RT: Lider Hamasa pozvao na „novu intifadu pred licem cionista“

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Lider Hamasa pozvao na „novu intifadu pred licem cionista“

Izvor: Vostok / RT

Palestinska islamistička grupa Hamas pozvala je na novi ustanak protiv Izraela nakon priznanja američkog predsednika Donalda Trumpa o Jerusalimu kao glavnom gradu jevrejske države.

"Trebali bi pozvati i trebali bi raditi na pokretanju intifade (ustanak) pred licem cionističkih neprijatelja", rekao je vođa Hamasa Ismail Hanieh tokom govora u Gazi.



Svetski lideri izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog odluke i potencijala da se destabilizuje region.

Anti-američki protesti počeli su skoro odmah nakon Trampove odluke u sredu, pri čemu su prvi Palestinci izašli na ulice, pozivajući na masovne proteste zbog Trampove odluke.

Odluku je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji se zahvalio Trampu i rekao da veruje da će "mnoge druge nacije slediti ovu odluku" o prepoznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

 
This is a historic day. Jerusalem has been the capital of Israel for nearly 70 years. Jerusalem has been the focus of our hopes, our dreams, our prayers for three millennia. Jerusalem has been the capital of the Jewish people for 3,000 years. Thank you, @realDonaldTrump! ???????????????? pic.twitter.com/mWCUpUMpiC
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) December 6, 2017

Egipat i Jordan su saopštili da odbijaju američku odluku. Očekuje se da će Arapska liga održati hitan sastanak u subotu kako bi razgovarala o ovom pitanju i posledicama, izjavio je u sredu šef palestinske delegacije.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je izjavio da ovaj korak zanemaruje rezoluciju UN-a iz 1980. godine o statusu grada, dodajući da "preduzimanje takvog koraka baca region u krug vatre".

Saudijska Arabija nazvala je korak "neodgovoran i neopravdan".

U međuvremenu, papa Fransis je rekao da ne može "ćutati" o odluci i "velikoj anksioznosti" oko odluke, dok je EU izrazila "ozbiljnu zabrinutost".

"Ne mogu da ne govorim o mojoj dubokoj zabrinutosti zbog situacije koja se razvila u poslednjih nekoliko dana", rekao je Fransis u svom sedmičnom obraćanju javnosti u Vatikanu.

"Jerusalim je jedinstveni grad. Sveti Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, gde se nalaze sveta mesta za religije i ima posebno značenje za mir".

 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Trupe SAD bi mogle postati meta nakon odluke o Jerusalimu - iračka paravojna grupa

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2017

Izvor: Vostok / RT. . Odluka SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela može postati "legitiman razlog" za napade na američke trupe u Iraku, saopštila je paravojna grupa Harakat Al-Nujaba.. . "Trampova glupa odluka će biti velika iskra za uklanjanje ovog entiteta [Izraela] iz tela islamskog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.