Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Prihvati demokratiju Venecuela!“: Bolton preti sankcijama, Pompeo obećava „akciju“

Izvor: Vostok / RT
Neuspeh pokušaja da se ugura američka "humanitarna pomoć" u Venecuelu nije odvratila Trampove jastrebove iz administracije od traženja promene režima u Karakasu. Oni sada prete novim sankcijama, osim ako Venecuela "ne prihvati demokratiju". Konvoji Ju-es-ejdovih zaliha namienjeni pristalicama "privremenog predsednika" Huana Gvaida, kojeg su podržale SAD, trebali su u subotu ući u Venecuelu iz Brazila i Kolumbije, ali su se vratili zbog sporadičnih sukoba između opozicije i pristalica predsednika Nikolasa Madura. Ne odustajući, američki zvaničnici su udvostručili retoriku promene režima. Državni sekretar Majk Pompeo osudio je nasilje kao "počinjeno od Madurovih siledžija", te je rekao da SAD podržavaju porodice onih koji su nastradali u njihovoj "potrazi za pravdom".
"SAD će preduzeti akcije protiv onih koji se protive mirnoj obnovi demokratije u Venecueli."
 
Pompeo je takođe nazvao Madura „bolesnim tiraninom“ zbog zaustavljanja kamiona sa pomoći, postavljajući fotografije zapaljenih vozila na graničnom mostu, te podržao tvrdnje pristalica Gvaida da su kamioni zapaljeni od strane venecuelanskih snaga bezbednosti. Međutim, nije bilo dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju. Kamioni nikada nisu prešli u Venecuelu, te su zapaljeni na kolumbijskoj strani mosta, gde su bili okruženi opozicionim aktivistima.
We denounce Maduro’s refusal to let humanitarian assistance reach #Venezuela. What kind of a sick tyrant stops food from getting to hungry people? The images of burning trucks filled with aid are sickening. pic.twitter.com/bJ1Qsxkgx8
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) February 24, 2019 Pompeo je ponovio reči američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je pohvalio Guaida za „lično  napore da se venezuelanskom narodu pruži pomoć“ u istom saopštenju na tviteru u kojem je pozvao pripadnike venecuelanske vojske da dezertiraju i podrže Hvaida te da „izaberu put demokratije“ umesto Madura i „bande lopova“.
Masked thugs, civilians killed by live rounds, and the burning of trucks carrying badly-needed food and medicine. This has been Maduro’s response to peaceful efforts to help Venezuelans. Countries that still recognize Maduro should take note of what they are endorsing. pic.twitter.com/KlSebd2M5a
— John Bolton (@AmbJohnBolton) February 23, 2019 Prema dopisniku RT-a Danu Koenu, koji je bio na mestu događaja u Kukuti u Kolumbiji, Gvaido se nigde nije mogao videti u subotu, uprkos tome što se dan ranije pojavio na dobrotvornom koncertu i obećao da će predvoditi konvoj u Venecuelu. Mrkva i štap Nešto više od dvadeset venecuelanskih vojnih i bezednosnih službenika je dezertiralo te prešlo na stranu Gvaida , izjavio je još jedan Gvaidov navijač, američki senator Marko Rubio. Očigledno frustriran tempom dezertiranja, Bolton je izdao još jednu pretnju venecuelanskoj vojsci:
"Venecuelanska vojska ima izbor - prihvatiti demokratiju, zaštititi civile i omogućiti humanitarnu pomoć ili se suočiti sa još većim sankcijama i izolacijom."
Većina visokopozicioniranih venecuelanskih zvaničnika već su na crnoj listi SAD-a, a sama zemlja je pod ekonomskom, političkom i diplomatskom blokadom gotovo na nivou američkih sankcija protiv Irana i Severne Koreje, tako da nije jasno čime bi im Bolton još mogao zapretiti. U četvrtak je Rubio insinuirao da će SAD ciljati na porodicu Ivana Hernandeza, komandanta Madurove predsedničke garde:
„Trebalo bi da pažljivo razmislite o akcijama koje ćete preduzeti u narednih nekoliko dana u Venecueli. Jer..."
"... vaše akcije će odrediti kako ćete provesti ostatak života. Da li zaista želite da budete lojalni Maduru nego svojoj porodici?"
 
 U subotu je Bolton ponudio šargarepu kako bi izbalansirao sa štampom, rekavši da je Gvaido "amnestirao" pripadnike venecuelanske vojske koji su dezertirali i da sada mogu "biti ponosni što rade u ime demokratske Venecuele".
Iako je vodio kampanju na platformi koja se suprotstavljala mešanju u unutrašnja pitanja zemalja, promenama režima i američkim intervencijama, predsednik Donald Tramp izgleda da je na brodu gambita Karakasa. On je pokušao da iskoristi venecuelansku politiku protiv demokrata kod kuće, tvrdeći da se on protivi "socijalizmu" bilo gde. Pompeo i Bolton su već izneli preteće komentare o Kubi i Nikaragvi. U subotu je Tramp linkovao video snimak iz njegovog govora o Venecueli u Majamiju ranije ove sedmice, kojem je prethodilo saopštenje, "Bože blagoslovi ljude Venecuele!"

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.