Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2019, 03:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis?

Predsednik Aleksandar Vučić, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, učestvuje na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi" nazvanoj "dva koraka napred, jedan korak nazad". Pored njega učestvuju predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači i komesar za proširenje, Johanes Han, a panel vodi "šef" Minhenske bezbednosne konferencije, Volfgang Išinger, čovek koji je trasirao put ka kosovskoj nezavisnosti. Vučić se na početku osvrnuo na platformu za pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koju je predložila Priština.

Priština "priča, ali ne radi ono što priča", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Minhenu i podsetio da je prošlo 2.026 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO nije formirana i 102 dana od uvođenja necivilizovanih taksi na srpsku robu.

Vučić učestvuje na panelu "Bezbednost u JI Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad" na kojem govore i komesar EU Johanes Han i kosovski predsednik Hašim Tači, dok je moderator predsedavajući Minhenske konferencije Volfgang Išinger.

Na molbu Išingera da kaže šta to sprečava Beograd i Prištinu da mogu da slave uspeh 2019. godine, poput Severne Makedonije i Grčke, Vučić je rekao da misli da je pitanje Kosova, odnosa Beograda i Prištine, mnogo komplikovanije i teže od pitanja Severne Makedonije i Grčke.

"Razni su pisali o odnosima Beograda i Prištine, priča se o ljudima, sudbinama, o teritorijama, ali nije lako obuhvatiti sva ta pitanja...Ali, jedna stvar je svima nama bitna - nema rata, to je najvažnije za sve nas. Stabilnost i mir je nešto što smo postigli, to je nešto što se ne sme olako uzeti. Stalno se plašim mogućnosti da neko odmrzne taj tzv. zamrznuti konflikt u procesu dijaloga koji je u pat poziciji", rekao je on.

Srbija daje sve od sebe da se postigne kompromisno rešenje, stvarno to činimo, poručio je on.

Vučić navodi da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, te da nije povukla nijedan unilateralni potez koji bi mogao da izazove probleme i koji bi prouzrokovao nestabilnost.

"Zašto smo sad u pat poziciji? Danas je 2.026 dana od usvajanja Briselskog sporazuma, on ima 15 tačaka, od 7 -15 su bile obaveze Srbije, 100 odsto toga smo toga ispunili - učestvovali na lokalnim izborima, dobili su pozivni broj, rešili smo pitanje pravosuđa, policije. Oni su imali samo jednu - ZSO i danas je 2.026 dana da nisu ispunili ništa", rekao je on.

Nisu uspeli sa uključivanjem u Unesko i Interpol, pa su onda su nametnuli necivilizovane takse protiv Srbije iako su usvojili sva pravila Cefta.

"Sada je 102 dana od nametanja tih taksi, uprkos međunarodnom pritisku, EU, Rusije, Kine, SAD - oni nisu rešili to pitanje, vrlo su tvrdoglavi i uvek kažu - uradićemo to kad priznaju nezavisnost Kosova", naveo je on.

Šta se desilo, zapitao je - Srbija nije reagovala, nismo nametali recipročne mere, ali se suočavamo sa novom platformom koju je usvojila tzv. kosovska vlada, platformu koja je protiv dijaloga. Taj dokument, navodi, precizira da Kosovo treba da čuva teritorijalni integritet koji je nepovrediv, neotuđiv i nerazdvojiv i istovremeno Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i štaviše da se saglasi sa formiranjem tribunala za Srbe.

"Sledi moje pitanje - kad kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem - Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće", poručio je Vučić.

Srbija je posvećena, vrlo ozbiljna i odgovorna - kada kažemo da ćemo nešto da uradimo , to i uradimo.

Podsetio je na svoju poslednju posetu Kosovu i Metohiji i rekao da su mu to bila najteža dva dana u životu, jer su mu tamo zviždali i skoro ga napali, ali i da je imao hrabrosti da svom narodu kaže da je mir postao najvažnije pitanje za Srbiju.

Ponovio je da je Srbija ekonomski stabilna, sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto, uz smanjen javni dug, manju nezaposlenost... i istakao da je ono što sve to može da ugrozi, upravo odnos sa Prištinom.

"Učinićemo sve što je do nas da se postigne kompromisno rešenje, koje neće biti jednostrana kapitulacija Srbije", naglasio je predsednik Vučić.

On je poručio da, ako Priština želi da nastavi dijalog, Beograd stoji na raspolaganju, ne samo EU, već i Albancima i Srbima, jer je najvažnije pitanje - način na koji ćemo razviti odnose Srba i Albanija.

To je, kaže, ono što je ponovio Tačiju 100 puta - da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da čeka Prištinu.

"Čuo sam obećanje na desetine puta do sada da će povući takse. To se nije desilo. Nisam optimista, ali ukoliko radimo svi zajedno, marljivo i ozbiljno, ne odbacujem mogućnost da ćemo doći do kompromisa. Međutim, danas se nalazimo veoma daleko", rekao je Vučić.

Stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, Albanci simuliraju realnost koja ne postoji

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je - 'hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere'", preneo je predsednik Srbije.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik - Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međunarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, št, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Mogerini, američkom senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Kosovskih Albanaca ima u Minhenu "kao kusih pasa"

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minhenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i prosledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, "ali sam uplašen", kaže Vučić, da bi Prištini "još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet".

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primetio je Vučić.

Jasna podrška Merkel Severnom toku važna i za Turski

Predsednik Vučić je izjavio da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na konferenciji istakla da će gasovod Severni tok opstati, a takav njen stav je, kaže, važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.

Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Viktor Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

"U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali", preneo je predsednik novinarima.

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala - Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

"To je naišlo na žestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 'vanzemaljac' koji će razoriti evroatlantske integracije", rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je Merkel ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo.

To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje Turskog toka, jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.

"To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godine imamo suficit u budžetu.

Vučić je dodao da je sinoć kasno, oko pola jedanaest, razgovarao sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a nešto pre toga sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Orban je i posle posete državnog sekretara SAD Majka Pompea mogu da kažem ostao čvrsto opredeljen za podršku izgradnje gasovoda koji povezuje Bugarsku, Srbiju i Mađarsku u tzv. Turskom toku. I hvala našim mađarskim prijateljima što poštuju i razumeju i potrebe Srbije", poručio je Vučić.

Vučić se sastao sa ministrom inostranih poslova Rusije

Vučić je danas u Minhenu, na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije, razgovarao s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o Kosovu i bilateralnoj saradnji.

Vučić je Lavrova obavestio o platformi Prištine za dijalog.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov i Vučić su konstatovali da imaju isti pristup kosovskom pitanju i istakli značaj Rezolucije SB UN 1244 u procesu regulisanja situacije na KiM.

"Istaknuta je neophodnost ukidanja provokativnih odluka kao što su 100-procentne takse na robu iz Srbije i BiH i formiranje 'oružanih snaga' KiM mimo Rezolucije SB UN", navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o produbljivanju bilateralne saradnje.

Kako se ističe u saopštenju, na sastanku je konstatovana obostrana želja za jačanje strateškog partnerstva i realizaciju sporazuma postignutih tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 17. januara.

Vučić sa američkim senatorom Džonsonom

Predsednik Vučić razgovarao je na marginama konferencije i sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić mu se, kako je napisao na Instagram nalogu "Budućnost Srbije", zahvalio na razumevanju pozicije Srbije i podršci u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Džonson slovi za jednog od najodanijih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, poznat je kao senator za "specijalne misije" a tokom prošle godine posetio je i Beograd i Prištinu.

Beograd nije napravio nijedan korak nazad

Predsednik Srbije učestvovaće danas na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", na kojoj će, ističe, kao i uvek do sada, "bez dlake na jeziku", govoriti o odnosima Beograda i Prištine i razjasniti da Beograd nije napravio nijedan korak nazad.

Upitan šta će reći danas na panelu i mogu li se odnosi Beograda i Prištine okarakterisati nazivom diskusije - dva koraka napred, jedan korak nazad, predsednik je rekao da bi te odnose okarakterisao obrnuto - korak napred, a dva nazad.

"Nisam neko ko plače, kuka i optužuje drugu stranu za sve, ali pri svemu tome nijedan od tih koraka nazad nije napravio Beograd, i Srbija. To ću, naravno, reći. Nemam dlake na jeziku, uvek govorim istinu. Nekada sam manje, nekada više uspešan, ali uvek govorim istinu", istakao je Vučić u izjavi novinarima.

Panel će voditi "šef" Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger, a pored srpskog predsednika, učestvuju i kosovski predsednik Hašim Tači i komesar za proširenje Johan Han.

Vučić je podvukao da je situacija teška, te ponovio da je mnogo Albanaca u Minhenu u da je čitava publika njihova.

Kako je rekao, Išinger je trasirao put ka kosovskoj nezavisnosti, čovek koji ima ugled u Nemačkoj i Evropi, dok Han dolazi iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova.

"Ja sam jedini sa druge strane, koji misli drugačije od Tačija i njih, ali boriću se - ne protiv nekoga, već za kompromisno rešenje i za to da interesi Srbije budu vidljivi, jasni i poštovani", rekao je Vučić.

Kratko sa Plenkovićem, odnosi će morati da budu bolji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić video se, u Minhenu, tokom bezbednosne konferencije, na kratko, "u prolazu", sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, sa kojim je, kako je precizirao Vučić, razmenio nekoliko kurtoaznih reči i poruka.

"Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima, koliko odnosi nisu dobri, koliko napad na srpske vaterpoliste u Splitu unosi dodatne tenzije i da je najnepopularnije reći nešto slično onome o čemu govorim - siguran sam da će odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji u budućnosti, jer će to biti jedini način ako želimo da opstanemo", rekao je Vučić, upitan da li je uspeo da razgovara sa Plenkovićem.

Srbija i Hrvatska su suviše male, i jedna i druga, da bi mogle sebi da priušte luksuz da se žestoko tuku i budu jedna protiv druge, istakao je srpski predsednik.

Britanski ministar: Nećemo napustiti Ukrajinu i Balkan

Nećemo napustiti države koje Rusija pokušava da ugrozi, poput Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana, poručio je u Minhenu britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson.

Obraćajući se prvi put na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Vilijamson je juče optužio Rusiju da pokušava da "gurne Zapad u novu trku u naoružavanju za koju on jednostavno nije zainteresovan i ne želi, čineći svet manje bezbednim mestom".

Istovremeno je pozvao Moskvu da obnovi odnose sa zapadnim zemljama kroz dijalog, prenosi Rojters.

"NATO danas još više znači jer je stari protivnik itekako u igri", rekao je Vilijamson.

Britanska agencija podseća da su domaćini konferencije u Minhenu identifikovali "novu eru velike konkurencije moći" između država kao što su SAD, Rusija i Kina kao glavnu temu ovogodišnjeg samita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.