Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS-DSS- NS u pregovaračkom zastoju, DS "intenzivira" dijalog

BEOGRAD - Radikali, socijalisti i "narodnjaci" najavljivali su za petak nastavak pregovora o formiranju koalicione vlade, ali se posle serije protivurečnih informacija o tome ispostavilo da će razgovori biti nastavljeni u subotu i nedelju. Boris Tadić u međuvremenu je počeo "neformalne" kontakte sa socijalistima, koji su se pokazali kao potpuno prihvatljiv partner, a Vojislava Koštunicu optužio da ne poštuje volju građana - na šta je Koštunica uzvratio istom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << merom.

U međuvremenu, Ivica Dačić je iz Moskve poručio da SPS "ne pregovara sa demokratama", a Predsedništvo Demokratske stranke donelo je odluku o "intenziviranju" pregovora. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da su dosadašnji razgovori koalicije SPS-PUPS-JS sa radikalima i Demokratskom strankom Srbije tek početak, i da dogovoreni principi ne znače još ništa: "Dosadašnji razgovori su početak. Ovo ne znači ništa, ovo je šest principa koje su imale sve političke partije osim Čedomira Jovanovića i Rize Halimija."

Na pitanje da li će razgovarati i sa Demokratskom strankom, Marković je kazao da "hoće, ako pregovori sa SRS i DSS propadnu": "Razgovaraćemo i sa DS-om, nećemo da dozvolimo da Srbija stane i da stane život u Srbiji", rekao je Marković.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić najavio je da će razgovori o formiranju nove republičke vlasti između SRS, DSS i koalicije oko SPS biti nastavljeni sutra ili prekosutra, "po povratku Tomislava Nikolića i Dragana Todorovića iz Haga i Ivice Dačić iz Moskve". Inače, i zamenik predsednika SRS i lider SPS danas su na putu: Tomislav Nikolić je, kako tvrdi, u "redovnoj poseti" lideru radikala Vojislavu Šešelju u Hagu, a Ivica Dačić otputovao je u Moskvu.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić saopštio je da ima neformalne konsultacije sa koalicijom okupljenom oko SPS i predlaže joj formiranje socijalno odgovorne vlade koja bi obezbedila bolji život svim građanima.

Aktuelni predsednik Srbije smatra da izborna volja građana mora da se poštuje i da je za listu "Za evropsku Srbiju", kojoj su građani ukazali najveće poverenje, potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om. Vlada sa socijalistima će, kako navodi, nastaviti evropske integracije, braniti Kosovo u sastavu Srbije i raditi na principima privrednog jačanja i socijalne pravde, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

"Demokratska stranka Srbije, u izbornoj kampanji, nije saopštila biračima da će voditi Šešeljevu politiku. Od izbornog fijaska brane se manipulacijom i prekrajanjem izborne volje građana... Zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Koštunica sada želi da kazni Srbiju. Zato ću svim demokratskim sredstvima braniti narodnu volju i strateško opredeljenje koje su građani Srbije svojim glasovima potvrdili dva puta u samo nekoliko meseci", istakao je Tadić.

Predsedništvo Demokratske stranke odlučilo je da intenzivira pregovore o formiranju koalicije na republičkom i lokalnom nivou sa svim strankama sa kojima je moguće ostvariti program nastavka evropskih integracija, ekonomskih reformi, boljeg zivota gradjana i društvene solidarnosti.

"Demokratska stranka i lista 'Za evropsku Srbiju' preuzeće odgovornost za formiranje socijalno odgovorne vlade, koja će štititi nacionalne interese, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i koja će uvesti Srbiju u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju DS-a, posle Predsedništva stranke na kojoj je razgovarano o formiranju koalicije na republičkom i lokalnom nivou.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da će Koalicija DSS-NS poštovati iskazanu volju građana na izborima koju može predstavljati samo 126 poslanika i upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka.

"Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije i da saglasno osnovnim načelima demokratije i saglasno Ustavu Srbije samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije", istakao je Koštunica.

Lider DSS je primetio da "do sada još niko osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama": "Ta besmislica najbolje i sve govori o onome ko je izrekao i ko se još pri tom poziva na demokratiju."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.