RT: SAD stvaraju „Akcionu grupu za Iran“ radi „promene ponašanja režima“

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD stvaraju „Akcionu grupu za Iran“ radi „promene ponašanja režima“

Izvor: Vostok / RT

SAD stvaraju takozvanu Akcionu grupu za Iran, objavio je američki državni sekretar Majke Pompeo, dodajući da će Brajan Huk voditi grupu kako bi podstakao "međunarodnu podršku našim naporima".

Govoreći na pres konferenciji, Pompeo je ustvrdio da svet zahteva promene u ponašanju Irana, kako bi se "konačno ponašao kao normalna zemlja". On je dodao da će Huk voditi Akcionu grupu za Iran kako bi "podstakla međunarodnu podršku za naše napore".

Huk je rekao da SAD žele da "promovišu svetliju budućnost iranskog naroda", dodajući da je "režim Iranu podstiče nestabilnost i nasilje".

Huk je nastavio da govori o 12 zahteva koje je ranije postavila američka vlada Iranu, a za koje Vašington kaže da Teheran mora da se pridržava. Ovi zahtevi uključuju i iransko povlačenje iz Sirije. Pompeo je ranije izjavio da će SAD nametnuti "najjače sankcije u istoriji" ako Iran ne ispuni zahteve.

Huk je rekao da ako Teheran "promeni svoje ponašanje" u tim područjima, američki predsednik Donald Tramp je "spreman da razgovara sa režimom". Što se tiče drugih zemalja koje nastavljaju poslovati sa Iranom, Huk je rekao da su SAD "spremne da uvedu sekundarne sankcije drugim vladama".

SAD se "nadaju da će sve države ispuniti sve uslove", rekao je Huk, ističući da je cilj Vašingtona da "do 4. novembra smanji uvoz iranske nafte u svaku zemlju na nulu".

Mat Li iz Stejt departmenta je naglasio da se saopštenje o osnivanju "Akcione grupe za Iran" dešava na godišnjicu državnog udara pod pokroviteljstvom SAD-a 1953. godine. Upitan da li je ovo način "promene režima", on je odgovorio da je vremenska  podudarnost "čista slučajnost" i da grupa ima za cilj "promenu ponašanja iranskog režima".

Evropski narodi i Rusija su već istupili protiv zahteva SAD da se obustavi poslovanje sa Iranom. Ministri iz Britanije, Francuske, Nemačke i Evropske Unije napisali su pismo američkim zvaničnicima u junu, u kojem su zatražili od Vašingtona da ne kažnjava evropske industrije zbog njihovog odnosa s Teheranom.

U pismu, koje je objavio "Nju Jork tajms", navodi se da "kao saveznici očekujemo da će se Sjedinjene Države uzdržati od preduzimanja akcija koje bi štetile bezbednosnim interesima Evrope".

U julu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su ostali potpisnici Nuklearnog sporazuma sa Iranom saglasni da su američke sankcije prema zemljama koje posluju sa Iranom "apsolutno nezakonite i neprihvatljive, ali da se to verovatno teško može promeniti i da će se nastaviti borba u trgovinskoj, ekonomskoj i političkoj sferi ".

Lavrov je takođe pozvao preostale potpisnike sporazuma da se razviju načini za održavanje komercijalnih i ekonomskih veza sa Iranom koji "ne bi zavisili od američkih mržnje".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.