Prihvaćen amandman o podsticaju poljoprivrednica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen amandman o podsticaju poljoprivrednica

Ministar finansija Dušan Vujović prihvatio je danas na sednici Skupštine Srbije amandman Ženske parlamentarne mreže kojim je predviđeno da se prilikom rasporeda i korišćenja sredstava kod podsticaja u poljoprivredi vodi računa o unapređenju rodne ravnopravnosti.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je da je prihvatanjem tog amandmana omogućeno da se opredeli više sredstava za podsticaj poljoprivrednicama koje se na selu bave preradom voća, povrća, mleka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mesa i drugim dodatnim poslovima.

"Sve ovo je u cilju ruralnog razvoja Srbije, ekonomskog osnaživanja žena i podsticaja održivosti sela i ostanku mladih u selu", navela je Filipovski, članica Ženske parlamentarne mreže.

Ona je istakla da su amandman predložile sve poslanice - njih 84 iz svih političkih stranaka.

Poslanica Srpske napredne stranke Marija Obradović rekla je da su u opštini Užice 25 odsto žena vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, a da samo dva odsto subvencija u poljoprivredi odlazi ženama.

"To je jedan mali primer koliko možemo unutar već postojećeg novca i već postojećeg okvira da samo razmislimo da li je to pravilna preraspodela. Niko ne traži pola – pola, to i nije pravi način podele, ali ako već postoje oni kojima je potreban ovaj novac i kojima je namenjen, samo da razmislimo da li smo ga pravilno raspodelili, kako bismo dobili najbolji efekat", rekla je ona.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže iz PUPS-a Vera Paunović rekla je da su žene stub porodice i u gradskoj i ruralnoj sredini, da su pokretači i učesnice mnogih aktivnosti, da vode i rade poslove u oblasti poljoprivrede i da rade od jutra do sutra.

Kako je navela, ima mnogo primera gde su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, uspešni preduzetnici u turizmu, osnivači socijalnih preduzeća, a uz to uspešne domaćice, supruge i majke te da je usvajanje tog amandmana od velikog značaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Usvajanje amandmana o podsticaju poljoprivrednica od velikog značaja

Izvor: Blic, 11.Dec.2015

Ministar finansija Dušan Vujović prihvatio je danas na sednici Skupštine Srbije amandman Ženske parlamentarne mreže kojim je predviđeno da se prilikom rasporeda i korišćenja sredstava kod podsticaja u poljoprivredi vodi računa o unapređenju rodne ravnopravnosti...Poslanica Nove Srbije Dubravka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.