Platforma sutra u parlamentu, takse i dalje na snazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma sutra u parlamentu, takse i dalje na snazi

Politički i institucionalni lideri Prištine utvrdili su danas konačni predlog platforme za nastavak dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa, još samo nedostaje da se usaglase o suspenziji stopostotno uvećanih taksi na srpsku robu, što je uslov Beograda za nastavak tog procesa.

Zahtev Prištini da suspenduje takse na robu iz Srbije i BiH u nekoliko navrata Prištini su dostavile SAD i EU.

Platforma će sutra biti dostavljena parlamentu, najavio je kopredsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prištinskog tima i zamenik premijera Fatmir Ljimaj.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji predložili su suspenziju taksi u skladu sa zahtevom SAD i EU, kako bi dijalog mogao da bude nastavljen.

RTK na albanskom jeziku podseća da je bilo reči da se sačini aneks platforme, koji bi omogućio da se istovremeno sa tim dokumentom donese i odluka o suspenziji nametnutih taksi na srpsku robu, ali se tome usprotivio premijer Ramuš Haradinaj.

Haradinaj uporno odbija zahteve SAD i EU da Priština suspenduje tu vladinu meru tvrdeći da je ona doneta u "interesu države Kosovo" i da ona može biti ukinuta samo ako Beograd prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Politički analitičar Imer Mushkolaj smatra da je najbolji način da takse budu suspendovane dogovor političkih lidera.

Haradinaj, međutim, smatra da takse nemaju nikakve veze sa nastavkom dijaloga i da stoga taj proces treba da bude nastavljen bez uslovljavanja.

I Mushkolaj smatra da takse nemaju veze sa nastavkom dijaloga.

Ipak, kaže, takse su postale "politički problem" zbog, kako je naveo, insistiranja predsednika Tačija da dijalog bude nastavljen kako bi i njegova ideja o korekciji granica postigla svoj cilj.

Smatra, međutim, da bi Priština trebalo ozbiljno da uzme u obzir zahtev SAD da ta mera bude suspendovana.

Napominje i da odluku o uvođenju taksi nije doneo Haradinaj, već vlada i da bi na isti način ona trebalo da bude i opozvana.

"Takse već služe kao neka vrsta kartice za političke sukobe ili za političke poene, posebno između predsednika Tačija i premijera Haradinaja. Jer je nametanjem poreza Haradinaj blokirao Tačija da nastavi dijalog", kaže Mushkolaj.

Ali, konstatuje on za RTK, suspenziju te mere traže međunarodni partneri koji takođe smatraju da dijalog sa Beogradom treba nastaviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.