RT: „Zašto dopuštate da vas SAD maltretiraju“: Zarif evropskim zemljama zbog tenzija oko nuklearnog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2020, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Zašto dopuštate da vas SAD maltretiraju“: Zarif evropskim zemljama zbog tenzija oko nuklearnog sporazuma

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je kritikovao odluku evropskih zemalja da se pokrene istraga o navodnom nepoštovanju nuklearnog sporazuma s Iranom, postavljajući pitanje zašto dozvoljavaju „maltretiranje“ od strane Sjedinjenih Američkih Država, koje su jednostrano napustile sporazum. Tokom međunarodne konferencije u Nju Delhiju, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je upitan o sudbini nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Sporazum je krenuo nizbrdo u maju 2018. godine, kada su ga SAD jednostrano napustile, te zatim ponovo uvele sveobuhvatne sankcije, naglašavajući da će vršiti „maksimalni pritisak“ na Iran. Evropska trojka (Nemačka, Velika Britanija i Francuska) u utorak je saopštila da pokreće istragu nakon što je Iran saopštio da će preći ograničenja u obogaćivanju uranijuma, nakon ubistva jednog od njegovih najboljih vojnih komandanata tokom napada američkih bespilotnih letelica početkom ovog meseca. "Oni kažu: `Mi nismo odgovorni za ono što su učinile SAD`. U redu, ali vi ste nezavisne zemlje", rekao je Zarif.
"Evropa, EU je najveća svetska ekonomija. Pa zašto dopuštate Sjedinjenim Američkim Državama da vas maltretiraju?"
  Na pitanje o sudbini sporazuma iz 2015. godine, iranski ministar je uverio da "nije mrtav". Pre nego što je pokrenuta istraga, premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je da se nuklearni sporazum iz 2015. godine zameni onim što je nazvao "Trampovim sporazumom", dobijajući oduševljeni odgovor američkog predsednika. Ali, Teheran u potpunosti odbacuje predlog. U sredu je iranski predsednik Hasan Rohani kritikovao premijera Velike Britanije zbog predloga da "stave na stranu nuklearni sporazum i sprovedu Trampov plan u djelo", ističući da "Tramp nije učinio ništa osim što je prekršio međunarodne sporazume i zakone".
"Izaberite pravi put. Pravi put je povratak nuklearnom sporazumu."
  Prema odredbama sporazuma iz 2015. godine, Iran je pristao da umanji domaći nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. Nakon objave da Iran ukida obaveze iz sporazuma, iz Teherana je saopšteno da se obogaćivanje uranijuma radi zbog nekih "tehničkih potreba" i da nema nikakve veze sa razvojem nuklearnog oružja. Iran je takođe obećao da će ostati u kontaktu s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju koju predvode UN, a čiji inspektori svoj posao obavljaju u uobičajenom režimu. Pošto je evropski trio pokrenuo istragu o poštovanju sporazuma, po najgorem scenariju za Iran, moglo bi se desiti da Savet bezbednosti UN odluči da ponovo uvede neke sankcije. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Irana, Islamska Republika će pružiti "ozbiljan i čvrst" odgovor na bilo kakvu "destruktivnu inicijativu" koju preduzme bilo koji potpisnik sporazuma, ali da će pozdraviti mere "dobre vere" da se sporazum spasi. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zarif: Evropljani podlegli prijetnjama SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2020, 10:49

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je danas da su tri evropske zemlje podlegle prijetnjama SAD da će im uvesti nove carine i zbog toga aktivirale mehanizam za rješavanje nuklearnog spora sa Teheranom. Pokretanje ovog procesa može da dovede do uvođenja novih sankcija Ujedinjenih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.