Prekinuta sednica Skupštine Srbije, opozicija optužena za opstrukciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta sednica Skupštine Srbije, opozicija optužena za opstrukciju

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović prekinula je današnju raspravu u parlamenta, nakon što su poslanici vladajuće koalicije aplauzom onemogućili potpredsednicu parlamenta Natašu Jovanović da replicira šefici poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju" Nadi Kolundžiji. Ona je, za skupštinskom govornicom, optužila poslanike opozicije da celodnevnim neprekidnim javljanjem po poslovniku opstruišu rad Skupštine.

„Ma koliko oni pokušavali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << onemoguće i spreče ratifikaciju međunarodnih ugovora kojima se obezbeđuje gradnja infrastrukturnih objekata, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i drugih dokumenata od interesa za građane, vladajuće stranke naći će način da to urade", rekla je Kolunžija.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se ovakvim radom parlamenta Srbije i "opstrukcijom opozicije" ugrožavaju vitalni interesi građana Srbije. Cvetković je rekao u parlamentu da je došao u Skupštinu kako bi poslanicima poželeo uspeh u radu u novom sazivu i apelovao na efikasnost i toleranciju. Međutim, kako je kazao, "sedeli smo tu celog dana i pokazalo se da još imamo recidive starog načina rada, pa mi se čini da su na ovom početku bili više izraženi nego ranije".

Premijer je rekao da očekuje da će se problemi u radu parlamenta prevazići, jer se ovakvim radom ugrožavaju vitalni interesi države i naroda. Prema njegovim rečima, ovakve rasprave ne vode ničemu i nisu u funkciji bilo čega osim opstrukcije rada parlamenta.

I potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je da je u Skupštini demonstrirana očigledna namera da se preinači volja građana izražena na izborima 11. maja ove godine.

"U Skupštini se danas dogodila opstrukcija naše zemlje i njenih građana", rekao je Đelić u parlamentu, pošto je predsednica parlamenta Slavica Đukić - Dejanović prekinula rad.

"Zabrinut sam, jer je pred nama ogroman posao, izgradnja infrastrukture, usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim i sve ono što moramo da uradimo da poboljšamo život naših građana. Mora se naći načina da Skupština radi svoj posao, a ne da se posle izbora prekraja volja građana", kazao je potpredsednik Vlade.

Đelić je naglasio da su građani na izborima jasno rekli da žele Kosovo u Srbiji, Srbiju u Evropi, strateški povezanu sa Ruskom Federacijom i Srbiju koja gradi... "A to je ova sednica i to su tačke njenog dnevnog reda".

On je zamerio opoziciji što opstrukcijom onemogućava da se popravi most "Gazela", da klinički centri dobiju opremu, a lekari i pacijenti dobiju bolje uslove rada i lečenja.

"Umesto da počnemo da gradimo gasovod i da se Srbija što pre približi EU, ukinu vize, pokušava se napraviti cirkus od ovog cenjenog doma", kazao je Đelić i dodao da veruje da će građani prepoznati ko koči njihovu budućnost, i da će skupštinska većina naći načina da spreči opstrukciju.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić - Dejanović je za sutra, u 10 sati, zakazala nastavak vanrednog zasedanja, na cijem je dnevnom redu objedinjena rasprava o ŠP, Prelaznom privremenom sporazumu sa EU i setu zakona kojima se regulišu zajmovi Srbije za izgradnju infrastrukturnih objekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.