Poslanici iz svih stranaka traže Tijanićevu ostavku

Izvor: Politika, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici iz svih stranaka traže Tijanićevu ostavku

Odbor za ravnopravnost polova jednoglasno je juče odlučio da od Aleksandra Tijanića, generalnog direktora Radio televizije Srbije, zatraži da podnese ostavku na tu funkciju, a od nadležnih organa da ga razreše dužnosti ukoliko se on ogluši o ovaj zahtev. Odluka je doneta kao reakcija na Tijanićev odgovor poslaniku Mileni Stanković (LDP), koja je sa skupštinske govornice kritikovala preksinoćnu emisiju "48 sati svadba" zbog "promovisanja nasilja nad ženama", a u kojem je on naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reč o "izvanrednoj sociopsihološkoj analizi, a ne o odi nasilju".

Članovi odbora zaključili su da Tijanić treba da napusti sadašnju funkciju i zbog njegovog "ponižavajućeg odnosa prema ženama". Odbor će, kako je rečeno, kompletno obrazloženje zahteva sastaviti do danas, a Tijaniću se na dušu, između ostalog, stavlja i to što se u odgovoru poslaniku postavio kao političar, a ne, kako je rekla Milena Milošević (DS), kao direktor javnog servisa.

Ovoj odluci Odbora za ravnopravnost polova prethodila je kraća debata na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Srbije, koju je pokrenula Milena Stanković (LDP), rekavši da mora da reaguje na "skandalozno izdanje vrlo gledane emisije '48 sati svadba' u kojoj je na najbeskrupulozniji i najotvoreniji način promovisano nasilje nad ženama". Ona je navela da je emisija išla bez ikakve osude, iako su brak sklopili mlada i mladoženja, koji "imaju takvu vezu da mladoženja s vremena na vreme išamara svoju mladu, a njena mama kaže da je ona povremeno to i zaslužila". Milena Stanković je zatražila podršku u osudi ove emisije od, kako je rekla, koleginica iz parlamenta. Međutim, niko nije na ovaj njen poziv odgovorio, sve dok ona, sat kasnije, nije obavestila poslanike da je Aleksandar Tijanić reagovao na njeno izlaganje, pročitavši taj odgovor u kome se, između ostalog, navodi da je "apsolutna neistina sve što je rekla poslanica LDP-a". Tijanić je ocenio da je to zloupotreba skupštinske govornice i dodao da su "navodi Milene Stanković deo hajke u kojoj LDP, deo radikala i deo socijalista, danima terorišu javnost i skupštinsku govornicu koriste za iznošenje osuda protiv političkih i drugih javnih protivnika". Tijanić je naveo da je i sam gledao pomenutu emisiju, da je voditeljka izrazila zaprepašćenje zbog činjenice da verenik tuče verenicu, "kojoj je direktno postavila pitanje zašto se udaje za čoveka koji je tuče". Direktor RTS-a rekao je i da "emisija nije bila oda toj vrsti muško-ženskih odnosa već je cela emisija išla za tim zašto se ona udaje za čoveka koji je tuče, da bi se pretvorila u raspravu sa njenim i njegovim roditeljima". Prema Tijanićevoj oceni "urađena je izvanredna sociološka studija, koja nije oda nasilju, već direktan pokušaj da se devojci i njenoj rodbini ukaže da to nije dobro – čak smatram da voditeljka prešla granicu objektivnosti pokušavajući da devojku odvrati od braka".

Pročitavši Tijanićev odgovor, Milena Stanković je rekla da je Tijanić sam sebe u odgovoru definisao kao političkog protivnika, a "on je direktor javnog servisa i ne bi trebalo da bude politička ličnost, a jeste". Prema njenoj oceni, Tijanićeva reakcija je "potvrda da RTS nije servis građana, čijim novcem se finansira, već političkih partija, ali ovo je i potvrda koliko su potrebni prenosi skupštinskih sednica, jer niko od nas ni na jednom drugom mestu ne bi mogao ovo pitanje da postavi, a da ima ovoliko odjeka".

Slobodan Maraš (LDP) kazao je da je Tijanić pokazao svoje pravo lice, jer je "opozicione poslanike doživeo kao svoje političke protivnike – to je ona osoba koja je bila ministar u vladi Mirka Marjanovića kao kadar JUL-a, to je čovek koji zajedno sa Miroslavom Miškovićem vodi 'Medija grup', odnosno određene medije koji u poslednje vreme satanizuju sve što se bori za modernu Srbiju". On je pozvao poslanike da reaguju i zbog Tijanićevog odnosa prema ženama, koji je "pokazao u svojim tekstovima, nazivajući ih, između ostalog, šarplanincima, a samo je o Miri Marković lepo govorio". Maraš je pročitao nekoliko Tijanićevih tekstova o ženama.

Istakavši da ima potpuno suprotne političke stavove od LDP-a, Žarko Obradović (SPS) pridružio se, kako je rekao, protestu protiv "ovakvog ponašanja čoveka, koji se nalazi na čelu institucije koja se zove javni servis, ali to nije". Obradović je pozvao Tijanića da kaže čime to "deo socijalista teroriše javnost, a ja mogu da kažem da RTS teroriše javnost i sprovodi parcijalne i ko zna čije interese". Obradović je ocenio da se vodi hajka prema Narodnoj skupštini, a "onda i protiv pojedinih poslaničkih grupa pod tvrdnjom da terorišu javnost".

Snežana Stojanović-Plavšić, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus, podržala je sve, kako je rekla, navode Milene Stanković, istakavši da je potpuno neprihvatljivo promovisanje bilo kakve vrste nasilja, "porodično i nasilje nad ženama i zalažemo se za što veće učešće žena u javnom životu". I Elena Božić-Talijan (SRS), predsednik Odbora za ravnopravnost polova, kazala je da SRS osuđuje svaku vrstu nasilja, istakavši da je "Tijanićeva reakcija nedopustiva". Ona je istakla da je "Aleksandar Tijanić krenuo u politički obračun i zaboravio da je direktor javnog servisa, a ne političar". Ona je sa skupštinske govornice najavila da će na sednici Odbora za ravnopravnost polova biti predloženo da se zatraži Tijanićeva smena. Predstavnici ostalih stranaka nisu reagovali sa skupštinske govornice, ali su kasnije na sednici odbora svi konstatovali da je Tijanićeva reakcija nedopustiva, kao i promovisanje nasilja u porodici.

--------------------------------------------------------------------------

LDP očekuje reakciju RRA

Šef poslaničke grupe LDP-a, Čedomir Jovanović zatražio je juče sazivanje sednice Odbora za kulturu i informisanje na kojoj bi se razmotrio zahtev LDP-a da se odbor obrati Republičkoj radiodifuznoj agenciji da bi, u skladu sa zakonom koji zabranjuje emitovanje programa u kojima se promoviše diskriminacija i nasilje, reagovala i preduzela mere radi razrešenja direktora RTS-a. Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Slobodan Gavrilović (DS) danas će odgovoriti na ovaj zahtev, s obzirom na to da je juče bio odsutan.

--------------------------------------------------------------------------

Tijanić: U drugom delu emisije siledžija se kaje

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ocenio je da su poslanici koji su najavili da će zatražiti njegovu smenu povodom sinoćnjeg izdanja emisije "48 sati svadba", to učinili prerano, ne sačekavši drugi deo emisije.

"Mislim da je trebalo da sačekaju drugi deo emisije koji ide večeras, i u kojem se ovaj siledžija kaje i obećava pred kamerama da nikada više neće dotaći svoju ženu, pa onda da zaključe kakva je to emisija i da li smo se mi zalagali za ovo ili za ono", izjavio je Tijanić Tanjugu.

Na pitanje da li se od određenih sadržaja treba ograditi u svakom delu emisije koji se emituje, on je odgovorio: "Ne možete da delite utakmicu na prvo poluvreme pa drugo poluvreme, što znači da možete da razgovarate o emisiji kad odgledate i prvi i drugi deo". Tijanić je ocenio da je javni servis uspeo da ispuni svoju misiju i u konkretnom slučaju "da prevaspita jednog siledžiju koji je tukao svoju verenicu" i da pokaže građanstvu kako se on pokajao.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.