RT: Indijskoj vojsci treba najviše 10 dana da porazi Pakistan - Modi

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2020, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Indijskoj vojsci treba najviše 10 dana da porazi Pakistan - Modi

Indijski premijer Narendra Modi je rekao da bi indijska vojska mogla da porazi susedni Pakistan u roku od nedelju dana - najviše 10 dana. Oba regionalna rivala su nuklearno naoružane sile. Govoreći na skupu Nacionalnog kadetskog korpusa u Nju Delhiju, Modi se požalio na "neaktivnost" svojih prethodnika koji su oklevali da koriste vojnu silu protiv Pakistana. Rekao je da čak i kada bi glavni indijski komandanti „zatražili akciju“, političko rukovodstvo „ne bi išlo napred“, već bi umesto toga vodilo ono što je nazvao „proksi ratom“ (putem posrednika) sa Pakistanom kao i pokretanjem raynih pitanja, radije umesto onoga što zahteva vojno rešenje. Modi je rekao da veruje da Pakistan ne bi imao šansi ako između dve zemlje dođe do vojnog konflikta. "Indijskim oružanim snagama neće trebati više od sedmicu, 10 dana da porazi Pakistan."
   Dva regionalna rivala vodila su tri glavna rata, te imali mnogobrojne manje sukobe, a većina je bila oko sporne oblasti Kašmira, nakon što su obe zemlje stekle nezavisnost od Velike Britanije. Indijska vojska sa 1,2 miliona vojinka znatno nadmašuje pakistansku sa 560 000 vojnika. Pakistan nedostatak izjednačava sa svojim znatnim arsenalom nuklearnih glava. Prema procenama Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Pakistan ima 140-150 nuklearnih glava, dok Indija verovatno „samo“ oko 130-140. Iako su indijski sistemi lansiranja znatno unapređeni, to neće biti od neke važnosti u slučaju izbijanja totalnog rata, jer jedan udar može naneti ogromne žrtve i rezultirati razarajućim posledicama za celi region. Indijski i pakistanski političari često koriste oštre reči da bi se međusobno kritikovali. Međutim, obraćajući se novinarima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj prošle nedelje, pakistanski premijer Imran Kan je rekao da suparnici u pogledu otvorenog rata "trenutno nisu blizu sukoba". Pozvao je međunarodnu zajednicu da učini više da se trenutne tenzije ne pogoršaju. Indija i Pakistan su na ivici rata posljednjih godina bili u februaru prošle godine, nakon što je Indija izvela vazdušne napade na pakistanski deo Kašmira, nakon što je pakistanska militantna grupa ubila desetine indijskih policajaca na spornoj teritoriji. Dok je Nju Delhi tvrdio da gađa teroristička skrovišta, Islamabad je negirao optužbe da udomljava militante, te je izvršio granatiranje kao odgovor. Sukob je kulminirao nizom vazdušnih dvoboja u kojima je Pakistan zarobio indijskog pilota. Iako su se dve zemlje uzdržale od primene nuklearki, mnogi su se plašili tog scenarija, a u to vreme su se pojavili izveštaji da je bilo ozbiljnih razmatranja tih mogućnosti. Izvor: Vostok / RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.