Polemika Dačića i Skota o Venecueli: Ko je na pravoj strani istorije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Dačića i Skota o Venecueli: Ko je na pravoj strani istorije?

Prioritet Srbije je da razvija i unapređuje bilateralne odnose sa Sjedinjenim američkim državama, a ne da raspravlja o krizi u Venecueli, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je, reagujući na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da je Srbija na pogrešnoj strani istorije kada je reč o njenom odnosu prema krizi u Venecueli, rekao da ambasador SAD ne treba da se bavi tim pitanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da se svaka država vodi svojim interesima.

"Nama je prioritet da razvijamo bilateralne odnose sa SAD, a ne da raspravljamo o Venecueli. Svaka zemlja ima svoje interese", rekao je Dačić za TV Pink.

Šef srpske diplomatije kaže da bi i on mogao da pita da li su SAD danas na pravoj strani istorije kada podržavaju nezavisno Kosovo, koje je nastalo na lažima i zločinu.

Podseća da su Srbija i SAD bile na istoj strani tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a da su Amerikanci sada podržali one protiv kojih su se tada zajedno borili.

"Albanci su u Prvom svetskom ratu podržavali tursku imperiju, a u Drugom svetskom ratu su bili na strani Hitlera. Šta mi da pričamo o pravoj strani, ali svako utvrđuje svoje interese", rekao je on.

Dačić dodaje da je Venecuela prijateljska zemlja koja je uvek glasala za Srbiju u međunarodnim organizacijama. Da li bi bilo moralno da mi sada kažemo 'baš nas briga za Venecuelu'? Neka raspišu izbore", rekao je Dačić.

Podseća da je zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao da Priština podržala opozicionog političara Huana Gvaida, koji se proglasio prelaznim predsednikom Venecuele.

"Da li i Srbija treba da podrži Gvaida, koga je Priština podržala, pa da sutra dođemo u situaciju da Venecuela prizna Kosovo? Nećemo valjda da radimo protiv svojih interesa", zaključio je Dačić.

Skot: Srbija izabrala Madura, uprkos realnosti u Venecueli

Ministar Dačić je apsolutno u pravu kada kaže da su zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa sa drugim zemljama, kazao je ambasador Skot komentarišući Dačićevu ocenu da je njegova izjava o tome da je Srbija "na pogrešnoj strani istorije" - neprimerena.

Kako je Skot rekao za "Politiku", Srbija je izabrala da stane na stranu aktuelnog predsednika Nikolasa Madura, uprkos sadašnjoj realnosti u Venecueli.

"Madurov režim je naciju bogatu naftom pretvorio u kranje siromašnu. Kontrolisano trošenje i nedostatak hrane su prisutni širom zemlje, a prema studijama rađenim u Venecueli, 64 odsto građana ove zemlje izgubilo je u proseku 11 kilograma u težini za samo godinu dana", navodi Skot.

On je dodao da je hiperinflacija dostigla milion odsto, a da je tri miliona građana napustilo zemlju iz očaja dok Madurov režim opstaje na vlasti gušeći masivne proteste i odbijajući da dozvoli da humanitarna pomoć uđe u zemlju.

Kako je rekao, SAD stoje uz većinu zemalja Južne Amerike, većinu zemalja EU i većinu suseda Srbije, i podržavaju privremenog predsednika, demokratski izabranog predsednika Parlamneta Huana Gvaida i narod Venecuele, u njihovom nastojanju da što je pre moguće ponovo uspostave ustavni poredak i demokratiju u svojoj zemlji, kroz slobodne i fer izbore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta nam je to Kajl Skot poručio? VIDEO

Izvor: B92, 22.Feb.2019

Beograd -- Izjava američkog ambasadora da je Srbija, kada je reč o Venecueli, na pogrešnoj strani istorije izaziva brojne komentare. Diplomata: To je mešanje..."U konstelaciji sadašnjih međunarodnih odnosa i zaoštrenih odnosa između SAD i Rusije, ovo je stav koji otprilike nama preporučuje da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.