Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Mar.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana dva sporazuma između Srbije i Kuvajta

KUVAJT - Predstavnici državne delegacije Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu, održali su sinoć sastanak sa političkim i privrednim vrhom Kuvajta, na kome su potpisana dva međudržavna sporazuma, o zdravstvu i vazdušnom saobraćaju.

Srbija i Kuvajt imaju odlične političke odnose, ali bi u narednom periodu trebalo unaprediti ekonomsku saradnju dve zemlje, izjavio je Tanjugu premijer Cvetković i istakao da se domaćinima zahvalio što nisu priznali jednostrano proglašenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nezavisnost Kosova, čime su doprineli odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Posle potpisivanja sporazuma, premijer Kuvajta Naser Al Mohamed organizovao je svečanu večeru za delegaciju Srbije, kojoj su, pored ministara, prisustvovali i predstavnici kuvajtskih investicionih i fondova za razvoj i predstavnici diplomatskog kora.

Prethodno, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić potpisao je sa svojim kuvajtskim kolegama Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva kojim je predviđeno podsticanje i razmena iskustava u oblasti zdravstvene administracije, javnog zdravlja, hitne medicinske pomoći, kao i saradnju dve države u oblasti medicinskih istraživanja.

Ljajić sa kuvajtskim kolegom potpisao i Sporazum o vazdušnom saobraćaju predviđa postavljanje pravnog okvira i osnovnih uslova za obavljanje vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kuvajta.

Premijer Cvetković se sastao sa kuvajtskim kolegom šeikom Naserom al-Sabahom, predsednikom nacionalne skupštine Džasimom al Karafijem, predsednikom Privredne industrijske komore Alijem Tinajanom al Ganimom, kao i sa generalnim direktorom kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulom Vahabom al Badazom.

"Zajednički smo konstatovali da su naši bilateralni odnosi odlični, ali da ih treba dalje unapređivati u ekonomskom delu", ukazao je Cvetković.

Tokom razgovora u Privrednoj komori Kuvajta, zaključeno je, rekao je premijer, da je robna razmena sa Kuvajtom izuzetno niskai da ju je potrebno poboljšati, kao i da je neophodno zainteresovati investitore iz te zemlje da dođu u Srbiju.

Prema njegovim rečima, važno je takođe i da srpska preduzeća ponude Kuvajtu svoje usluge.

On je nacionalnoj agenciji rekao da će razgovori o ekonomskim temama biti nastavljeni i tokom sutrašnjeg dana.

U delegaciji Srbije nalaze se i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.