SAD: Trebalo bi da sa Pjongjangom provodimo direktnu diplomatiju sa sankcijama

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Trebalo bi da sa Pjongjangom provodimo direktnu diplomatiju sa sankcijama

Specijalni izaslanik SAD za Severnu Koreju Džozef Jun izjavio je danas da bi SAD trebalo da se angažuju u direktnoj diplomatiji sa Pjongjangom, uz sankcije koje su uvele toj zemlji zbog njenog nuklearnog programa.

„Trebalo bi da sprovodimo direktnu diplomatiju, kao i sankcije. Ovo je naša politika koja se zasniva na pritisku i angažovanju i želimo da se angažujemo u pritisku i diplomatiji“, rekao je Jun novinarima u Bangkoku, preneo je Rojters.

On je istovremeno izrazio nadu da će Pjongjang prihvatiti diplomatsku ponudu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona za pregovore bez preduslova, iako je tu ponudu osporila Bela kuća, navodi AP.

„Mislim da je ono o čemu je Tilerson govorio da mi želimo dijalog s njima. Otvoreni smo za dijalog i nadamo se da će oni pristati na dijalog. Hajde da vidimo kako će odgovoriti. Pun sam nade da diplomatija ima veliki put da pređe pre nego što se razmotre bilo kakvi dalji koraci“, rekao je Jun.

Nakon što je Tilerson predložio otpočinjanje direktnih pregovora sa Pjongjangom, bilo kada i bez preduslova, zvaničnik Bele kuće poručio je da ne može biti pregovora sa Severnom Korejom dok ta zemlja „značajno ne poboljša svoje ponašanje“.

„S obzirom na najnoviju raketnu probu Severne Koreje, jasno je da u ovom trenutku nije vreme (za pregovore)“, rekao je Rojtersu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

I iz Stejt departmenta poručili su da će SAD biti otvorene za razgovore sa Severnom Korejom „kada bude pravo vreme“, ali do toga ne može sada doći, jer Pjongjang nije pokazao znak da je spreman da obustavi svoje raketne i nuklearne probe.

Međutim, Tilerson nije izričito postavio zamrzavanje proba kao uslov za otpočinjanje pregovora, već je rekao samo da bi bilo „teško razgovarati“ ako Pjongjang odluči da testira još neku napravu usred pregovora i da bi bio potreban „period tišine“ kako bi pregovori bili produktivni, primećuje britanska agencija.

Tilerson je nedavno izjavio da su SAD „spremne da razgovaraju kad god to odgovara Severnoj Koreji“.

„Spremni smo da prvi sastanak održimo bez preduslova“, poručio je američki državni sekretar.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.