RT: SAD i Kanada domaćini svetskog samita o Severnoj Koreji, ali bez Rusije i Kine

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2018, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD i Kanada domaćini svetskog samita o Severnoj Koreji, ali bez Rusije i Kine


Izvor:
Vostok / RT

Kanada i SAD su domaćini sastanka zbog ćorsokaka u rešavanju problema oko Korejskog poluostrva, te po tom pitanju pozivaju diplomate iz 20 zemalja. Međutim, Moskva i Peking nisu pozvani, te će samo biti upoznati sa ishodom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sastanak se održava od 15. do 17. januara, u kojem se traži postizanje cilja - "sigurno, prosperitetno i denuklearizovano Korejsko poluostrvo", kažu organizatori.

"Vankuverska grupa ministara spoljnih poslova zemalja širom sveta sastaće se kako bi demonstrirala odlučnost protiv opasnih i protivzakonitih akcija Severne Koreje", navodi se u saopštenju kanadske vlade o predstojećem sastanku.

U "Vankuverskoj grupi" se nalazi 18 zemalja, a pored SAD-a i Kanade, tu su Danska, Grčka, Norveška, Novi Zeland i druge zemlje. Dva glavna igrača - Kina i Rusija - koji su neposredni susedi Severne Koreje i koji definitivno nisu zainteresovani za nuklearni sukob na njihovim granicama, nisu pozvani na skup iz nekog razloga. Izbor zemalja učesnica, od kojih je veliki deo na dalekoj periferiji korejskog problema, navodno je podigao obrve čak i među diplomatama jednog od najbližih američkih saveznika - Japana.

Međutim, zvaničnici Moskve i Pekinga su "dobrodošli" da prisustvuju završetku sastanka - u suštini samo da bi bili upoznati sa rezultatima. Predlog je odbijen i kritikovan je od strane Rusije i Kine.

"Mi i Kinezi nismo pozvani, ali nam je rečeno: Sastanak će biti danas u večernjim satima, a glavni sastanak će biti 16. januara, te tada dođite zajedno sa Kinezima ​​uveče i reći ćemo vam o čemu smo se dogovorili ", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Očigledno neprihvatljivo.", dodao je Lavrov.

Rezultat ovakvog okupljanja bi bio prilično zanemarljiv za rešenje severnokorejskog pitanja, rekao je ruski diplomata.

"Uz dužno poštovanje prema onima koji su došli do takve inicijative, ne očekujem ništa produktivno. Nadamo se da se ništa kontraproduktivno neće desiti. Da će biti sjajan rezultat, teško je poverovati", rekao je Lavrov.

Lavrov je saopštio da Rusija smatra da je i štetna ideja o sastanku u Vankuveru, a na kojem bi trebalo, prema rečima ministra, da se razvije mehanizam dodatnog pritiska na Pjongjang.

Sličan stav prema događaju u Vankuveru izneo je i Peking, koji je upozorio SAD i Kanadu da neprestano razmišljaju o "hladnom ratu".

"Sastanak bez glavnih posrednika oko severnokorejske krize samo će stvoriti podele u međunarodnoj zajednici i štetiti zajedničkim naporima u odgovarajućem rešavanju nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang.

Rusija i Kina su više puta pozvale sve strane uključene u korejsku krizu da se uzdrže od neprijateljskih poteza i umesto toga da učestvuju u smislenom dijalogu. Moskva i Peking predložili su plan "dvostrukog zamrzavanja", a koji predviđa da Pjongjang obustavi svoje nuklearne i raketne programe u zamenu da SAD i njihovi saveznici obustave vojne vežbe u regionu. Međutim, tu inicijativu odbacio je Vašington.

Sastanku u Vankuveru, zamišljenom prošle godine, prethodio je veliki prodor u odnosima dve Koreje, a koje su u januaru nastavile direktne razgovore.

Pjongjang i Seul održali su svoje prve zvanične razgovore prošle nedelje posle više od dve godine, dogovorivši se o učešću severnokorejskih sportista na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Zvaničnici dveju zemalja takođe su razgovarali o perspektivama za ponovno ujedinjenje porodica, razdvojenih decenijama posle rata. Dve Koreje su se dogovorile i o uspostavljanju kontakata između vojski dveju zemalja kako bi se sprečili eventualni vojni incidenti.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Počelo zasedanje u Vankuveru, glavna tema Severna Koreja

Izvor: VOA, 16.Jan.2018

Amerika i Kanada okupili su zvaničnike iz 20 zemalja, uključujući i južnu Koreju, na zajedničkom sastanku u Vankuveru sa ciljem da izvrše pritisak na Severnu Koreju da napusti program nuklearnog naoružanja.   Sastanak vode državni sekretar SAD Reks Tilerson i kanadska ministarka spoljnih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.