Radmila iz Prištine privukla veliku pažnju javnosti kada se obratila Vučiću: Ne odustajem od borbe za moj stan dok se ne potpiše drugačije!

Izvor: BKTV News, 22.Jan.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmila iz Prištine privukla veliku pažnju javnosti kada se obratila Vučiću: Ne odustajem od borbe za moj stan dok se ne potpiše drugačije!

Radmila Vulićević iz Prištine, jedna od mnogobrojnih građana koji su razgovarali sa Aleksandrom Vučićem tokom njegove posete KiM, veruje da se predsednik Srbije uverio kako se Srbi u južnoj pokrajini ne odriču svog ognjišta, te da od njega očekuju odgovornost u ''velikim bitkama koje ga čekaju''.

Radmila je privukla pažnju javnosti obraćanjem predsedniku Vučiću, u kojem je istakla da je njegov razgovor sa sunarodnicima sa KiM, koji su mu punih šest sati iznosili >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svoje probleme, doživela i kao ''najdublji i najintimniji unutrašnji dijalog o budućnosti pokrajine''.

Sumirajući utiske nakon susreta sa Vučićem, Radmila je za Tanjug rekla kako je uverena da je predsednik shvatio njenu poruku u Lapljem selu.

''Mislim da je predsednik razumeo da je veoma bitan razgovor čoveka sa samim sobom i svojom savešću. Verujem da ga je naš dijalog podsetio kolika je odgovornost na njemu, u velikim bitkama koje ga čekaju'', rekla je Radmila.

Ona se predsedniku Srbije prilikom susreta u Lapljem selu obratila za pomoć kako bi povratila stan u Prištini, koji joj je pre 18 godina nasilno oduzeo otac kosovske političarke Kaćuše Jašari.

Radmila je pred Vučićem naglasila da ne odustaje od borbe za stan koji je, kako je rekla, njen sve dok ne potpiše drugačije i poručila mu da je ''naše ono što nismo dali'' i da će u Briselu biti potrebno ''mnogo mudrosti i Božije pomoći''.

Sagovornica Tanjuga kaže da očekuje da će Vučić nakon susreta sa Srbima sa KiM naći najbolje rešenje.

''Pitanje KiM nije od juče, to je pitanje vekova, naše ''večito imanje i večito nemanje''. Narod je ovde uvek trpeo, ali je i opstajao na KiM i zato ne treba potpisivati - bilo šta. Onda bi bilo uzaludno sve što je one večeri obećano Srbima sa KiM. Materijalno je potrebno za život, ali nije za dostojanstvo'', smatra Radmila.

Nada se i da će pravda biti zadovoljena i da će jednog dana ući u svoj stan u Prištini u kojem živi političarka Kaćuša Jašari, ćerka istaknutog političara u bivšoj SFRJ, Halila Fejzulahu, koji je 1999. godine isterao Radmilu i njenu porodicu.

Fejzulahu je taj stan koristio kao službeni i polagao to pravo sve do penzionisanja početkom 80-ih.

''On je 1976. godine dobio stan u Bulevaru revolucije u Beogradu, o čemu imam dokumentaciju, a stan u Prištini mu je dodeljen kao službeni stan. Iz Agencije Ujedinjenih nacija za imovinu potvrdili su mi da se službeni stan koristi dok traje funkcija i da se nakon toga vraća instituciji od koje je dobijen'', navodi Radmila.

Prema njenim rečima, nakon što je političar otišao u penziju, stan je dodeljen albanskom sudiji, koji se, kako kaže, nikada u njega nije uselio.

''Lično sam videla to rešenje. Kažu da je taj sudija pošten i čestit, pokušavam da ga umolim da progovori i kaže da je taj stan oduzet Fejzulahu kada je otišao u penziju'', navodi Radmila.

Dodaje da u prvom rešenju Međunarodne agencije za imovinu stoji da stan u koji se uselila 1990. godine pripada njoj, ali da se posle toga Kaćuša Jašari ''''žalila na diskriminaciju''''.

''U drugom postupku, doneto je rešenje da ja imam pravo imovine, a njena porodica pravo korišćenja. Određen im je i rok od 120 dana da plate Agenciji određeni iznos, koji bi meni bio isplaćen kao naknada. Međutim, to se nikada nije desilo'', navodi Radmilu.

Fejzulaha je, kako kaže, tužila 2002. godine, ali ju je nakon njegove smrti 2007. godine, sudija Olga J. savetovala da povuče tu tužbu i podnese novu, protiv Kaćuše Jašari za oslobađanje od lica i stvari.

''Govorila je da će to biti brzo rešeno i da je stan moj, ali da zamolim predsednika suda da slučaj vodi neki drugi sudija. Poslušala sam je, ali više nisam mogla da dođem do predsednika suda, a taj postupak nikada nije pokrenut'', ispričala je Radmila, koja se za pomoć obraćala i OEBS-u i nevladinoj organizaciji Hjuman rajts voč.

Kosovska agencija za imovinu (KPA) obaveštila ju je da će formirati fond iz kojeg će kosovska vlada, navodno, otkupiti njen stan, a ponude za kupovinu stizale su, kako kaže, od raznih kupaca.

''Kad pogledaju dokumentaciju, uvere se da stan zaista pripada meni, ali, na kraju odustanu ili ponude mizeran iznos na koji ne mogu da pristanem. Ne znam kako bih procenila svoju muku koja traje od 2002. godine i koliko to može da se plati'', pita se Radmila.

Dodaje je porodica Kaćuše Jašari uspela da falsfikuje papire i uknjiži stan u katastar kao svoj, navodeći da su zarad tog cilja, kako kaže, promenili izgled čitave zgrade.

Radmila sa porodicom danas živi u Nišu, a kao ekonomista zaposlena je u Skupštini grada Prištine, koja je izmeštena u Gračanicu.

Bavi se pisanjem i snimanjem dokumentarnih filmova o KiM, što, kako kaže, smatra ''posebnom dužnošću i obavezom''.

''Pisala sam dnevnik za vreme bombardovanja i tokom izbegličkih dana i pretočila ga u knjigu ''Kosovo i Metohija - imanje i nemanje''. Objavila sam desetak knjiga o Prištini i KiM'', kaže Radmila.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.