Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Sarađujte sa našim diplomatama ili se suočite sa vojnom silom SAD - Matis zapretio celom svetu

Izvor: Vostok / RT

SAD će se suprotstaviti svakoj "pretnji američkom eksperimentu demokratije" u svetu, ako je potrebno vojnom silom, zapretio je šef Pentagona.

Džejms Matis je rekao da su Rusija i Kina potencijalni protivnici SAD-a.

Obrazlažući Strategiju nacionalne odbrane Trampove administracije, Matis je rekao da je glavni fokus odbrane SAD konkurencija "revizionističkim" silama.

"Suočavamo se sa povećanim globalnim poremećajem, koji karakteriše pad dugogodišnjeg međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i stvaranjem bezbednosnog okruženja kompleksnijim i nestabilnijim od onog kojeg smo doživeli u skorijoj prošlosti. Međudržavno strateško takmičenje, a ne terorizam, sada je glavna briga nacionalne bezbednosti SAD", navodi se u rezimeu nove Strategije nacionalne odbrane SAD.

U Strategiji se navodi da će kombinacija "robusne konstelacije saveznika i partnera" i "smrtonosnija, otporna i brzo inovativna zajednička sila" pomoći u održavanju američkog uticaja.

On je rekao da je "Islamska država" poražena, ali "nasilne ekstremne organizacije", uključujući Hezbolah i Al-Kaida i dalje predstavljaju pretnju SAD-u i pitanje zabrinutosti za Ministarstvo odbrane.

"Ali najveća šteta je učinjena američkoj vojsci u proteklih 16 godina, a ne protivnika, zbog smanjenja troškova odbrane i nedostatka predvidljivosti budžeta odbrane", dodao je on.

Matis je takođe pozvao američke zakonodavce da reše taj problem.

U Strategiji se takođe još navodi:

"Kina i Rusija podrivaju međunarodni poredak inutra, iskorištavajući korist od toga, istovremeno umanjujući njegove principe i pravila", navodi se u izveštaju.

"Dugoročno strateško takmičenje sa Kinom i Rusijom su glavni prioriteti za Ministartvo odbrane i zahteva povećana i održiva ulaganja zbog veličine pretnje koju predstavlja za bezbednost i prosperitet SAD danas, kao i potencijal za povećanje tih pretnji ubuduće", dodaje se izveštaju.

"NATO alijansa će odvratiti ruski avanturizam, pobediti teroriste koji traže ubistva nevinih i stvaraju nestabilnosti na periferiji NATO-a", kaže se u izveštaju.

"Istovremeno, NATO se mora prilagoditi da ostane relevantan i odgovara našem vremenu u cilju sposobnosti i i donošenja odluka. Očekujemo da će evropski saveznici ispuniti svoje obaveze te povećati odbranu i troškove modernizacije kako bi se ojačao savez u suočavanju sa zajedničkim zabrinutostima u pogledu bezbednosti."

"Kina je strateški konkurent koji koristi predatorsku ekonomiju kako bi zastrašila svoje susede dok je militarizovala Južno kinesko more. Rusija je prekršila granice obližnjih zemalja i nastavila sa primenom veta nad ekonomskim, diplomatskim i bezbednosnim odlukama svojih suseda."

Uskoro opširnije..

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.