Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Srbi će učestvovati u hrvatskoj vlasti

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da je izvesno da će Srbi učestvovati u hrvatskoj vlasti i da su u toku razgovori o tome na kom nivou će to biti.

- Što se tiče najznačajnijeg dela, participacije u vladi, to će biti poznato pre nego što vlada bude izglasana. Što se tiče drugih nivoa participacije, biće prostora da se razgovara nakon formiranja vlade - rekao je Pupovac za RTS.

On je naveo da su u toku razgovori predstavnika manjina sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << onima koji su stožer buduće hrvatske vlade, i da su usaglašeni pojedini delovi dogovora kada je reč o pravima manjina.

Govoreći o novom premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, Pupovac je pozdravio njegovu iskazanu želju da smiri atmosferu, gradi toleranciju i uključi manjine u rešavanje problema.

- On je čovek natprirodnih sposobnosti, kvaliteta, veština. Videćemo kakvu će politiku voditi kada je reč o rešavanju problema Srba. Deo puta smo dobro prošli, sada dolazimo na deo koji je zahtjevniji, videćemo kako ćemo prići i sa koliko zadovoljstva ćemo završiti taj put - rekao je Pupovac.

Očekujem rešenje za dvojezične table u Vukovaru

Odgovarajući na pitanje kakva je sudbina dvojezičkih tabli u Vukovaru, čiji je Statut trenutno na oceni ustavnosti, Pupovac očekuje da će predstavnici Srba i Hrvata na osnovu Ustava i mišljenja Ustavnog suda doći do rešenja koje će moći da se primeni u Vukovaru.

Na konstataciju da Srbi povratnici u jednom selu nemaju struju i da nisu pozdravljena nastojanja da učestvuju u radu javnih preduzeća i ustanova, Pupovac je rekao da je posredi nesporazum.

- Moguće je očigledno i jedno i drugo. Ljudi ne znaju kakav je život Srba u Hrvatskoj, u sredinama u kojima žive, a neki, sa druge strane, ne misle da je potrebno da taj život ima ljudske karakteristike i standarde od pre rata. Otuda nesporazum - rekao je Pupovac.

On ističe da je neophodno da predstavnici Srba učestvuju u rešavanju tih pitanja.

- Zar nije prirodno i normalno da se ne radi po jednonacionalnom ključu, nego da svi učestvuju, i predstavnici manjina. To je ono što mi hoćemo - rekao je Pupovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.