Ratovi u svetu nisu prekidani ni tokom pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 17:12

Ratovi u svetu nisu prekidani ni tokom pandemije

Iako su brojne smrtonosne pandemije tokom istorije menjale čovečanstvo i svet u kome živimo, nikada nije zabeleženo u arhivama da je bilo kada i bilo gde rat prekinut zbog neke velike zdravstvene krize, piše francuski Mond.

Mir je, kako navodi Mond, po svemu sudeći, složenija umetnost od ratovanja.

Kada je 23. marta generalni sekretar UN Antonio Gutereš uputio apel da se odmah proglasi obustava neprijateljstava u celom svetu da bi se "zauzdala furija", korona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << virus, gotovo svi učesnici ratnih sukoba na planeti bez oklevanja su zvanično "pozdravili" apel, ali se ništa nije zaista dogodilo niti promenilo.

Vanredne mere zahtevale su da se obustave sve neesencijalne aktivnosti kako bi se sprečilo širenje virusa, ali rat, očigledno spada u esencijalne aktivnosti, navodi list.

Prvi čovek svetske organizacije je nedugo posle apela koji je uputio, konstatovao da u svetu postoji ogroman jaz između obećanja i delanja, reči i dela.

Apelu da se prekinu ratni sukobi tokom pandemije pridružilo se 70 zemalja, ali niko od glavnih aktera ratova nije ništa učinio da Guterešov poziv zaživi.

Ni vojno najaktivnije vlade u svetu (SAD, Rusija, Sirija, Izrael), ali ni pobunjenički pokreti džihadista (Al Kaida, talibani, Islamska država, Boko Haram) nisu pokazali ni najmanju nameru i želju da naprave pauzu i prekinu sa borbama.

Vašington i Moskva su čak izrazili neslaganje sa svakom inicijativom koja bi mogla da uspori ili zakoči "antiterorističke operacije" koje vode.

Unilateralni prekid vatre proglasili su samo Saudijska Arabija u Jemenu, Maoistički oružani pokret na Filipinima, separatistički pobunjenici iz Južnog Kameruna i komunistički Front Nacionalnog oslobođenja Kolumbije.

Ipak, unilateralnu obustavu neprijateljstava ovih oružanih grupa nije prihvatila ni jedna vlada protiv koje se bore.

U Libiji su pobunjeničke snage komandanta Haftara, koga podržava Rusija, odreagovale na apel iz UN čak i intenzivnijim artiljerijskim napadima na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju koju podržava Turska, navodi se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.