Ukrajinski dron oboren na Krimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2022, 09:58

Ukrajinski dron oboren na Krimu

Bespilotna letelica oborena je danas u blizini grada Kerča na Krimu, saopštio je član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"Prema preliminarnim izveštajima, ukrajinski dron je oboren na velikoj udaljenosti od Krimskog mosta. Nema žrtava i štete", objavio je Rogov na Telegramu, a prenela je agencija TASS.

Savetnik lidera Krima Oleg Krjučkov objavio je na Telegramu da su sistemi protivvazdušne odbrane radili u Kerču, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nema opasnosti za grad i most, preneo je Interfaks.

Ukrajinci planiraju napad na nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukrajina planira da sutra izvede artiljerijske napade na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje iz Nikopolja, tvrdi danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Jedinice 44. artiljerijske brigade ukrajinskih oružanih snaga planiraju da napadnu NE Zaporožje iz grada Nikopolja 19. avgusta", rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

On je naglasio da bi krivica za moguće napade bila svaljena na ruske oružane snage.

U Ukrajini danas boravi generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji će se, kako se očekuje, sastati s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, takođe u poseti Kijevu.

Rusija: Snimci kao dokaz da nemamo naoružanje u Zaporožju

Rusija je danas saopštila da je spremna da dostavi snimke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojima bi opovrgla tvrdnje Kijeva da Moskva postavlja teško naoružanje na prostor nuklearne elektrane (NPP) Zaporožje, prenosi TASS.

"Spremni smo da dostavimo IAEA fotografije u visokoj rezoluciji čiji se uzorak vidi na slajdu, a koji pokazuju da na teritoriji te elektrane ne raspoređujemo oružje, a samim tim ni teško naoružanje", naglasio je Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada.

On je naveo i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas i da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i od marta je pod kontorlom ruskih snaga.

Prema Konašenkovim rečima, ukrajinsko rukovodstvo je u više navrata širilo glasine da su ruske trupe okupirale ovu nuklearnu elektranu i da granatiraju Oružane snage Ukrajine iz artiljerijskih sistema velikog dometa, pokrivajući se nuklearkom, prenosi Sputnjik.

"Skrećemo pažnju da ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriji stanice, ni u okolnim područjima. Tamo su samo jedinice obezbeđenja", istakao je portparol.

On je dodao da Oružane snage Rusije preduzimaju sve neophodne mere da osiguraju bezbednost Zaporoške NE.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada rekao je da su u ukrajinskim napadima oštećeni sistemi za podršku nuklearke, a da bi u slučaju nuklearnog akcidenta radioaktivni materijal prekrio Nemačku, Poljsku i Slovačku, javio je Rojters.

Kirilov je takođe rekao da bi akcije ukrajinskih oružanih snaga na teritoriji nuklearke mogle da dovedu do situacije slične nuklearnom akcidentu u Fukušimi, u Japanu, preneo je Tass.

Rusija odbacila predlog iz UN o demilitarizaciji oko nuklearke

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je predlog "neprihvatljiv".

Nuklearnu elektranu u Zaporožju su osvojile ruske snage u martu, a nuklearka je u blizini linija fronta i prethodnih dana je često pod paljbom, zbog čega se pojavio strah kod mnogih da bi moglo da dođe do nuklearne katastrofe.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.