Popa: Odnosi Srbije i Rumunije beleže kontinuirani uspon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popa: Odnosi Srbije i Rumunije beleže kontinuirani uspon

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa na prijemu povodom dana državnosti te zemlje istakla je da su odnosi Srbije i Rumunije zasnovani na principima dobrosusedstva i zajedničkih interesa, te da beleže kontinuirani razvoj.

Popa je istakla da Bukurešt i Beograd dele zajedničku posvećenost ka evropskim vrednostima i da se u tome jedna, kao članica EU, i druga, na putu da to postane, nadopunjuju.

"Rumunija snažno podržava evropsku perspektivu Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << celog Zapadnog Balkana i nudi svoje iskustvo i znanje na putu ka EU", kazala je Popa.

Ona je naglasila da je 2019. godina važna za njenu zemlju jer je, kako je navela, Rumunija prvi put predsedavala Evropskoj uniji, nakon 12 godina od učlanjenja.

Rekla je takođe da će Novi Sad i Temišvar, kao prestonice evropske kulture za 2021. godinu, još jednom pokazati da su dobri bilateralni odnosi u ovom delu Evrope mogući bez tenzija ili konflikata, poduprti zajedničkim radom ka napretku i stabilnost dve zemlje i regiona.

Tokom prijema predstavljena je tradicija i kultura Rumuna koja žive u Srbiji, i koji, kako je rekla Popa, predstavljaju most između dve zemlje.

Na svečanosti je nastupio hor "Steaua" iz Ovcea koji je interpretirao himne Srbije i Rumunije, kao i Betovenovu Odu radosti, himnu EU.

Pored predstavnika diplomatskog kora u Srbiji prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, poslanik Dragoljub Karić, šef delegacije Eu u Srbiji Sem Fabrici, nemački ambasador Tomas Šib i drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.