Priština u susret Berlinu samo niže zahteve - priznanje, Preševska dolina...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština u susret Berlinu samo niže zahteve - priznanje, Preševska dolina...

Priština u susret sastanku u Berlinu ne prestaje da niže zahteve koje namerava da "isporuči" na tom skupu. Tako je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači danas, samo nekoliko sati pred polazak na sastanak u Berlinu, izneo dodatne zahteve i očekivanja od tog skupa, zaključno sa najnovijim - da se tzv Preševska dolina pripoji Kosovu.

Tači je pred taj sastanak, naime, dao više izjava, a u svakoj je podizao lestvicu "zahteva".

On je, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio da očekuje da nemačka kancelarka Angela Merkel ubedi srpskog predsednika Aleksandra Vučića da prizna Kosovo.

Tači očekuje da će Merkelova pozvati i pet država članica Evropske unije, kao i Bosnu i Hercegovinu da priznaju samoproglašenu nezavisnost.

"Postojaće dobra šansa da se ovo dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav nemačko-nemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju", kazao je on u subotu u intervjuu za RTV 21.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije zaostajao, pa je, uz priznanje, naveo i isplatu ratne odštete, koja bi, prema njegovoj izjavi, trebalo da bude verifikovana u Berlinu kao obaveza Srbije.

A Tači je danas, u najnovijoj izjavi novinarima na aerodromu, pred odlazak u Berlin, poručio da tamo ide i kako bi tražio pripajanje Preševske doline Kosovu, a neće, kako kaže, dozvoliti razgovor o razmeni teritorija.

"Ponavljam svoj stav, bilo bi interesantno da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, nemačko-nemački model, model Republike Srpske ili bilo koju vrstu udruživanja", rekao je Tači novinarima na aerodromu u Prištini.

Pre odlaska u Berlin, Tači je prethodno danas ponovio da očekuje od lidera Nemačke i Francuske da priznaju Kosovo i da ga podrže na evropskom putu i liberalizaciji viznog režima.

"Očekujem da će kancelarka Merkel i predsednik Makron tražiti priznanje Kosova na ovom sastanku. Čak i priznavanje Kosova od strane pet zemalja EU koje imaju oklevanja", rekao je Tači, ali je dodao da "ne treba očekivati nikakvo čudo".

Po Tačiju, na sastanku će se "posebno naglasiti mogućnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, o postizanju sveobuhvatnog i konačnog sporazuma koji bi doneo još veću stabilnost na zapadnom Balkanu".

"Pozdravljam pojačani angažman Nemačke i Francuske za Zapadni Balkan u celini, a posebno za Kosovo. Na ovom sastanku će se oceniti značajan napredak koji je urađen do sada. Berlinski sastanak neće doneti novi proces, ali će se tražiti mogućnosti za rešavanje problema, uzimajući kao primer uspešni sporazum između Severne Makedonije i Grčke", poručio je Tači.

On je ponovio tvrdnje o "genocidu Srbije na Kosovu 1998-1999. godine", najavivši da ce na ovom sastanku tražiti i kažnjavanje Beograda.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tači pred Berlin: Tražićemo i pripajanje Preševske doline

Izvor: Blic, 28.Apr.2019

Prišština u susret sastanku u Berlinu ne prestaje da niže zahteve koje namerava da "isporuči" na tom skupu. Tako je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači danas, samo nekoliko sati pred polazak na sastanak u Berlinu, izneo dodatne zahteve i očekivanja od tog skupa, zaključno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.