Region: Da bi ušao u bar ili restoran u Sloveniji, gost će morati da priloži negativan test ili da dokaže da je vakcinisan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 07:45

Region: Da bi ušao u bar ili restoran u Sloveniji, gost će morati da priloži negativan test ili da dokaže da je vakcinisan

Prema odluci Saveta za kovid-19, državljanima Rusije, Belorusije, Ukrajine i Severne Makedonije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, saopštio je crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar ekonomskog razvoja je poželeo dobrodošlicu turistima iz navedenih zemalja, prenosi portal CdM, uz, kako je napisao na Tviteru, "poštovanje protokola i odgovorno ponašanje koji su preduslov za sigurna putovanja".

S obzirom na to da se epidemiološka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacija popravlja, crnogorske zdravstvene vlasti ublažile su neke restriktivne mere.

Slovenija: Apel ministra zdravlja pred praznike

Na početku jednonedeljnog školskog raspusta u Sloveniji, koji kreće 1. maja, ministar zdravlja Janez Poklukar apelovao je na stanovništvo da još neko vreme izdrži mere postojeće predostrožnosti protiv korona virusa.

"Držimo se mera zaštite, brinimo o bližnjima, vakcinišimo se kad nas pozovu", izjavio je ministar, prenosi slovenačka agencija STA.

On je ukazao na toplo vreme i praznike koji predstoje - Slovenija će u utorak obeležiti Dan Osvobodilne fronte, državni praznik, dok dvodnevna proslava praznika rada pada na vikend ove godine.

"Svi smo umorni od pandemije. Ali dozvolite mi da vas zamolim da još malo sačekate", napisao je ministar u izjavi.

Poklukar je rekao da se vakcinacija protiv kovid-19 pojačava, jer Slovenija treba da primi velike količine vakcina.

Sličan apel javnosti na početku praznične nedelje, koji se poklapa sa ublažavanjem nekih ograničenja, takođe je uputila Lekarska komora.

Od danas ugostiteljski objekti širom zemlje mogu da uslužuju goste za stolovima na otvorenom nakon što je juče ukinuta zabrana putovanja između regiona.

Hoteli i drugi smeštajni kapaciteti moći će da se otvore u ograničenom obimu širom zemlje od ponedeljka.

Međutim, i dalje je na snazi obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima, kao i ograničenje da u ugostiteljskim objektima najviše četiri osobe mogu da sede za stolom.

Policijski čas traje od 23 časa do opet ujutru.

Od danas je odlučeno i da je dopuštena živa muzika na terasama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Masovna vakcinacija kasni, hotelijeri traže kovid hotele

Masovna imunizacija stanovništva u Crnoj Gori kasni i obe doze vakcine primilo je tek 3,1 odsto stanovništva.

Taj podatak brine epidemiologe, ali i hotelijere, koji tvrde da nadležni nisu rešili brojne probleme pred početak turističke sezone. Takođe, oni smatraju da nadležni treba da odrede i hotele za smeštaj zaraženih turista, prenosi portal CdM pisanje Dana.

Hotelijer iz Budve Dragan Purko Ivančević rekao je da ako Vlada ubrzo ne reši problem spore vakcinacije, teško će moći da dogovore sa bilo kim dolazak turista u Crnu Goru.

On je istakao da Crna Gora, i pored zahteva te grane privrede, nema kovid hotele za turiste koji budu inficirani tokom letovanja.

"Svaka država je to riješila, a mi to još nemamo. Počev od imunizacije, i to je jedan od preduslova da se odrede hoteli u kojima će biti lečeni i smešteni zaraženi. Nadležni su obećali da će to biti rešeno, ali još nemamo ništa konretno. Sve dok se ne reši pitanje imunizacije i hotela za zaražene, ne možemo da ugovaramo dolazak turista", ukazao je Ivančević.

Prema njegovim rečima, pitanje svih pitanja je imunizacija direktnih učesnika u turizmu.

"Vlada mora da se potrudi da obezbedi vakcine, a mi u turizmu da se što pre vakcinišemo i eliminišemo sve kontakte sa gostima koji im mogu ugroziti zdravlje", istakao je Ivančević.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotela Splendid Željko Radulović rekao je da se neopravdano kasni sa vakcinacijom građana i turističkih radnika pred početak sezone.

Slovenija: Da bi ušao u bar ili restoran, gost će morati da priloži negativan test ili da dokaže da je vakcinisan

Restorani u Sloveniji od danas mogu ponovo da primaju goste u baštama od 7 do 19 časova, pošto su ograničenja zbog Kovid 19 za ugostitelje dodatno ublažena, a oni poručuju da uslove treba preispitati.

STA prenosi da je u tri regije, Obalno-Kraška, Goriška i Pomurska, koje imaju žuti status zbog bolje epidemiološke situacije od ostalih devet , dozvoljen rad ugostitelja u zatvorenom prosotoru za goste koji imju dokaz da nisu zaraženi koronavirusom.

Ublažavanje ograničenja usledilo je nakon apela preduzeća za brži tempo ponovnog otvaranja, a ugostitelji su vrlo kritični prema uslovima koji se odnose na rad u zatvorenom prostoru.

Da bi ušao u bar ili restoran, gost će morati da priloži negativan test ili da dokaže da je vakcinisan ili oporavljen od Kovida, što organizacije poput Komore za mala preduzeća (OZS) i Sindikata ugostiteljstva i turizma smatraju nerealnim zahtevima.

Sindikat navodi da je predviđena udaljenost od tri metra među stolovima i udaljenost od 1,5 metara među gostima pođednako nerealna i apsurdna, a od stručnjaka i Nacionalnog instituta za javno zdravlje se traži da preispituju ove uslove za otvaranje ugostiteljstkog sektora kako bi oni bili realniji i prihvatljiviji.

Vlada je odobrila najnovije ublažavanje mera ranije ove nedelje, a zemlja je juče iz crvenog prešla u narandžasti nivo, a kao rezultat ukinuta su ograničenja kretanja između regija, ponovo su otvorena bioskopi i pozorišta, dok je prisustvo javnim događajima smanjeno sa 100 na 10 ljudi.

Zagreb: Kovid bolnice pune, sve više mladih pacijenata

U zagrebačkoj kovid bolnici popunjeni su svi kapaciteti i u bolnici leže pacijenti koji imaju tešku kliničku sliku, rekla je sinoć zamenica direktora Kliničke bolnice Dubrava Diana Rudan.

Ona je istakla u Dnevniku Nove TV da je sve više mladih kojima je potrebna bolnička nega, ali da se oni brže oporavljaju od starijih pacijenata.

U KB Dubrava hospitalizovano je 430 bolesnika, od čega 70 na respiratorima.

"Imamo mnogo pneumonija, bolesnika koji su na mehaničkoj ventilaciji. Radi se o bolesnicima koji se vrlo brzo zdravstveno urušavaju i zahtevaju mehaničku ventilaciju. Međutim, kako se radi o bolesnicima mlađe životne dobi, većina se brzo oporavi, tako da dnevno imamo oko 25 bolesnika koje otpuštamo na kućnu negu", objasnila je dr Rudan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Sloveniji otvoreni restorani, ugostitelji nezadovoljni uslovima

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2021

Restorani u Sloveniji od danas mogu ponovo da primaju goste u baštama od 7 do 19 časova, pošto su ograničenja zbog kovid 19 za ugostitelje dodatno ublažena, a oni poručuju da uslove treba preispitati...STA prenosi da je u tri regije, Obalno-Kraška, Goriška i Pomurska, koje imaju "žuti" status...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.