Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Mislim da mogu izvući SAD iz NATO-a bez odobrenja Kongresa“ - Tramp

Izvor: Vostok / RT

Govoreći novinarima na samitu NATO-a u Briselu, Donald Tramp je rekao da "misli" da može izvući SAD iz NATO-a bez odobrenja Kongresa, odgovarajući na pitanje da li je zapretio da će se SAD povući iz saveza, i da li je mislio da to može učiniti bez prethodnog konsultovanja sa Kongresom.

Tramp je ignorisao prvo pitanje, a na drugo je odgovorio: "Mislim da mogu".

Prema navodima izdanja "Politiko", Tramp je upozorio svoje saveznike iza zatvorenih vrata da će morati radikalno povećati troškove odbrane ili da će SAD  "uraditi stvar na svoju ruku".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tada navodno odmah pozvao na hitan sastanak sa saveznicima, zahtevajući od predsednika Komisije EU Žan Klod Junkera da napusti prostoriju.

Nakon hitne sednice, Tramp je rekao da je savez "vrlo jedinstven, vrlo snažan, bez problema".

Tramp je obeležio ovogodišnji samit NATO-a optužujući stare saveznike, a posebno je kritikovao Nemačku, optuživši Berlin da se oslanja na SAD u bezbednosti, a da ne plaća dovoljno za NATO budžet, kao i da je "zarobljenik" Rusije.




Pogledaj vesti o: NATO skup,   Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.