RT: Ambasador SAD razočaran odbijanjem Nemačke da učestvuje u vojnoj misiji u Ormuskom moreuzu

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ambasador SAD razočaran odbijanjem Nemačke da učestvuje u vojnoj misiji u Ormuskom moreuzu

Američki ambasador u Nemačkoj optužio je Berlin za izbegavanje svojih dužnosti i obaveza jer se nije pridružio pomorskoj misiji koju predvode SAD u Ormuskom moreuzu. Berlin je saopštio da želi da izbegne eskalaciju situacije sa Iranom. Ambasador Ričard Grenel je izrazio svoju frustraciju nakon što je nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas isključio nemačko učešće u inicijativi koja, navodno, ima za cilj borbu protiv „iranske agresije“ na vitalnom plovnom putu. „Nemačka je najveća ekonomska sila u Evropi. Taj uspeh nosi globalne odgovornosti“, rekao je Grenel. Naglasio je da je Vašington zadužio Berlin, navodeći da je „Amerika mnogo žrtvovala da bi Nemačka ostala deo Zapada“. On je kao primer altruizma Vašingtona naveo visoke troškove smeštanja 34.000 američkih vojnika u Nemačkoj.
Mas je izrazio zabrinutost da će zajednička operacija SAD-a, Velike Britanije i Francuske biti kontraproduktivna. "Moramo izbeći daljnju eskalaciju u Ormuskom moreuzu", rekao je u sredu nemački ministar spoljnih poslova. Naglasio je da "ne može biti vojnog rešenja" trenutne krize u Persijskom zalivu. Međutim, Nemačka nije u potpunosti isključila učešće u misiji. Ministar odbrane Anegret Kramp-Karenbauer je rekla da Nemačka "preispituje" zahtev, sugerišući da bi Berlin mogao da se predomisli. Grenelov težak pristup njegovim diplomatskim dužnostima učinio ga je kontroverznom osobom u Nemačkoj. Njegovo insistiranje da se Berlin prihvati diktata Vašingtona o pitanjima koja variraju od potrošnje NATO-a do ruskog projekta gasovoda "Severni tok 2" izazvalo je pozive da bude proteran kući. Volfgang Kubicki, potpredsednik nemačkog parlamenta, rekao je u martu da bi Grenela trebalo proterati iz zemlje, jer se ponaša „kao okupacioni komesar“. Izvor: Vostok / RT 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.