RT: SAD se povlače iz Opcionog protokola Bečke konvencije

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2018, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD se povlače iz Opcionog protokola Bečke konvencije

Izvor: Vostok /  RT

SAD se povlače iz Opcionog protokola uz Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, potvrdio je Džon Bolton. Rekao je da je ovaj korak zbog slučaja koji je pokrenula Palestina, suprotstavljajući se premeštanju američke ambasade u Jerusalim.

"Saopštavam da je predsednik odlučio da će se Sjedinjene Države povući iz Opcionog protokola, osporavajući Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima", rekao je Bolton.

"Ovo je u vezi slučaja koji je pokrenula tzv. država Palestina, nazivajući Sjedinjene Države kao optužene, suprotstavljajući se našem potezu da premestimo našu ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim."

Odluka će pokazati da se SAD opredeljuju da da ne prisustupaju Međunarodnom sudu pravde u slučaju spora, kako je navedeno u članu 1. "Opcionog protokola o obaveznom rešavanju sporova".

"Sporovi koji proističu iz tumačenja ili primene Konvencije leže u obaveznoj nadležnosti Međunarodnog suda pravde i prema tome mogu biti podneti pred Sudom zahtevom bilo koje strane u sporu kao učesnika ovog protokola" navodi se u članu 1.

SAD nisu jedina zemlja koja odbija priznanje Palestine kao države. Njihovi zapadnoevropski saveznici takođe se uzdržavaju od toga, zajedno sa Australijom i Kanadom. Međutim, većina zemalja Južne Amerike, Azije i Afrike je suprotnog stava, zajedno sa većinom zemalja istočne Evrope.

Međunarodni sud pravde i SAD su prethodno "ukrštali rogove" u julu, kada je Iran Sudu podneo žalbu protiv Vašingtona. Iran je optužio Vašington za kršenje Ugovora o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnim pravima jer je izašao iz Nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ranije u sredu, sud je naredio Sjedinjenim Državama da suspenduju sankcije za Iran koje su povezane sa humanitarnim dobrima i civilnim vazduhoplovstvom.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Palestina nije država, povlačimo se iz protokola Bečke konvencije"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2018

Sjedinjene Američke Države povlače se iz opcionog protokola Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, potvrdio je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton...- Objavljujem da je predsednik odlučio da se Sjedinjene Američke Države povuku iz opcionog protokola i rezolucije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.