarila najmanji rast u regionu u periodu od 2014. do 2016. godine u visini od 1,66 odsto.

Kada je reč o penzijama, predlaže da se prvo "vrati oteto", pa da se nominalno svima poveća tri odsto. Takođe, kazao je i da bi deficit bio veći za 50 milijardi dinara u ovoj godini da nisu povećani porezi.

Budžet je kritikovao i Srđan Nogo iz Dveri koji je poručio da "vlada želi da sakrije realan život" posle čega je usledila polemika sa predsedavajućim Veroljubom Arsićem.

"Kolega Nogo je beznadežan slučaj, ne mogu da pomognem, možda jednog dana odrastete", rekao mu je Arsić, a Nogo mu je odgovorio da "zna da ga boli istina i da vlast ima problem da prikaže realno stanje".

"Nisam ja vas nazvao šibicarom, lopovom kao što ste vi nazivali ministre", odgovorio je Arsić, a partijskog kolegu je "branio" Dragan Vesović iz Dveri koji je kazao da Srđan Nogo "nikog posebno nije oslovio tako".

"Jeste rekao šibicari, ali nije nikoga posebno oslovio za razliku od predsedavajućeg koji je rekao da je Nogo beznadežan slučaj", rekao je Vesović.

Da li možete nekog ministra da nazivate šibicarom, mislim da ne, uzvratio je Arsić i dodao da je poslanika ipak pustio da govori i da ne zna "šta više treba da dopusti i da uradi da oni ne bi imali primedbu".

"Mnogo je teško predstaviti realan život kad treba da sanirate 100.000 radnih mesta u firmama u stečaju i restukturiranju, njihovu neuspelu ekonomsku politiku. Imamo tri milijarde evra bačenih para za nekoliko godina. Teško je sanirati rupu od 250 milijardi dinara 2013. i početi 2014. godinu. SNS je otvarala radna mesta i to će nastaviti da radi i da vodi zemlju napred", rekla je Aleksandra Tomić iz SNS.

Ministar Aleksandar Antić je, odgovarajući na kritike Ivana Kostića iz Dveri u vezi sa cenom goriva, najpre rekao da uvredljivi komentari pojedinih poslanika ne zaslužuju pažnju i da će se praviti da ih nije čuo, a onda istakao da je cena električne energije najniža u Evropi, dok je cena goriva na nivou proseka u regionu.

"Besmisleno je komentarisati navode kada poslanik izabere dve države koje imaju nižu cenu goriva, Makedoniju i BiH, u kojima ne postoji akcizna politika", rekao je Antić.

Izbornu noć u 2016. godinu komentarisao je Ivan Kostić iz Dveri tvrdnjama da je tada rušeno jedno naselje u Beogradu, da su neki pokušali da taj pokret za "jedan glas i manje" gurnu ispod cenzusa, te da su građani to videli.

Na komentare da će Dveri da sarađuju sa Đilasom, odgovorio je da Đilasu upravo vlast "diže rejting".

Đilas je "izlizana politička ličnost", a jedina "čista" opcija su Dveri, smatra Kostić.

Aleksandra Tomić iz SNS upitala je Dveri zbog čega je bilo potrebe da se "upada u RIK, da se zavrću ruke ženama, da se fizički napadaju članovi RIK-a, drže zajednički mitinzi, čak se fizički napadala predsednica parlamenta".

Posle kraće polemike, predsedavajući sednici Veroljub Arsić je uglavnom dalje iščitavao podnete amandmane, a sporadično su se javljali šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović i poslanik Dveri Ivan Kostić da govore o amandmanima koje su podneli na predloženi budžet za 2018.

O vojsci, Vikiliksu, "guslanju"...

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je, navodeći da je Demokratska stranka uništila vojsku, dok je 2012. počelo njeno uzdizanje, zapitao ko je omogućio moderno opremanje vojske - da li je to uradila vlast od 2012. ili prethodna vlast DS-a u kojoj je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac.

"Ta oprema nije nabavljena zahvaljujući vašim napisima na tviteru. Je l' to kupila Tanja Vojtehovski, Vuk Jeremić ili Saša Janković... , ovo je kupila vlada koju je vodio Aleksandar Vučić i sada Ana Brnabić", rekao je Martinović.

On je, takođe, zapitao ko je sada lider opozicije - Jelena Maćić, Tanja Vojtehovski...

"Mrtva trka ko je lider opozicije, ko god pobedi mi ćemo ga priznati", dodao je Martinović.

On je rekao da je, za razliku od prethodne, sadašnja vlast od 2012. počela da vodi drugačiju politiku i time omogućila veća izdvajanja za vojsku, MUP i druge službe bezbednosti.

Martinović je precizirao da je izdvajanje za pripadnike vojske, od čega veći deo ide za plate, bilo 24,46 milijardi u 2017. godini i da će u 2018. biti izdvojeno 25,82 milijardi za Ministarstvo odbrane.

On je podsetio da su uvedeni novi sistemi naoružanja za vojsku - "morava", "vrabac", "nora", "lazar", "miloš", "mali miloš" i drugo savremeno naoružanje.

Martinović je rekao da se, za razliku od svega toga, iz depeše koju je objavio Vikiliks vidi da je tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac otvoreno radio za strane interese.

Naveo je da je Vikiliks 2007. objavio da je tadašnji ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt u depeši naveo da mu je Šutanovac rekao da je njegova misija da polako priprema Srbiju za ulazak u NATO, ali da nema poverenja u 200 pripadnika MUP zbog kosovskog iskustva...

Na to je poslanik SRS Nemanja Šarović rekao da je sadašnja vlast od 2012. promenila pet ministara odbrane, dok nisu našli Aleksandra Vulina za to mesto.

Ako se pozivate na Vikiliks onda podsetite građane i šta piše u objavljenim depešama za Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, poručio je Šarović.

Martinović je podržao izlaganje Šarovića kada je reč o čitanju depeša SAD koje je objavio Vikiliks, dodajući da nije problem da se one čitaju javno, ali da bi trebalo pročitati i šta su napisali za lidera radikala Vojislava Šešelja i Zorana Đinđića 2002. godine.

Martinović je rekao da zato ne treba selektivno čitati depeše i da nije ništa ružno što se neko spominje u njima, jer SAD ima svoje špijune i stalno šalju informacije.

Kaže da je nedavno objavljena analiza CIA iz 2000. godine, sa koje je skinuta oznaka tajnosti, u kojoj se spominje Šešelj - da je videvši da Slobodan Milošević gubi vlast odvojio SRS od SPS-a i priznao rezultate izbora iako je spaljen kompletan izborni materijal.

Poslanik Đorđe Vukadinović NS - PSS je rekao da pisma Vikiliksa nisu sveta pisma, već informacije koje treba proveriti.

"To je možda tačno, možda nije, valjda su postojale službe da to provere", naveo je on u skupštinskoj raspravi.

Primetio je da se prethodnih dana u parlamentu "najstrašnije" govori o opoziciji koja tvrdi da vlast vrši opstrukciju amandmanima, ali da možda građani to ne vide, jer možda opozicija nije uspela to dobro da im objasni.

Sonja Pavlović iz Kluba samostalnih poslanika je prethodno prigovorila Martinoviću da "gusla već danima" stvari koje nemaju veze sa budžetom i da se bavi "pesništvom", kao i da ne može u skupštini da vodi predizbornu kampanju za beogradske izbore.

Vujović: Milijardu dinara za podršku kupcima prvih stanova

Odgovarajući na primedbu šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića da se u skupštini već tri dana sluša od poslanika vladajuće koalicije o stvarima kojih nema u budžetu za 2018, na primer, stanovima od 500 evra po kvadratu koji će se graditi u narednih 10 godina, Vujović je rekao da postoji amandman za podršku stanogradnji.

"Pitali ste gde se nalaze sredstva namenjena za podržavanje cele oblasti stanogradnje - mi smo na odboru imali amandman koji je već usvojen i postao je sastavni deo predloga o kom će se diskutovati posle ovog zakona", rekao je Vujović.

Objasnio je da je reč o predviđenih milijardu dinara za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), "upravo za podržavanje finansiranja kod prvih stanova, što će biti predmet diskusije".

Vujović je pojasnio poslanicima opozicije da je toliko novca predviđeno ukupno za NKSOK i da su to sredstva za podršku oblasti stanogradnje odnosno kod kupovine prvih stanova.

"Gde će, prepotstavljam, većina (onih kojima su namenjeni jeftini stanovi od 500 evra po kvadratu) da bude kvalifikovana za tu vrstu pomoći", dodao je Vujović.

Poslanici su juče razmotrili 207 amandmana na izmene Zakona o budžetskom sistemu na koji je podneto 417 amandmana.

Sledeća tačka dnevnog reda su amandmani na predloženi budžet za 2018. godinu.

Na Predlog budžeta za iduću godinu podneto je 919 amandmana.

Na zakonske predloge koje razmatra parlament, među kojima je i budžet za 2018, podneto je ukupno 2.317 amandmana.

Opozicija negoduje što su poslanici vladajuće većine podneli veliki broj amandmana na zakone koji prethode budžetu, a koji, navode, ništa ne menjaju i neće biti ni usvojeni, ali za čiju raspravu je potrebno dosta vremena.

Obradović: Vlast će nam potrošiti sve vreme za raspravu

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da nijedan poslanik opozicije neće imati vremena da obrazlaže svoje amandmane.

Na konferenciji za novinare u parlamentu, Obradović je rekao da će sve vreme predviđeno za raspravu potrošiti vladajuća koalicija zbog velikog broja amandmana koji je podnela.

Kaže da vlast time vređa dostojanstvo parlamenta, da je zatvorila medije i da je "ideja da zavlada mrak i u parlamentu".

Navodi da se zakoni u Skupštini usvajaju, a da se o njima uopšte ne raspravlja, da je u parlamentu na delu "političko nasilje vladajuće većine nad opozicijom", te da se zbog toga Dveri odavno bune.

On, međutim, primećuje da, osim Dveri, poslanici opozicije pristaju na tu vrstu "bahatosti".

I Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije rekao je da je podnošenje velikog broja amandmana kako bi se sprečila rasprava neprimereno ponašanje vladajuće koalicije, te da je ona time nadmašila sve svoje prethodnike.

Navodi da postoji mogućnost da se rasprava završi, a da nijedan amandman na predloženi budžet ne dođe na dnevni red, jer će, kaže, vreme za raspravu potrošiti poslanici vlasti.

Vukadinović kaže da svaka vlast čini sve da "suzbije i ograniči prostor" opoziciji, ali da do sada nije viđeno da to pokušava podnošenjem "bezbroj" amandmana na zakone koji prethode budžetu po redosledu tačaka dnevnog reda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.