Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija će sebe i svoje saveznike braniti i nuklearnim oružjem"

Rusija će radi zaštite svog i suvereniteta i teritorijalne celovitosti svojih saveznika u slučaju potrebe angažovati svoje oružane snage, preventivno i uz upotrebu nuklearnog oružja, izjavio je danas načelnik Generalštaba ruske vojske general Jurij Balujevski.



"Mi se ne spremamo nikoga da napadnemo, ali smatramo neophodnim da svi naši partneri jasno shvate i da niko ne posumnja, da će radi zaštite suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ruske Federacije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njenih saveznika biti primenjene Oružane snage, i preventivno i uključujući upotrebu nuklearnog oružja u slučajevima predviđenim ruskom doktrinom", rekao je on na naučnoj konferenciji Akademije vojnih nauka u Moskvi.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Balujevski je rekao da vojna sila može i treba da bude upotrebljena radi demonstracije odlučnosti najvišeg rukovodstva zemlje da brani njene interese, i kao krajnja mera, kada se pokažu neefikasna sva ostala sredstva.

Prema oceni načelnika Generalštaba ruske vojske, još donedavno čovečanstvo je dočekujući novi milenijum sa nadom gledalo u budućnost, ali se brzo ispostavilo da "zlatni vek" koji je očekivan nije nastupio, jer se pojavio niz novih pretnji. Među njih je Balujevski uvrstio težnju nekih zemalja ka hegemoniji na regionalnom i globalnom nivou, kao i međunarodni terorizam.

"Ispostavilo se, da se u svetu nakupilo mnogo problema i protivrečnosti, koji se ranije ili nisu pojavljivali ili su bili skriveni", rekao je on. Prema rečima Balujevskog, Rusija će formirati oružane snage koje će biti u stanju da odgovaraju svim izazovima i pretnjama savremenosti.

Načelnik generalštaba se, takođe, založio da se preciziraju određene odredbe Koncepcije nacionalne bezbednosti Rusije iz 1995. godine i razradi Strategija osiguranja nacionalne bezbednosti, koju će biti dužni da izvršavaju svi državni organi.

Klih: Poljska se ne boji Rusije

Poljska se ne boji Rusije i želi sa njom otvoreni dijalog, rekao je danas poljski ministar odbrane Bogdan Klih, reagujući na najnoviju izjavu načelnika Generalštaba ruske vojske generala Jurija Balujevskog.

Poljski ministar odbrane je tu izjavu označio kao "predizbornu vojničku retoriku".

"Nadamo se da će ta vojna retorika utihnuti u izvesnom trenutku kada oslabi predizborna kampanja u Rusiji. Tada će postati jasno šta su bile samo reči a šta stvarne pretnje", rekao je danas Klih u Krakovu.

On je ipak ocenio da Rusija zaista raspolaže sredstvima da ugrozi bezbednost Poljske, ako Varšava pristane da na njenoj teritoriji SAD razmeste rakete presretače svog štita protiv balističkih projektila iz Irana i sa Bliskog istoka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.