SDS: Skandalozno uključivanje REM u dnevnu politiku

Izvor: B92, 11.Okt.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Skandalozno uključivanje REM u dnevnu politiku

Socijaldemokratska stranka se oglasila saopštenjem posle saopštenja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

SDS je objavila saopštenje povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o TV Pink, a na to je odgovorio Savet Regulatornog tela za elektronske medije.

“Nakon saopštenja REM-a u kom se iznose bestijalne lične uvrede i političke ocene na račun predsednika SDS Borisa Tadića, moguće je jedino zaključiti da su Aleksandar Vučić i SNS nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest godina apsolutne vladavine zaposeli svojim predstavnicima sve nezavisne institucije koje su nakon Petog oktobra mukotrpno građene. Danas nam očigledno u ime režima predstavnici regulatornih tela, umesto da obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom, drže političke lekcije i daju instrukcije da bi trebalo da pozdravljamo reči Aleksandra Vučića“, navodi se.

Takođe, ističe se da je zakonska obaveza REM-a je da se stara o jasno zakonski definisanim obavezama emitera i da preuzimaju mere protiv onih koji ih krše, a ne da se uključuju u političku borbu u korist bilo koje stranke ili pojedinca.

“Današnje saopštenje REM-a je konačna i otvorena potvrda da mi nemamo regulatorno telo za elektronske medije, već istureno odeljenje SNS-a na mestu nekadašnje nezavisne institucije. Kada bi REM zaista obavljao svoju ulogu izdao bi saopštenje i primenio mere protiv televizije koja se koristi za linč političkih protivnika i protiv vlasnika te televizije sa nacionalnom frekvencijom, koji koristi javni resurs svih građana za svoja javna pisma u kojima iznosi vulgarnosti i emituje divljački prostakluk. Umesto toga, REM se skandalozno uključuje u dnevnu politiku i komentariše ko je ispod cenzusa i čije političke izjave bi trebalo pozdraviti. Podsećamo REM da su u vreme bivše vlasti izgrađivane nezavisne institucije, a zabranjivanja i gašenja emisija su tekovina ove vlasti, dok su hapšenja i ubijanja političkih protivnika takođe manir ove iste vlasti u njihovom mandatu tokom devedesetih godina. Zastrašujuće je da danas REM pripisuje taj manir bivšoj vlasti, da se bavi političkim komentarima i da javno i zvanično traži da se podrži izjava predsednika države koji kaže da je njemu bitno da Pink samo plaća porez. Predsedniku države bi trebalo da bude bitno i da regulatorno telo obavlja svoju zakonsku obavezu i sankcioniše medije koji krše pravila za korišćenje nacionalne frekvencije. Dakle, trebalo bi da mu bude bitno i da se poštuje zakon, a ne samo da se plaća porez. Brutalna instrumentalizacija REM-a, oslobađanje mafijaških šefova fingiranjem sudskih procesa i izjave visokih predstavnika državne bezbednosti i Vlade da su novinari, NVO sektor i opozicija delovi stranih agentura i najveća opasnost po nacionalnu bezbednost su najčvršći dokaz najave otvorene diktature u Srbiji. Svaki slobodnoumni građanin ove zemlje i sve organizacije koje se zalažu za slobodu i demokratiju imaju obavezu da se suprotstave uništavanju Srbije od strane Vučićevog režima. Takođe upućujemo apel svim strukovnim udruženjima da reaguju na činjenicu da je regulatorno telo za medije postalo info služba vladajuće stranke koje ne kontroliše medije, već opoziciju i da braneći kodeks svoje profesije brane slobodu svih građana Srbije i njihovo pravo da budu informisani istinito i objektivno, a ne izloženi vulgarnostima režimskih medijskih ekspozitura“, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.