Priznati napredak Srbije

Izvor: RTS, 03.Sep.2009, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznati napredak Srbije

Savet ministara Evropske unije uskoro bi trebalo da prizna napredak Srbije i otkoči prelazni sporazum, zato što srpske vlasti predano rade na evropskim reformama, izjavio u Briselu Oli Ren.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da bi Savet ministara Evropske unije uskoro trebalo da prizna napredak Srbije i otkoči prelazni sporazum EU-Srbija zato što srpske vlasti predano rade na evropskim reformama.

Govoreći sinoć u Spoljnopolitičkom odboru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskog parlamenta, Ren je istakao da Beograd jednostrano sprovodi prelazni trgovinski sporazum, "iako je u teškoj ekonomskoj situaciji".

"Srbija takođe delotvorno radi na pospešenju svog Nacionalnog programa za uključivanje u EU", a poboljšana je i saradnja sa Haškim sudom, naveo je evropski komesar za proširenje.

Ren je ocenio da je Srbija sasvim blizu dolaska na spisak država zapadnog Balkana čijim će državljanimana Evropska unija od 1. januara 2009. ukinuti vize.

Crna Gora, po rečima evropskog komesara, i dalje dostavlja dobre vesti. "I to je dokaz šta se može postići ako je postignut i sprovodi se istinski nacionalni sporazum o integraciji u EU", dodao je.

Ren je rekao da će Evropska komisija kroz nekoliko meseci biti u mogućnosti da pripremi mišljenje o pokretanju pregovora s Podgoricom o članstvu u EU.

Evropski komesar je ocenio da je "Kosovo stabilno, ali krhko", dodavši da se na Kosovu "zakonski okviri dobro sprovode, ali je primena manjkava".

"Zabrinut sam zbog toga kako se tamo ostvaruje vladavina zakona i deluje pravosuđe", naveo je Ren i predočio da će Evropska komisija u oktobru predstaviti "studiju o Kosovu".

U tom dokumentu će biti date "procene onoga što Kosovo mora učiniti na ostvarenju svog puta ka EU", dodao je Ren.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Ren je rekao da tamošnje političke vođe "moraju ispuniti uslove za prelazak od dejtonske stabilizacije ka evropskoj integraciji, što znači zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (međunarodne zajednice) i jačanje prisustva Evropske unije".

"Jasno je, da će BiH i dalje morati da se posvećuje puna pažnja i strateško usmeravanje od strane EU i drugih međunarodnih partnera", rekao je Ren 

Pristupne pregovore o članstvu u EU bi Hrvatska, zaključio je Ren, mogla da završi u prvoj polovini sledeće godine, ako ispuni potrebne uslove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oli Ren: Srbija na dobrom putu

Izvor: Deutsche Welle, 03.Sep.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren zadovoljan je napretkom koji je Srbija ostvarila u procesu evrointegracija, ali u i saradnji sa Hagom. On očekuje i pozitivne reakcije Saveta Evropske unije.

Nastavak na Deutsche Welle...

Ren pozvao EU da odblokira sporazum sa Srbijom

Izvor: VOA, 03.Sep.2009

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, očekuje da bi se u skoro vrijeme Evropski savjet konačno mogao izjasniti o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom i tako nagraditi značajne napore..

Nastavak na VOA...

Odmrznuti sporazum sa Srbijom

Izvor: S media, 03.Sep.2009

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da bi "Savet ministara Evropske unije uskoro trebalo da prizna napredak Srbije i otkoči prelazni sporazum" EU - Srbija zato što srpske vlasti predano rade na evropskim reformama. ..Govoreći sinoć u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta,...

Nastavak na S media...

Oli Ren: Sporazum sa Srbijom se uskoro odmrzava

Izvor: 24sata, 03.Sep.2009

Govoreći u sredu uveče u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, Ren je istakao da je to njegovo mišljenje, ukazavši, takođe, da Beograd jednostrano sprovodi prelazni trgovinski sporazum, "iako je u teškoj ekonomskoj situaciji".

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.