RT: Kina i Severna Koreja će „pojačati vojnu saradnju i obezbediti sigurnost u Azijsko-pacifičkom regionu“

Izvor: Vostok.rs, 18.Avg.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kina i Severna Koreja će „pojačati vojnu saradnju i obezbediti sigurnost u Azijsko-pacifičkom regionu“

Kina i Severna Koreja će pojačati vojnu saradnju i zajednički raditi na obezbeđivanju sigurnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je visoki kineski komandant. I Peking i Pjongjang vide američke aktivnosti u regionu kao pretnju. Nekoliko dana nakon što je Severna Koreja dospela na naslovne stvari zbog poslednjih raketnih testiranja, delegacija iz Pjongjanga sastala se sa kineskim zvaničnicima u Pekingu. Na čelu severnokorejske delegacije bio je visoki vojni zvaničnik Kim Su Gil, direktor Generalnog političkog komiteta Narodne armije Severne Koreje.
Kineski general koji je razgovarao sa Kim Su Gilom naveo je da se kinesko-severnokorejske vojne veze moraju samo dalje jačati. "Narodnooslobodilačka armija Kine spremna je da radi sa Severnom Korejom na implementaciji važnog konsenzusa, koji su postigli lideri naših naroda", rekao je general Zang Jouksia, potpredsednik Centralne vojne komisije Kine. Takođe je naveo da je Peking „spreman da zajedno s Pjongjangom doprinese miru i stabilnosti u regionu“. Kim je rekao da Severna Koreja želi da proširi vojne veze i razmeni iskustva sa velikim susedom. Ksi Đinping je u junu postao prvi kineski lider koji je posetio Severnu Koreju nakon 14 godina. Njegovi razgovori sa Kim Džong Unom dali su novi impuls odnosima istorijskih saveznika, koji su se tokom posljednjih godina komplikovali tokom stalnih nuklearnih testiranja Pjongjanga. Peking i Pjongjang, koji su vezani sporazumom iz 1961. godine, koji ih obavezuje da će u slučaju napada pomoći jedan drugome, dele zajedničke geopolitičke rivale, poput Japana i Južne Koreje. Posebno su zabrinuti zbog američkih aktivnosti u regionu. U petak je Severna Koreja podsetila Seul i Vašington da neće tolerisati njihove zajedničke vojne vežbe, koje se nastavljaju uprkos tome što predsednik SAD-a Donald Tramp često navodi optimističke note o pregovorima za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Pjongjang je saopštio da razgovori više neće biti mogući ako vežbe ne prestanu, osuđujući južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina kao "besramnog čoveka koji spominje razgovore između Severa i Juga dok s druge strane igraju ratne igre kojima planiraju uništiti većinu naše vojske za 90 dana". Kinu rutinski nervira što SAD šalju svoje ratne brodove i avione u Južno kinesko more gde Peking ima teritorijalne pretenzije, nazivajući takve aktivnosti kršenjem svog suvereniteta. Lista spornih pitanja uključuje i američku prodaju oružja Tajvanu, kao i glasnu podršku Vašingtona protiv vladinih demonstranata u Hong Kongu. Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Peking za „pokušaj prekrajanja Tihog okeana u njegovom autoritarnom stilu“, na šta je Kina odgovorila da su Pompeovi pokušaji da „razmazi“ vladu i „poseje razdor“ u regionu osuđeni na propast. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.