Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2018, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Bolton upozorio Iran na „paklenu napaltu“ ako se usudi da prevari SAD i njihove saveznike

Izvor: Vostok / RT

Nekoliko sati nakon što su američki i iranski lideri ukrstili koplja na Generalnoj skupštini UN-a, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je upozorio  Teheran na anti-iranskom samitu na "paklenu napaltu" ako prevari SAD ili njihove saveznike.

"Režim ubica i njegove pristalice će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako ne promeni svoje ponašanje. Neka moja poruka bude jasna: Posmatramo vas i doći ćemo za vama", rekao je Bolton na takozvanom samitu "Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana" u Njujorku.

Mike Pompeo just added as a keynote speaker at United Against Nuclear Iran (UANI) summit.

REMINDER: Leaked emails appeared to show UANI discussing funding from UAE.

They've refused to answer questions about their funding and ties to foreign governments. https://t.co/voAN2ch1r9 pic.twitter.com/q1brHX4IqX
— Eli Clifton (@EliClifton) September 20, 2018
"Ako nas pređete, naše saveznike ili naše partnere, ako nanesete štetu našim građanima, sigurno će biti paklena napalata", rekao je Bolton.

Bolton je rekao da će SAD biti "agresivne i nepokolebljive" kada je reč o sprovođenju sankcija prema Iranu. Takođe se osvrnuo na plan EU o posebnom kanalu plaćanja sa Iranom, optužujući Brisel da je jak na retorici, a slab za konkretnim koracima.

"Mi ne nameravamo da naše sankcije budu izbegnute od strane EU ili nekog drugog", rekao je on.

Na skupu, na kojem su prisustvovali i američki državni sekretar Majk Pompeo i direktor Mosada Josi Koen, nije proteklo bez incidenta. Pojavio se snimak sa konferencije na kojem aktivista pokreta "Koud pink" uzvikuje "Amerikanci žele mir" sa Iranom.

We just disrupted war hawks Mike Pompeo & John Bolton at the United Against a Nuclear Iran Summit to say that we need #peacewithIran! Take action to echo this message at https://t.co/ou7EXAceXp pic.twitter.com/4QHBgsKdBy
— CODEPINK (@codepink) September 25, 2018
Pompeo je odgovorio na pozornici, rekavši: "Ovo je drugi put da neko prekida razgovor na ovu temu, a ja sam ih sve podsetio da bi bilo divno ako bi takav protest mogli napraviti u Iranu", što je publika na anti-iranskom samitu pozdravila aplauzom.

Nova upozorenja Iranu dolaze nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Generalnoj skupštini UN-a nazvao Iran "korumpiranom diktaturom koja seje haos, smrt i uništenje".

Tramp je takođe spomenuo sankcije koje su uvedene Iranu, rekavši da je Vašington pokrenuo kampanju "ekonomskog pritiska" da bi Teheranu uskratio sredstva potrebna za napredak u svojoj "krvavoj agendi".

"Ne možemo dozvoliti da svetski vodeći sponzor terorizma poseduje najopasnije oružje na planeti", rekao je američki predsednik.

Nekoliko sati kasnije, govorio je Rohani, koji je kazao da je ponašanje Trampove administracije u međunarodnim pitanjima "autoritarno".

Rohani je osudio SAD zbog ilegalnog povlačenja nuklearnog sporazuma sa Iranom, dodajući da je Teheran zadovoljan činjenicom da ostatak međunarodne zajednice nije pratio poteze Vašingtona.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država, barem trenutna administracija, čini sve odlučno da sve međunarodne institucije postanu neefikasne", rekao je Rohani.

On je takođe optužio SAD da ne pokušavaju sakriti činjenicu da žele da sruše iransku vladu koja poziva na razgovore.

Međutim, Rohani je pozvao i na dijalog, rekavši da to može početi sa američkim dolaskom "nazad za pregovarački sto" sa kojeg su otišle i da prekinu sa pretnjama i "nepravednim sankcijama koje negiraju principe etike i međunarodnog prava".


Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bolton upozirio Iran: Čeka vas pakao

Izvor: B92, 26.Sep.2018

Njujork -- Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio iranske vlasti da ih "čeka pakao" ako naškode SAD...Boltonovo upozorenje usledilo je nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Donald Tramp optužio Iran da seje "haos, smrt i uništenje" po Bliskom istoku, a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.