RT: Maduro naredio „potpunu reviziju“ odnosa sa SAD nakon što je Pens pozvao na svrgavanje vlasti

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Maduro naredio „potpunu reviziju“ odnosa sa SAD nakon što je Pens pozvao na svrgavanje vlasti

Izvor: Vostok / RT Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro naredio je reviziju diplomatskih odnosa sa SAD-om nakon što je Bela kuća otvoreno pozvala opoziciju da se ujedini i zbaci "diktatora bez legitimnog prava na vlast". Uoči masovnih uličnih protesta protiv Madura u sredu, koje je organizovala opozicija, američki potpredsednik Majk Pens objavio je video poruku kojom se potvrđuje nepokolebljiva podrška za promenu režima u Venecueli. Osudivši Madura kao "diktatora bez legitimnog prava na vlast" koji "nikada nije pobedio na slobodnim i poštenim predsedničkim izborima", Pens je saopštio da je došlo vreme da venecuelanski narod preuzme stvari u svoje ruke, u govoru obasutim španskim frazama. "Sjedinjene Države podržavaju hrabru odluku Huan Guaida, predsednika Narodne skupštine, da potvrdi ustavna ovlašćenja tog tela, proglasi Madura za uzurpatora i poziva na uspostavljanje prelazne vlade", rekao je Pens.
.@POTUS & the US stand w/ the Venezuelan people as they seek to regain their liberty from dictator Nicolás Maduro. For the sake of our vital interests & the sake of the Venezuelan people, we will not stand by as Venezuela crumbles. Read my op-ed in @WSJ: https://t.co/CRNMxlNIJM
— Vice President Mike Pence (@VP) January 23, 2019 Osuđujući Pensovu izjaviu kao besramno uplitanje SAD u unutrašnje poslove Venecuele, Maduro je u odgovoru obećao svojim pristalicama da posebne mere protiv Vašingtona u nadolazećim satima. "Dosta je agresije i zavera", rekao je Maduro, odbacujući "imperijalistički intervencionizam" i otvorene pozive na državni udar koji je nazvao bez presedana u 200-godišnjoj istoriji odnosa između SAD i Venecuele. "Gospodin Pens nema posla. Sada želi da dođe i vodi Venecuelu, dajući instrukcije o tome šta treba da se desi" na antivladinim protestima, primetio je potpredsednik Venecuele Delsi Rodrigez, optužujući Belu kuću za otvoreno "promovisanje nestabilnosti i nasilja" u latinoameričkoj zemlji. "Niko u Latinskoj Americi ne veruje ozbiljno da je vlada SAD-a zainteresobana za demokratiju i slobodu, jer su podržavali sve diktature koje smo decenijama trpeli u Latinskoj Americi", rekao je Atilio Boron, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Buenos Airesu za RT.
"Oni stvaraju humanitarnu krizu i onda žele da se pojave kao oni koji mogu da reše sve probleme."
"Ovo je očajnički potez, jer oni ne mogu pobediti Madura na glasačkim mestima i promovišu neku vrstu javne pobune na koju bi moglo biti uzvrćeno", dodao je Boron. "Ako žele da pomognu, prvo što treba da urade je da prestanu da blokiraju spoljne odnose sa Venecuelom i drugim zemljama koje su spremne da prodaju svoju robu Venecueli." „Tako je ironično da je politički establišment SAD bio plačljivi vuk nad Rusijom i predsednikom Trampom koji je u dogovoru s Rusima, ali kada je reč o američkom imperijalizmu i intervencionizmu, posebno u Latinskoj Americi, postoji konsenzus među korporativnom elitom u našem političkom establišmentu, pod plaštom širenja demokratije i slobode“, istakao je Endrju King, doktor na Univerzitetu u Masačusecu.
"Prepoznavajući Guaida kao legitimnog predsednika Skupštine i govoreći da demokratski izabrani predsednik Maduro ima nelegitimnu vlast, to bi bilo isto kada bi neka strana zemlja saopštila da je [američki] predsednik nelegitiman i da će predsednika priznati Senat."
Maduro je inaugurisan za drugi šestogodišnji mandat ranije ovog meseca, pozivajući Guaida da proglasi svoje predsedavanje nelegitimnim. Pozivajući zemlju na mobilizaciju, i pozivajući vojsku na pobunu, opozicioni lider takođe traži međunarodnu podršku za rušenje Madura. Venecuela je već utonula u nasilje uoči masovnog protesta koji je organizovala opozicija za danas, povodom 61. godišnjice vojnog udara koji je srušio diktaturu generala Markosa Pereza Himeneza. Sinoć je policija koristila suzavac kako bi rasterala gomilu demonstranata koji su organizovali skupove širom Karakasa kao odgovor na odluku Vrhovnog suda kojom su svi akti Narodne skupštine proglašeni nevažećim. Sukob s vlastima takođe je podstaknut zatvaranjem grupe vojnika Nacionalne garde u ponedeljak, koja je ukrala oružje i pozvala na pobunu protiv predsednika Nikolasa Madura.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.