SVM sa DS o pokrajinskoj administraciji - pregovori od danas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM sa DS o pokrajinskoj administraciji - pregovori od danas

NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor najavio je da će danas početi pregovori sa čelnicima liste "Za evropsku Vojvodinu" oko sastava buduće pokrajinske administracije, koji bi morali da budu gotovi do 16. jula, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine.

Na te pregovore lider SVM, najveće članice unutar trojne Mađarske koalicije, polazi s platformom, koju su neki mediji u Vojvodini objavili mimo znanja te partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i samog Pastora. "Kada budemo potpisali koalicioni sporazum s demokratama, svakako ćemo izaći u javnost s njegovim sadržajem i neće biti tajna koja će mesta zauzimati naši ljudi i ko će oni biti", naveo je Pastor u izjavi "Dnevniku".

Ipak, šira koalicija

U tom "poverljivom" dokumentu je uočljivo da su "apetiti" Mađarske koalicije veći od onih koje je pre četiri godine imao SVM, iako su mađarske partije u maju osvojile manje glasova na pokrajinskim izborima, a time i manje poslaničkih mesta (devet) u Skupštini Vojvodine.

Koalicija "Za evropsku Vojvodinu", koju čine DS i G17 plus, sem toga, može i sama da formira pokrajinsku vladu, pa joj dosadašnji koalicioni partneri SVM i Liga socijaldemokrata Vojvodine nisu neophodni.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić je, uprkos tome, najavio formiranje što šire koalicije, koja bi praktično bila istovetna kao i u prošlom sazivu, s tom razlikom što bi "posustali" Pokret "Snaga Srbije" zamenio G17 plus.

Još jedno...

U takvoj situaciji, uoči samog početka pregovora o podeli vlasti, Mađarska koalicija želi i više nego pre - mesto predsednika Skupštine Vojvodine, jedan sekretarijat više, još jedno javno preduzeće i dodatna direktorska mesta u pojedinim obrazovnim i kulturnim ustanovama.

U sadašnjem Izvršnom veću SVM je dao jednog potpredsednika (Tamaš Korhec), sekretare za upravu propise i nacionalne manjine (Korhec), za zaštitu životne sredine (Zoltan Đarmati), za obrazovanje i kulturu (Zoltan Jegeš) i za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća (Pastor), a sada navodno traži i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kadrovi te stranke su na čelu Javnog preduzeća "Vojvodinašume" (Marta Takač) i Fonda za razvoj poljoprivrede Vojvodine (Jožef Sabo), a hteli bi i čelnu funkciju u Fondu za kapitalna ulaganja, ili Fondu za razvoj, koji su u rukama DS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.