Ruski MIP: Na Kosovu još postoji opasnost od sukoba

Izvor: Blic, Beta, 04.Sep.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski MIP: Na Kosovu još postoji opasnost od sukoba

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko ocenio je danas da na Kosovu i dalje postoji mogućnost konflikta i da nema napretka u približavanju kosovskih Srba i Albanaca.



"Ono što se sada dešava u pokrajini svedoči o tome da i dalje postoji značajan konfliktni potencijal i odsustvo napretka" u prevazilaženju prepreka koje razdvajaju Srbe i Albance, kazao je Nesterenko novinarima.

On je ocenio da "u celini, kosovski problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostaje kao jedan od najozbiljnih izazova za bezbednost u regionu". Nesterenko je podsetio da odgovornost za stabilnost na Kosovu leži na međunarodnim snagama i naveo da Rusija "očekuje da će u sadašnjoj situaciji one raditi objektivno, suprotstavljajući se novim antisrpskim provokacijama".

Ruski diplomata je ocenio da međuetnički sukobi na Kosovu u suštini predstavljaju "recidiv sukoba predstavnika dve nacionalne zajednice, koji su izazvani pokušajima Albanaca u aprilu i maju da jednostrano pristupe obnavljanju svojih kuća a da u isto vreme nisu dali isto pravo Srbima".

On je kazao da su u proleće protivrečnosti rešene tako što su uz međunarodno učešće nađena međuetnička rešenja o obnavljanju kuća na paritetnoj osnovi. Sadašnji sukob je posledica napuštanja tih principa od strane kosovskih Albanaca i njihovih napora da na bilo koji način nastave da "smanje srpski etnički prostor", ocenio je Nesterenko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.