RT: SAD pozvale koaliciju Saudijske Arabije da zaustavi napade po „naseljenim područjima“ Jemena

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2018, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD pozvale koaliciju Saudijske Arabije da zaustavi napade po „naseljenim područjima“ Jemena

 
Izvor: Vostok / RT Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom da zaustave vazdušne napade u gusto naseljenim delovima Jemena, ubrzo nakon što je ministar odbrane Džim Matis rekao da je dugoročni prekid vatre jedino moguće rešenje.
"Vreme je sada za prestanak neprijateljstava, uključujući i raketne napade i dronovima sa područja pod kontrolom Hutija na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. U tom slučaju, vazdušni napadi koalicije moraju prestati u svim naseljenim područjima", rekao je Pompeo. "Vreme je da se ovaj sukob okonča, da se sukob zameni kompromisom i da dozvolimo jemenskom narodu da ozdravi kroz mir i rekonstrukciju", izjavio je Pompeo, predstavnik zemlje koja snabdeva oružjem saudijsku koaliciju većim delom, te joj pruža obaveštajne podtke, te vrši misije izviđanja. Samo nekoliko sati ranije - ističući da američki avioni nastavljaju da pružaju vazdušni podršku punjenjem goriva i obaveštajnim podacima saudijskim avionima koji napadaju ciljeve u Jemenu - šef Pentagona takođe je zatražio od ratnih strana da rade na dugotrajnom miru. "Želimo da vidimo sve za mirovnim stolom i da se fokusiraju na prekidu vatre, zasnovanom na povlačenju sa granica, kao i obustavi ranih dejstava", rekao je Matis na Institutu za mir. Neki američki zakonodavci već dugo pozivaju američko rukovodstvo da obustavi podršku koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije, koja bombarduje Jemen od marta 2015. godine, što je dovelo do smrti hiljada civila. Takođe, pozivi za smanjenje prodaje oružja zalivskoj kraljevini su se intenzivirali nakon ubistva Džamala Kašogija, novinara "Vašington posta", ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu ranije ovog meseca. Dok je Donald Tramp više puta odbio da otkaže rekordan ugovor o prodaji naoružanja u vrednosti od 110 milijardi dolara, koji je potpisao sa saudijskim liderima prošle godine, neki američki zakonodavci smatraju da bi se tako uticalo na podršku SAD-a ratu u Jemenu kao način da se kazni Rijad za ubistvo Kašogija. Međutim, Matis je naglasio da on gleda na smrt novinara i sukob u Jemenu kao potpuno odvojena pitanja. "Moramo se okrenuti prema mirovnim naporima i ne možemo reći da ćemo to raditi nekada u budućnosti. Moramo to raditi u narednih 30 dana ", rekao je Matis.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijci ostaju bez pouzdanog saveznika? Vašington pozvao Rijad da prestane sa bombardovanjem Jemena

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2018

SAD pozivaju koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom da prekine bombardovanje teritorije Jemena, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo...- Došlo je vreme da se stavi tačka na neprijateljske akcije, uključujući udare raketama i dronovima iz regiona koje koji kontrolišu Huti u pravcu Kraljevstva...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

RT: Americi treba ofanzivno oružje u kosmosu za samoodbranu - Matis

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2018

Izvor: Vostok / RT Dominacija u kosmosu je od vitalnog značaja za američki način života, a Pentagon mora biti spreman za raspoređivanje i korištenje ofanzivnog oružja u kosmosu, kako bi zaštitio američke interese, rekao je sekretar za odbranu SAD Džejms Matis. Pentagon gleda na dvostruku...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.