Priština beži od Briselskog sporazuma ko đavo od krsta – dokaz da je sporazum dobar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština beži od Briselskog sporazuma "ko đavo od krsta" – dokaz da je sporazum dobar

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Skupštini Srbije da činjenica da Priština beži od primene Brisleskog sporazuma "kao đavo od krsta" potvrđuje koliko je sporazum dobro ispregovaran u interesu Srbije i srpskog naroda.

"Moj najveći argument je, i uvek će biti, da je Briselski sporazum u interesu Srbije, srpskog naroda i Srba na Kosovu i Metohiji dobro ispregovaran taj što Priština od njega beži kao đavo od krsta", rekla je Brnabić u skupštini Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na komentar poslanika Đorđa Vukadinovića.

Brnabić je rekla da je Vukadinovićevo nezadovoljstvo Sporazumom neopravdano.

"Iz sveg srca mislim da apsolutno niste u pravu", rekla je ona i navela da bi Priština primenila sporazum sutra da joj odgovara kao što je primenjivala sve one koje je dogovorio Borko Stefanović.

"Svi ti sporazumi bili su primenjeni, a da nisu bili ni potpisani. Kad priznate pečat carina Kosova, naravno da će dogovor primeniti odmah, ... kada stavljate granice i prepreke naravno da će to Priština odmah implementirati", rekla je premijerka.

Borba za povlačenje nezavisnosti Kosova se nastavlja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nastavlja borbu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da će uskoro biti i reakcija tim povodom.

Dačić je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, najavio da će biti velikih aktivnosti i kada je reč o pokušajima Kosova, da postane član pojedinih međunarodnih organizacija.

Dačić je ocenio da dijalog Beograda i Prištine jeste u

problemu, ali da su razlog za to nerazumni potezi Prištine.

Brnabić je upitala Vukadinovića i sve koji misle slično šta misle zašto Priština nije primenila sporazum.

"Zašto bismo mi i dan danas na njemu insistirali i zašto bi Priština zbog toga izgubila poene - to je bio prvi udarac kada je Priština počela da gubi kredibilitet i poene u međunarodnoj zajednici, gde su bili zacementirani, jer nije jednostavno, kada sve ispregovarate, dugo i teško, potpišete i ona postane jasno da Priština neće da ga implementira", kazala je ona.

Brnabić je ocenila da danas ni EU nije lako, koliko god beži od toga, ali ni SAD da odgovore zašto ne primenjuje sporazume za koje garantuje EU.

O nekim televizijama i "rupi u zakonu"

Brnabić je, odgovarajući na pitanje o statusu i uslovima pod kojima televizija N1, Nova S i Sport klub reemituju program u Srbiji, zamolila nezavisna tela i resorna ministarstva da se pozabave ovom temom, budući da se tretiraju kao strani kanali, a svima je jasno da su domaći.

Brnabić je na pitanje poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog koji već danima u parlamentu postavlja pitanja o reemitovanju programa tih kanala kazala da je utvrđeno da oni nisu registrovani u Srbiji, da im REM nije izdao dozvole za pružanje usluga i da u tom smislu nisu domaći kanali.

Kako je rekla, oni su registrovani u Luksemburgu i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reemituju njihov program.

"Čini mi se da nam je svima jasno da su to domaći kanali, kako da se pravimo ludi da su strani? Radi se o rupi u zakonu, jer nije reč samo o reemitovanju, tu su domaći programi, domaće reklame. Mora da se utvrdi odakle SBB dobija signal recimo na TV N1. Molim nezavisna tela da se malo više ovim pozabave", rekla je Brnabić.

Dodala je da razume da "svi beže od tog problema", zbog mogućih optužbi da neko hoće da gasi medije, a reč je, kaže, o tome da svi treba da poštuju vladavinu prava.

Ona je dodala da SBB kao distributer medijskog sadržaja ne poštuje zakone Srbije, kao na primer onaj o elektronskim komunikacijama po kojem REM određuje numeraciju kanala i štiti javni interes Srbije, te u skladu sa tim RTS treba da budem na prvom kanalu.

"Oni to ne poštuju tako da je kod njih RTS tek treći kanal", rekla je Brnabić i dodala da REM može da podnese samo prekršajnu prijavu zbog toga na koju se, kaže, SBB ne osvrće naročito.

Brnabić smatra da skupština treba da da uputstva da li zbog toga treba da se menja zakon i da se pored prijave uvede još neka sankcija.

Ponovila je da je njeno lično mišljenje da je pronađena "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a.

"To je nefer konkurencija. Kakvu poruku šaljemo što se tiče vladavine prava", pitala je premijerka.

 Bošnjačka zajednica nema razloga da brine

Brnabić je izjavila da nema nijednog razloga da bošnjačka nacionalna zajednica bude uznemirena kada je reč o poštovanju njihovih prava u Srbiji.

Ona je to rekla povodom pitanja poslanika Muamera Zukorlića koji je preneo zabrinutost povodom prava na upotrebu bošnjačkog jezika.

Stefanović:Pokazao sam dokaze o diplomi, a kako je Đilas stekao milione?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je u Skupštini Srbije postavio pitanje kako je predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas zaradio svoje milijarde i najavio da će insistirati na rasvetljavanju svih malverzacija u Srbiji, istovremeno tvrdeći da je o svojoj diplomi, koju opozicija osporava, pokazao sve dokaze.

Stefanović je tim pitanjem odgovorio na konstataciju poslanika Đorđa Vukadinovića koji je prilikom postavljanja poslaničkih pitanja u parlamentu rekao da je "slon u prostoriji" i da pitanje fakultetske diplome opterećuje rad Vlade Srbije.

Stefanjović je konstatovao da u prostoriji nije slon, nego mamut.

"Zašto je lagao da je milijarder postao u Češkoj?", upitao je Stefanović Đilasa i dodao da čim se postave takva pitanja sledi "blato u lice".

"Istražićemo sve", poručio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da je pokazao sve dokaze u vezi sa svojom fakultetskom diplomom , ali da je svaki dokaz besmislen jer se na to odgovara prljavom kampanjom.

"Svedoci smo da ima agresivnih stavova od akademskih i drugih krugova koji osporavaju ovo pravo bošnjačkoj nacionalnoj zajednici. Prenosim zabrinutost pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice. Potreban je odgovor vlade i jasan stav kako pripadnici te zajednice ne bi bili uznemireni", rekao je Zukorlić.

Brnabić je rekla da Srbija ima najviše moguće standarde za poštovanje prava i sloboda za pripadnike nacionalnih manjina.

"Nastavićemo da radimo u skladu sa svim zakonima koji se bave ovom oblasti. Predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice nemaju nikakav razlog da budu uznemireni. Ako postoji neka konkretna stvar, dođite razgovaraćemo, biće tu Ministarstvo za državnu upravu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava", rekla je Brnabić.

Zukorlić je rekao da država treba da obezbedi ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica i ispravi ono što je prethodna vlast po tom pitanju uradila.

Takođe, Zukorlić kaže da i bošnjačka dijaspora koja broji više od milion ljudi treba da bude tretirana na isti način kao dijaspora većinskog naroda.

"Takođe, RTS se negativno izjasnio kada smo tražili da se obezbedi vremenski prostor za bošnjačku nacionalnu zajednicu i predstavljanje naše kulture, sa neprihvatljivim objašnjenjem kako to nije jezik i da nema osnova da se to pravo primeni. Naš zahtev je da se ne dopusti da neke paralelne strukture moći i centri koji se pokušavaju nametnuti, daju naloge državnim organima i javnom servisu. Tražimo da prava islamske zajednice bude zaštićena", kazao je Zukorlić.

Brnabić je rekla da što se tiče RTS-a vlada ne može da utiče na uređivačku politiku.

"Ako mislite da RTS ne poštuje zakone ili ih ne razume, onda nudim sve usluge Ministarstva za državnu upravu i Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Ali, direktan uticaj ne možemo da imamo, niti želimo da imamo", rekla je ona.

Kaže da su prava islamske zajednice zaštićena i da je ponosna na to koliko se etnička, manjinska i verska prava poštuju.

"Tu smo potpuno za dijalog, razumemo problem, ali ne možemo da se mešamo. Želimo da pomognemo koliko možemo", istakla je premijerka.

Mini hidroelektrane nisu bauk

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da mini hidrolektrane "nisu bauk", ako se poštuju zakoni i svi propisi u vezi sa zaštitom životne sredine.

Antić je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, konstatovao da "neće biti problema" ukoliko se mini hidroelektrane ne grade u "zonama zaštite prirode".

Ministar životne sredine Goran Trivan konstatovao je da je Srbija pravna država i da neće rušiti objekte koji su već izgrađeni, ali da oni treba da budu "privedeni nameni".

"Uz novu vrstu dozvola koje ćemo izdavati, nećemo imati ovakve probleme", rekao je Trivan i dodao da postoji svest o greškama i da će one biti ispravljene.

"Mi ćemo zaštititi naše prirodno dobro", poručio je Trivan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić sa ministrima odgovarala poslanicima u parlamentu

Izvor: RTS, 25.Jul.2019

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije na posebnoj sednici Skupštini Srbije odgovarali su na poslanička pitanja. Poslanici su se najviše interesovali za isplate nadoknada majkama, Briselski sporazum, status SBB-a. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.